لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۸

روحانی: در صورت عذرخواهی آمریکا بابت برجام، مشکلی با مذاکره نداریم


حسن روحانی می‌گوید در صورت «عذرخواهی» آمریکا بابت خروج از برجام و جبران خسارت‌های واردشده به ایران، جمهوری اسلامی آماده مذاکره با ایالات متحده است.

رئیس‌جمهور ایران این موضوع را روز چهارشنبه، چهارم تیر در حاشیه نشست هیئت دولت بیان کرده، و با اشاره به اعلام آمادگی اخیر دونالد ترامپ برای مذاکره با ایران، گفته است که ایران «معطل هیچ چیز نیست. ما همیشه آماده مذاکره‌ایم.»

رئیس‌جمهور آمریکا به تازگی در یک گردهمایی انتخاباتی از مقام‌های جمهوری اسلامی خواسته بود برای مذاکره با ایالات متحده، منتظر انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نمانند، چرا که به گفته وی، «هزینه خیلی بیشتری» برای دستیابی به توافق خواهند پرداخت.

او همچنین در هفته‌های اخیر در توئیت‌های مختلفی مقام‌های ایرانی را به مذاکره با آمریکا ترغیب کرده بود.

اکنون آقای روحانی می‌گوید که «هر لحظه که آمریکا اعلام کند به قانون و به مقررات سازمان ملل برگشته و بگوید به تعهدات خودم در برجام برگشته‌ام. بگویند کنگره و کاخ سفید مصمم هستند که از مسیر خود برگشته و به چارچوب ۱+۵ برمی‌گردند، آن وقت ما آماده مذاکره هستیم.»

او در عین حال سخنان آقای ترامپ را با تعابیری چون «ادعا»، «حرافی»، «دروغ» و «تعارفات» توصیف کرده و از مقام‌های آمریکا خواسته است با «عذرخواهی» از جمهوری اسلامی، «صدمه‌ای را که به ملت ایران زدند، جبران کنند».

ایران از زمان خروج آمریکا از توافق برجام و بازگشت تحریم‌ها، هر گونه مذاکره با ایالات متحده را منوط به بازگشت آمریکا به برجام کرده، اما آمریکا که زبان وزیر خارجه‌اش شروطی ۱۲گانه را برای توافق احتمالی جدید با تهران اعلام کرده، مذاکره بر سر موضوعات دیگری از جمله فعالیت‌های موشکی و رفتار مخرب ایران در خاورمیانه را ضروری می‌داند.

دو موضوعی که مقام‌های جمهوری اسلامی حاضر به مذاکره یا تغییر رفتار در مورد آنها نیستند.

«اروپایی‌ها شرمنده ما هستند»

حسن روحانی همچنین در سخنان روز چهارشنبه خود مدعی شده است که اروپایی‌ها به‌دلیل ناتوانی در عمل به تعهدات خود در توافق برجام، «شرمنده ما هستند» و «حضوری و تلفنی از ما عذرخواهی می‌کنند».

آقای از سه کشور اروپایی دخیل در گفت‌وگوهای هسته‌ای به دلیل تهیه پیش‌نویس قطعنامه شورای حکام در مورد ایران انتقاد کرده و از آنها خواسته است که همچون روسیه و چین، «زیر فشار آمریکا» نروند.

او همچنین اسرائیل و آمریکا را متهم کرده است که با «فشار بر آژانس برای بررسی فعالیت‌های ۱۷ تا ۱۸ سال قبل» تلاش دارند که «آژانس را منحرف کنند»، و اضافه کرده که آژانس باید با حفظ «استقلال»، تلاش کند «از مسیر قانونی خود منحرف نشود».

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین روز جمعه، ۳۰ خردادماه، قطعنامه توبیخیِ پیشنهادی سه کشور اروپایی درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تصویب کرد. این نخستین قطعنامه انتقادی این نهاد بین‌المللی علیه ایران در طول هشت سال گذشته است.

پیش از این بریتانیا، آلمان و فرانسه، سه کشور عضو توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام، با ارائه قطعنامه‌ای به شورای حکام، از ایران خواسته‌ بودند به جلوگیری از بازدید بازرسان آژانس از دو سایت هسته‌ای پایان داده و به طور کامل در این زمینه با آژانس همکاری کند.

بازرسان آژانس می‌خواهند به دو مکانی که ممکن است دو دهه پیش ایران در آن‌جا فعالیت‌های هسته‌ای اعلام نشده‌ای انجام داده باشد، دسترسی داشته باشند، و خبرگزاری‌های بین‌المللی، از جمله رویترز، با اشاره به برخی گزارش‌های آژانس، می‌گویند این دو محل سایت‌هایی هستند که در سال‌های ۲۰۰۳ و ۲۰۰۴ احتمالاً با هدف از بین بردن رد اورانیوم تخریب شده‌اند.

در گزارش‌ها گفته شده یکی از این دو محل احتمالاً منطقه تورقوزآباد در جنوب تهران است، مکانی که نخستین بار بنیامین نتانیاهو، نخست‌‌وزیر اسرائیل، آن را در صدر اخبار بین‌المللی قرار داد.

منابع: ایرنا، مهر و رادیو فردا؛ ب.ب/م.ا

XS
SM
MD
LG