لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۱۸ شهریور ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۵۲

هشدار روحانی نسبت به «نزدیک شدن برخی کشورهای منطقه» به اسرائیل


حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران
حسن روحانی، رئیس‌جمهور ایران

رئیس‌جمهور ایران تلویحاً و بدون ذکر نام عربستان سعودی را به «همکاری» با اسرائیل متهم کرد و تلاش برای «نزدیک» شدن برخی کشورهای مسلمان منطقه به اسرائیل را یک اتفاق «تلخ» و «نقشه شومی» خواند که «کشورهای مسلمان نخواهند گذاشت به ثمر برسد».

به گزارش خبرگزاری ایرنا، حسن روحانی، روز سه‌شنبه، ۱۴ آذر، در یک سخنرانی گفت که برخی از کشورهای منطقه و اسلامی «نزدیکی» خود به اسرائیل را «با کمال بی‌پروایی آشکار می‌کنند».

وی با اشاره به آنچه «گفت‌وگو»، «تعامل پنهانی» و «همکاری» برخی از کشورهای منطقه با اسرائیل در سال‌های گذشته نامید، افزود که آنان پیش از این «حداقل به زبان منکر بودند و آن اقدام از نظر آنها زشت، شوم، قبیح و ناپسند بود».

آقای روحانی تأکید کرد که پیش از این «هیچ مقامی از کشورهای اسلامی توان آن را نداشت که به صراحت به مردم بگوید اسرائیل دوست ما و مقاومت دشمن ما است».

وی اضافه کرد: «امروز متأسفانه تلاش می‌کنند این منکر بزرگ را تا به معروف تبدیل کنند. البته تردید ندارم ملت‌های منطقه و مسلمانان جهان نخواهند گذاشت این نقشه شوم به ثمر برسد».

محمد علی جعفری، فرمانده کل سپاه پاسداران، نیز روز پنج‌شنبه دوم آذر عربستان سعودی را به داشتن «همکاری اطلاعاتی و امنیتی» با اسرائیل متهم و تهدید کرده بود که اگر این کشور «دست از همکاری با استکبار» برندارد «ترکش‌های جبهه مقاومت آنها را می‌گیرد».

مسئولان ایرانی از ایالات متحده و هم‌پیمانان آن کشور با عنوان «استکبار» یاد می‌کنند و از هم پیمانان جمهوری اسلامی با عنوان «جبهه مقاومت» نام می‌برند.

روزنامه نیویورک تایمز شنبه ششم شهریور از نزدیکی بیشتر میان عربستان سعودی و امارات متحده عربی با اسرائیل، در «اتحادی نانوشته علیه ایران» خبر داده و راه‌های جدید ارتباط میان آنها را «جدی و مهم» ارزیابی کرده است.

این روزنامه از جمله به سفر علنی ماه گذشته هیئت سعودی به اسرائیل به ریاست ژنرال ذخیره انور عشقی و تأیید دیدار مدیر کل وزارت امور خارجه اسرائیل با او در اورشلیم (بیت‌المقدس) اشاره کرده‌است.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل و یووال اشتاینیتز، مسئول «پرونده ایران» در دولت اسرائیل در دوره اخیر بارها گفته بودند، «زمان آن رسیده که کشورهای عربی تماس‌های خود را با اسرائیل علنی کنند».

در همین حال ژنرال گادی آیزنکات، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، در ۲۵ آبان ماه در مصاحبه با یک وب‌سایت عربستان سعودی گفته بود که اسرائیل آماده است تا در راستای مقابله با ایران، با عربستان همکاری اطلاعاتی کند.

با این حال عادل الجبیر، وزیر خارجه عربستان سعودی، روز جمعه دهم آذرماه تأکید کرده بود که این کشور هیچ‌گونه رابطه‌ای با اسرائیل ندارد.

انتشار گزارش‌ها دربارهٔ «نزدیکی» عربستان سعودی و اسرائیل در حالی صورت می‌گیرد که روابط ایران و عربستان سعودی در سال‌های اخیر و پس از درگیری‌ها در سوریه و یمن تیره‌تر شده‌است.

تنش لفظی مقامات دو کشور به‌دنبال استعفای اخیر سعد حریری از سمت نخست‌وزیری لبنان و شلیک یک موشک به ریاض توسط شیعیان شورشی حوثی در یمن وارد مرحله تازه‌ای شده‌است.

در همین حال محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، روز پنج‌شنبه، دوم آذر، در اظهاراتی کم‌سابقه، رهبر جمهوری اسلامی را «هیتلر جدیدی» نامیده بود که در منطقه خاورمیانه ظهور کرده‌است.

یک روز بعد بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، این سخنان را «ناپخته، ناسنجیده و سخیف» نامید که به توصیف او، «باعث شده‌است کسی در جهان و عرصه بین‌الملل اعتباری برای آن قائل نشود».

XS
SM
MD
LG