یک روز پس از اعلام عقبنشینی شماری از نیروهای روسیه از مرز اوکراین، مسکو از پایان رزمایش نیروهایش در منطقه کریمه و بازگشت سربازان به پادگانهای خود خبر داد.
با این حال ساعتی پس از انتشار این خبر، اتحادیه اروپا از «پیامهای ضد و نقیض» روسیه در این زمینه انتقاد کرد و وزیر دفاع بریتانیا اعلام کرد که هنوز نشانهای از عقبنشینی روسیه دیده نشده است.
رزمایش نیروهای روس در منطقه کریمه که روسیه آن را از اوکراین جدا و به خاک خود الحاق کرده بود، برگزار میشد.
وزارت دفاع روسیه روز چهارشنبه، ۲۷ بهمنماه، در بیانیهای اعلام کرد: «یگانهای منطقه نظامی جنوبی پس از تکمیل مشارکت خود در تمرینهای تاکتیکی، به سمت نقاط استقرار دائمی خود حرکت میکنند.»
همزمان تلویزیون دولتی روسیه نیز تصاویری از عبور واحدهای نظامی از پلی که شبه جزیره کریمه را به این کشور متصل میکند، پخش کرد.
در بیانیه وزارت دفاع روسیه همچنین آمده که تانکها، خودروهای پیادهنظام و توپخانه از طریق خط راهآهن، کریمه را ترک خواهند کرد.
این رویداد یک روز پس از آن صورت می گیرد که مسکو اعلام کرد برخی از نیروهای مستقر در مرزهای اوکراین را عقب میکشد.
با این حال رهبران غربی همچنان نگران حمله روسیه به اوکراین هستند و جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده روز سهشنبه هشدار داده بود که حمله از سوی مسکو کماکان به عنوان یک «احتمال بسیار قوی» باقی مانده است.
آقای بایدن گفته بود با وجود ادعاهای روسیه در اوایل روز سهشنبه، واشینگتن و متحدانش هنوز خروج دهها هزار نیروی نظامی روس در امتداد مرز اوکراین را تأیید نکردهاند.
یِنس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، نیز پیشتر در واکنش به این خبر گفته بود سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، هنوز نشانههایی از این کاهش نیروها را مشاهده نکرده است، اما گفت نشانههایی از سوی مسکو وجود دارد که دیپلماسی ادامه خواهد یافت و این میتواند دلیلی برای خوشبینی محتاطانه باشد.
در مورد کاهش نیروها، اورسولا فون درلاین، مقام ارشد اروپایی، نیز روز چهارشنبه این نکته را تکرار کرد که هنوز نشانهای از عقبنشینی از طرف روسیه دیده نشده است و مسکو «پیامهای ضد و نقیض» ارسال میکند.
بن والاس، وزیر دفاع بریتانیا، نیز در مصاحبهای با بیبیسی که صبح چهارشنبه پخش شد بر همین امر انگشت گذاشت و تاکید کرد که هنوز نشانهای عینی از عقبنشینی در دست نیست.
دبیرکل ناتو، سازمانی که مسکو منتقد گسترش آن در نزدیکی مرزهای روسیه است، استقرار دهها هزار نیروی ارتش روسیه در اطراف مرزهای اوکراین را از جنگ جهانی دوم تاکنون بیسابقه توصیف کرد.
کشورهای غربی در هفتههای اخیر از افزایش نیروهای ارتش روسیه در مرز با اوکراین شدیداً ابراز نگرانی کرده و دربارهٔ احتمال وقوع یک جنگ قریبالوقوع هشدار دادهاند.
با این حال رئیسجمهوری روسیه گفته که مسکو آماده مذاکره با ایالات متحده آمریکا و ناتو درباره ایجاد محدودیت برای نقلوانتقال موشکی و همچنین شفافیت نظامی است.
ولادیمیر پوتین روز سهشنبه پس از گفتوگو با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، گفت ایالات متحده و ناتو درخواست مسکو برای خودداری از پیوستن اوکراین و سایر کشورهای عضو شوروی سابق به ناتو، توقف نقل و انتقال تسلیحات به مرزهای روسیه و عقبنشینی نیروهای ائتلاف از اروپای شرقی را رد کردهاند.
روسیه از آمریکا و متحدانش خواسته حوزه نفوذ روسیه را بپذیرند، از پذیرش اوکراین به ناتو چشم بپوشند و ناتو نیروهایش را از کشورهایی که از سال ۱۹۹۷ به آن سازمان پیوستهاند خارج کند.
این در حالی است که رئیسجمهوری اوکراین در دیدار با صدراعظم آلمان گفته کییف باوجود فشارهای روسیه، از تمایل خود برای عضویت در ناتو عقبنشینی نخواهد کرد.