سفیر روسیه در تهران با انتقاد از یک یادداشت تحلیلی منتشر شده در رادیو فردا گفت که به باور او رادیو فردا «تلاش میکند به رابطه دوستانه ایران و روسیه لطمه وارد کند».
لوان جاگاریان در مصاحبه با روزنامه اعتماد در تهران که روز سهشنبه ۲۷ خرداد منتشر شد این اتهام را مطرح کرده که به باور او بیبیسی فارسی و «به خصوص» رادیو فردا چنین «تلاشی» دارند.
در عکسی که از این مصاحبه در رسانههای اجتماعی منتشر شده است، سفیر روسیه در حالی نشان داده میشود که تصویر یادداشت منتشر شده در رادیو فردا را بر روی صفحه تلفن همراه خود نشان میدهد.
اشاره او به یک رشته یادداشت اختصاصی پرخواننده در رادیو فردا است که به موضوع نفوذ روسیه در سیاست امروز ایران میپردازد.
رضا علیجانی، فعال سیاسی و روزنامهنگار اصلاحطلب، در این یادداشتها موضوع نفوذ روسیه در سازمان اطلاعات سپاه پاسداران از دهه ۱۹۸۰ را ردگیری کرده است.
او مینویسد که در آن دوران، افسران روس و رومانیایی به تعلیم مأموران اطلاعاتی ایران در زمینههایی چون بازجویی، شکنجه و سرکوب مخالفان مشغول بودهاند.
در این یادداشت برای نمونه از علیرضا افشار، از سرداران سابق سپاه پاسداران، نام برده میشود که در یکی از توئیتهای اخیرش گفته است دوره «آدمکشی بدون ردپا» را در روسیه گذارنده است.
علیرضا افشار سال ۲۰۰۹ از سپاه پاسداران اخراج شد و به خاطر پشتیبانیاش از میرحسین موسوی، از رهبران جنبش سبز، حدود یک سال به زندان افتاد.
رضا علیجانی در یادداشتهای خود همچنین میگوید افرادی که برای سازمان اطلاعات سپاه کار میکنند یا آنانی که با این سازمان رابطه نزدیکی دارند نظیر رضا سراج و حسین طائب تحت نفوذ روسیه هستند.
او میگوید که این افراد اظهارات و عملکردهای ولادیمیر پوتین رهبر روسیه را بزرگنمایی میکنند و با پخش شایعات سعی میکنند او را ستایشگر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، نشان دهند.
این یادداشت میافزاید که آنها همچنین بارها مدعی شدهاند که پوتین و خامنهای مناسبات شخصی بسیار نزدیکی با هم دارند.
بر اساس این مقاله، روابط سازمان اطلاعات سپاه با سرویس اطلاعاتی روسیه پس از یک رشته قتل تحت هدایت مأموران وزارت اطلاعات ایران در دهه ۱۹۹۰ نزدیکتر شد؛ قتلهایی که به وجهه وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی و کلیت جمهوری اسلامی شدیدا ضربه زد.
در پی این قضایا، آیتالله علی خامنهای تصمیم گرفت تا واحد اطلاعاتی سپاه پاسداران را که تا آنزمان کوچک بود به صورت سازمانی بزرگ درآورد تا بتواند مأموریتهای اطلاعاتی، فراتر از نیازهای نظامی خود به اجرا درآورد و مخالفان در کشور را مهار کند.
این سازمان پس از ناآرامیهای سال ۸۸ که در اعتراض به نتایج اعلام شده انتخابات ریاستجمهوری رخ داد بار دیگر توسعه یافت.
به گفته آقای علیجانی، سازمان اطلاعات سپاه در موارد مختلف از سرویس اطلاعاتی روسیه الگو گرفته و آنها را در ایران اجرا میکند.
او به عنوان نمونه مینویسد که آنها در مورد نسبت دادن منشأ ویروس کرونا به ایالات متحده، خط سرویس اطلاعاتی روسیه را دنبال کردند.
این شایعهسازی متعاقباً بر رهبر جمهوری اسلامی نیز تأثیرگذار بود و آیتالله خامنهای در دو سخنرانی خود این اطلاعات نادرست را تکرار کرد.
لوان جاگاریان، سفیر روسیه در تهران، در بخشی دیگر از مصاحبه خود با روزنامه اعتماد به موضوع توافق هستهای پرداخت و گفت که به باور او «آمریکا هیچ حقی برای بازی در زمین برجام ندارد».