لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۹ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۳

شاهزاده رضا پهلوی: «تعرض کلامی» ۳۲ نماینده اسرائیلی به تمامیت ارضی ایران ناپذیرفتنی است


شاهزاده رضا پهلوی، آخرین ولیعهد ایران
شاهزاده رضا پهلوی، آخرین ولیعهد ایران

شاهزاده رضا پهلوی و جبهه هفت آبان، از سازمان‌های سیاسی ضدجمهوری اسلامی در خارج از کشور، به نامه اخیر ده‌ها نماینده پارلمان اسرائیل در مورد اقلیت آذری در ایران اعتراض کردند.

در روزهای اخیر ۳۲ عضو پارلمان اسرائیل که اعضای کنونی آن بیشتر از احزاب مذهبی تندرو تشکیل شده، در نامه‌ای به وزیر خارجه این کشور خواستار مداخله اورشلیم در حمایت از آنچه «آذربایجان جنوبی» نامیدند، شده‌اند.

منظور این نمایندگان از «آذربایجان جنوبی»، بخش‌های آذری‌نشین شمال غربی ایران است.

آقای پهلوی روز یکشنبه در توئیتی نوشت: «تعرض کلامی ۳۲ نماینده مجلس اسرائیل به تمامیت ارضی ایران غیرقابل پذیرش و در خدمت رژیم ضدایرانی جمهوری اسلامی است.»

او افزود: «این اظهارات نابخردانه در تقابل کامل با مواضع رهبران و مقامات ارشد اسرائیل در دیدارهایی است که با آنها داشتم.»

۳۲ عضو پارلمان اسرائیل در ادامه نامه خود نوشته‌اند که به باور آنها «حمایت» اسرائیل از پروژه‌ای موسوم به «آذربایجان جنوبی» «ضربه مهلکی به رژیم آیت‌الله خواهد بود.»

این نمایندگان اسرائیلی در ادامه نیز در مورد چنین پروژه‌ای گفته‌اند که از این طریق «یک متحد دیگر در منطقه» برای اسرائیل ایجاد می‌شود.

اما شاهزاده رضا پهلوی در توئیت خود با اشاره به این که «نگرانی» خود و هم‌میهنانش در این زمینه را به اطلاع سیاستمداران اسرائیلی رسانده، افزود: «امیدوارم که آنها با شفاف‌سازی در این خصوص، مانع سوءاستفاده کسانی شوند که از بازسازی دوستی قدیمی میان دو ملت ایران و اسرائیل ناخشنودند.»

جبهه هفت آبان نیز نامه این نمایندگان اسرائیلی را «خصمانه» خوانده و آن را محکوم کرده است.

این نامه از سوی نمایندگان پارلمان اسرائیل پس از آن ارسال می‌شود که به تازگی جمهوری آذربایجان جمهوری سفارتخانه‌ای در اسرائیل باز کرده است.

جمهوری آذربایجان که هم‌مرز با روسیه و ایران است، در دوره‌ای که مسکو و تهران همکاری نظامی خود را به دلیل جنگ روسیه در اوکراین تقویت کرده‌اند، با گشایش سفارت در اسرائیل، پس از ۳۱ سال، همکاری با اسرائیل را وارد مرحله تازه‌ای کرد.

رسانه‌های اسرائیل روز نهم فروردین جمهوری آذربایجان را نخستین کشور شیعه دارای سفارت در اسرائیل معرفی کردند.

هنوز دولت بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل به‌ویژه وزارت خارجه این کشور به این نامه نمایندگان اسرائیلی واکنشی نشان نداده است.

۱۷ شهر منطقه قفقاز تا حدود دویست سال پیش جزو کشور ایران بود ولی در جنگ‌های ایران و روسیه، طی قراردادهای گلستان و ترکمانچای ضمیمه روسیه شد و روس‌ها پس از آن با تقسیم این منطقه به جمهوری‌های جدید، از نام «جمهوری سوسیالیستی آذربایجان شوروی» برای بخشی از این مناطق جداشده استفاده کردند. جمهوری یادشده در سال ۱۹۹۱ از اتحاد جماهیر شوروی جدا شد و به شکل کنونی درآمد.

مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان در چند ماه اخیر تیره بوده، اما از سه ماه پیش که یک مرد مسلح ایرانی با ورود به سفارت آذربایجان در تهران، رئیس تیم حفاظتی سفارت را کشت، وخامت روابط به تنش منجر شد و آذربایجان سفارت خود در تهران را عملا" تعطیل کرد، هرچند که کنسولگری‌اش در تبریز فعال است.

XS
SM
MD
LG