گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی حداقل در ۳۸ مورد در ۱۲ کشوری که فعالیت دارند در سال ۲۰۱۷ تحت فشار و آزار قرار گرفتهاند و این موسسه این اقدامات را «فشار شدید» بر انجام وظایف خبرنگاری توصیف میکند.
توماس کنت رئیس رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی گفت: «ما در مورد سیاستهای کشورها، مسایل اجتماعی، فساد مالی، جنگها و جنبشهای افراطی گزارش تهیه کنیم آن هم در مناطقی که هم حکومتها و هم عوامل غیرحکومتی ترجیح میدهند رسانهها را کنترل کنند. گزارشگران ما خطر زیادی تقبل میکنند چون معتقدند کار آنها مهم است و هر جامعه آزادی به رسانههای آزاد نیاز دارد.»
موارد اعمال فشار و آزار گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی به نسبت سال گذشته افزایش یافته و با گزارش اخیر کمیته حمایت از روزنامه نگاران که گفت تعداد روزنامه نگاران زندانی امسال به یک رکود تاریخی رسیده است انطباق دارد. گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی در بسیاری از کشورهایی فعالیت دارند که کمیته حمایت از روزنامه نگاران اعلام کرده در آنجا روزنامه نگاران زندانی هستند از جمله جمهوری آذربایجان، ایران، روسیه، ازبکستان، قزاقستان، پاکستان، اوکراین، ترکمنستان و قرقیزستان.
یکی از جدیترین موارد صدور حکم دو سا ل و نیم زندان تعلیقی برای مایکولا سمنا روزنامه نگار همکار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی پس از محاکمه او به جرم «تجزیه طلبی» در کریمه تحت کنترل روسیه است. روز ۱۸ دسامبر دیوانعالی شبه جزیره کریمه جرم و مجازات زندان مایکولا سمنا را تایید کرد ولی ممنوعیت فعالیت او در عرصههای عمومی را از سه به دو سال کاهش داد.
مورد دیگر زندان بدون ملاقات استانیسلاو آسیف، وبلاگ نویس توسط شورشیان شرق اوکراین است. یک گزارشگر همکار دیگر به نام صفرمراد نفسقلیاف در حال گذراندن آخرین سال از حبس سه ساله در ترکمنستان است. و عزیر یوسفاف برادر یک روزنامه نگار رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی که در شهر پراگ مشغول کار است در ازبکستان به پنج سال حبس محکوم شده است.
توماس کنت همچنین گفته است: «همکاران ما و اعضای خانوادههای آنها باید هر چه سریعتر آزاد شوند و به آنها اجازه داده شود که فعالیت خود را ادامه دهند.»
او افزوده است، گروههای مدافع حقوق بشر همه این موارد را به عنوان پروندههایی با انگیزه سیاسی محکوم کردهاند.
در اکثر موارد ثبت شده در طول سال جاری روزنامه نگاران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی توسط دولتها برای بازجویی احضار و یا بازداشت شده و یا در حال انجام وظایف خود ماموران انتظامی و یا ماموران امنیتی با لباس شخصی به آنها اخطار دادهاند.
گزارشگران رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی که برای یک برنامه تحقیقاتی در اوکراین کار میکنند در موارد متعدد مورد آزار و یا ضرب و شتم قرار گرفته و وسایل کار آنها را شکسته و یا ضبط کردهاند.
در پاکستان گزارشگران توسط گروههای تندرو، نهادهای امنیتی دولت و یا دستههای تبهکار تهدید و یا ربوده شدهاند. در بلاروس، ناحیه تاتارستان روسیه و تاجیکستان گزارشگران مورد اذیت و آزار قرار گرفته و یا به آنها اجازه داده نشده در کنفرانسهای خبری و مجامع شرکت کنند.
اعضای خانواده گزارشگرانی که برای برنامه «کارنتتایم تیوی» و همینطور کارکنان بخش ایران، ازبکستان، روسیه، ترکمنستان و آذربایجان رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی تهدید شدهاند.
حملات آنلاین امنیت گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی را در سال ۲۰۱۷ بیشتر مورد تهدید قرار داده است. تاثیرات و پیامدهای تصمیم دولت روسیه در ۵ دسامبر ۲۰۱۷ که گزارشگران رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی و چند رسانه خبری وابسته به آن را «عوامل خارجی» تعیین کرده است هنوز مشخص نیست.