خبرگزاری رویترز میگوید برخی مشاوران ارشد رئیسجمهوری آمریکا، از او خواستهاند که تعلیق تحریمها در چارچوب توافق اتمی با ایران را «تمدید کند». دونالد ترامپ قرار است روز جمعه تصمیم خود را در این مورد اعلام کند.
دو مقام ارشد دولت آمریکا، ۲۰ دی ماه، به رویترز گفتهاند مشاوران عالیرتبه ترامپ توصیه کردهاند که او تحریمهای معلقشده را برنگرداند؛ اما آقای ترامپ بیمیلی خود را به تمدیدِ تعلیق تحریمها نشان دادهاست.
یک مقام دولتی به رویترز گفته اگر رئیسجمهوری آمریکا تعلیقها را تمدید کند، دولت تحریمهای هدفمند تازهای را علیه افراد حقیقی و حقوقی اجرا خواهد کرد.
مقام دیگری نیز به این خبرگزاری گفته دونالد ترامپ ممکن است تعلیقها را تمدید کند، اما تاکید کند هنوز تصمیم نهایی در این مورد گرفته نشدهاست.
یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، اعلام کرده است که رئیسجمهوری آن کشور تصمیم خود را در خصوص توافق هستهای با ایران، روز جمعه اعلام خواهد کرد. ترامپ باید اعلام کند آیا قصد دارد تعلیق تحریمها را تمدید کند یا نه.
بنا بر قوانین فعلی در آمریکا رئیسجمهوری ایالات متحده باید در بازههای زمانی ۹۰ روزه، درباره پابندی ایران به «برجام»، به کنگره کشور خود گزارش دهد. آخرین بار در ۲۱ مهر ماه، ترامپ از تائید این موضوع خودداری کرد. اما کنگره ایالات متحده نیز تصمیمی در این مورد نگرفته و مهلت ۹۰ روزه بار دیگر رو به پایان است. علاوه بر این، در روزهای پیشرو ضربالاجل دیگری در زمینه تمدید تعلیق تحریمها فرا میرسد که باید به امضای رئیس جمهوری آمریکا برسد. این تمدید هر ۱۲۰ روز یکبار انجام میشود.
یکی از مقامهای طرف گفتوگو با رویترز اظهار داشته در صورتی که تمدید تعلیقها به امضای آقای ترامپ نرسد، عملا آمریکا به نقض توافق اتمی اقدام کردهاست.
روز چهارشنبه محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته بود تداوم توافق هستهای بین ایران و شش قدرت جهانی، به پایبندی کامل آمریکا به این توافق بستگی دارد. او در حال حاضر به بروکسل رفته تا با وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان و مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در این مورد گفتوگو کند. علاوه بر این سه کشور و مسئول ارشد سیاست خارجی اروپا، روسیه، چین و نمایندگان دولت باراک اوباما، دیگر طرفهای گفتوگو با تهران بودند. توافق اتمی در تیر ماه ۱۳۹۴ به دست آمد.
اوباما و دولت او و دیگر طرفهای گفتوگو با ایران، از این توافق استقبال کردند. جمهوریخواهان و دولت اسرائیل از جمله مخالفان و منتقدان توافق بودند. آقای ترامپ نیز همواره انتقادهای خود از این توافق را بروز داده و حتی از آن به عنوان «بدترین توافق» یاد کردهاست.
رئیس جمهوری آمریکا، روز ۲۲ مهرماه اعلام کرد که دولت وی نمی تواندپایبندی ایران به توافق اتمی با قدرتهای جهانی را تأیید کند و تصمیم گیری در این زمینه را به کنگره آمریکا واگذار کرد.
آقای ترامپ معتقد است که ادامه فعالیتهای موشکی ایران و سیاستهای منطقهای جمهوری اسلامی «با روح توافق هستهای» مغایرت دارد.
وی همچنین نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده بود. «بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیتها پس از دوره زمانی توافق هسته ای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زدهاند که «ایران میتواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگافزار اتمی دست یابد».
در همین زمینه، گفته می شود که دولت آمریکا و کنگره این کشور به دنبال حذف این «بند غروب» هستند که باعث برچیده شدن نظارت و محدودیت های بر برنامه هسته ای ایران می شود.
رویترز میگوید برخی قانونگذاران جمهوریخواه مانند مارکو روبیو و تام کاتن، خواستار بازگرداندن تحریمها و پایان دادن به توافق اتمی هستند. رسانههای اسرائیلی نیز به نقل از بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر آن کشور، میگویند احتمال لغو برجام از سوی دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا در روز جمعه «یک احتمال واقعی» است.
از سوی دیگر باب کورکر، سناتور جمهوریخواه به رویترز گفته برپایه آنچه او از «عمده نظرات معمول» در میان اعضای دولت و مقامهای ارشد دستگاه دیپلماسی، استنباط کرده «آنها امید دارند [دونالد ترامپ] تعلیقها را تمدید کند». سناتور کورکر افزوده است که این مقامها همچنین امیدوار هستند که رئیسجمهوری از همکاریهای فعلی میان دولت و کنگره، حمایت کند.