لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۰۹

مشاور عالی خامنه‌ای: آمارهای دولت جمهوری اسلامی غیرواقعی است


یحیی رحیم صفوی، مشاور عالی و دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی
یحیی رحیم صفوی، مشاور عالی و دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی

مشاور عالی و دستیار ویژه رهبر جمهوری اسلامی در امور نظامی، آمارهای دولت جمهوری اسلامی دربارهٔ رشد اقتصادی و ایجاد شغل را «غیرواقعی» خواند و گفت که «مردم سر سفره‌های خود می‌بینند که این اتفاق نیفتاده است».

به گزارش خبرگزاری مهر، یحیی رحیم صفوی، روز پنج‌شنبه ۱۹ بهمن، در یک سخنرانی گفت که «با ارائه آمارهای غیرواقعی می‌گویند چند درصد رشد اقتصادی داشتیم و حال آن که مردم سر سفره‌ها خود می‌بینند که این اتفاق نیفتاده است».

وی اضافه کرد: «یا می‌گویند این قدر ایجاد اشتغال کردند و حال آنکه می‌بینیم در هر خانواده یکی دو نفر بیکار آن هم از دانش آموختگان دانشگاهی وجود دارند».

پیش از این نیز رهبر جمهوری اسلامی چندین بار دربارهٔ درست بودن آمارهای اقتصادی دولت حسن روحانی ابراز تردید کرده‌است.

آیت‌الله خامنه‌ای روز شنبه، چهارم شهریور، اعلام کرده بود که آمارهای دولت حسن روحانی مبنی بر بهبود وضعیت اقتصادی، از جمله کاهش تورم و خروج از رکود، «نشان‌دهنده وضع واقعی کشور و زندگی مردم نیست».

وی روز ۱۹ اسفند سال گذشته هم در دیدار با اعضای مجلس خبرگان ضمن ابراز تردید دربارهٔ درست بودن آمارهای دولت دربارهٔ بهبود وضعیت اقتصاد مردم گفته بود که «اینها در زندگی و معیشت مردم در کوتاه‌مدت و میان‌مدت اثر نمی‌گذارد».

پس از آن تعداد زیادی از نزدیکان آیت‌الله خامنه‌ای، از جمله امامان جمعه در شهرهای مختلف، از عملکرد دولت حسن روحانی در حوزه اقتصاد شدیداً انتقاد کردند.

در مقابل، حسن روحانی در پیام نوروزی سال ۹۶ خود از دستاوردهای دولتش در عرصه مهار تورم، رشد اقتصادی و اشتغال در سال ۹۵ دفاع کرد و آن را در مقایسه با ۲۵ سال گذشته «بی‌نظیر» خواند.

روز سه‌شنبه ۱۷ بهمن، مسعود کرباسیان، وزیر اقتصاد، گفته بود که میزان رشد اقتصادی کشور بدون احتساب درآمد نفتی شش درصد است.

در همین حال بانک جهانی گزارشی از چشم‌انداز اقتصاد جهان در سال جاری میلادی منتشر کرده که رشد تولید ناخالص ملی ایران را تنها ۴٫۳ درصد ارزیابی کرده‌است. براساس این گزارش، رشد اقتصادی ایران برای سال‌های ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ میلادی نیز هر کدام ۴٫۳ درصد خواهد بود.

صندوق بین‌المللی پول نیز در گزارش ماه گذشته خود پیش‌بینی کرده بود که نرخ رشد اقتصادی ایران برای سال جاری ۴٫۲ درصد خواهد بود.

مهرداد عمادی، اقتصاددان، نیز در گفت‌وگو با رادیو فردا پیش‌بینی کرده که با توجه به مؤلفه‌های سیاسی-اقتصادی موجود، به نظر می‌رسد رشد اقتصادی ایران بیشتر از ۴ درصد نباشد.

به گفته تعدادی از کارشناسان، رشد اقتصادی ایران در چند سال اخیر ناشی از برداشته شدن تحریم‌های غرب و فروش دوباره نفت بوده که این رشد تأثیری در افزایش اشتغال نداشته‌است.

از جمله فریدون خاوند، اقتصاددان مقیم پاریس، پیش از این در مصاحبه با رادیو فردا گفته بود که نرخ رشد اقتصادی در ایران حاصل افزایش رشد صادرات و فروش نفت است که الزاماً منجر به ایجاد اشتغال و بهبود بازار کار ایران نمی‌شود.

علی ربیعی، وزیر کار، تعاون و رفاه اجتماعی، نیز اخیراً اذعان کرده‌است که اقتصاد ایران «کشش و ظرفیت» حل معضل بیکاری را ندارد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه نرخ بیکاری در شش‌ماهه اول سال را یازده و هفت دهم درصد اعلام کرده‌است.

بر اساس گزارش مرکز آمار، با وجود اینکه نرخ بیکاری در کل ایران در سال گذشته ۱۲ و چهار دهم درصد بوده، بیکاری در استان کرمانشاه ۲۲ درصد و در استان چهارمحال و بختیاری ۲۰ و دو دهم درصد بوده‌است. در کردستان نیز بیکاری بیش از ۱۵ درصد اعلام شده‌است.

در همین ارتباط، خبرگزاری مهر در سال ۹۲ بر اساس آمار بیکاری ۳۹۷ شهرستان ایران نوشته بود که نرخ بیکاری در شهرستان بشاگرد در استان هرمزگان، با ۵۳ درصد بالاترین نرخ بیکاری ایران است.

براساس این آمار، شهر جوانرود در استان کرمانشاه با ۴۷ درصد و سراوان در استان سیستان و بلوچستان با ۴۵ درصد به ترتیب دومین و سومین شهر با نرخ بیکاری بالا در کشور بودند.

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور، روز نهم مهر، به خبرگزاری ایسنا گفته بود که با وجود نرخ بیکاری ۱۲ درصد در ایران، در برخی از شهرها میزان بیکاری ۶۰ درصد است.

وی با این حال به نام شهرهایی که میزان بیکاری در آنها بیش از ۶۰ درصد رسیده‌است، اشاره‌ای نکرده بود. دو روز بعد اما محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت حسن روحانی، آمار اعلام شده از سوی وزیر کشور را تکذیب کرد.

نحوه احتساب درصد بیکاران در ایران نیز همواره محل اختلاف و دستخوش تعریف‌های متعدد بوده است.

XS
SM
MD
LG