لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۴:۰۷

خانواده‌های خدمه سانچی: مرگ عزیزانمان را به ما ثابت کنید


نفت‌کش سانچی پس از سانحه
نفت‌کش سانچی پس از سانحه

نفتکش سانچی با پرچم پاناما که تحت اجاره ایران بود روز ۱۶ دی پارسال در دریای شرقی چین با کشتی کریستال که در هنگ‌کنگ به ثبت رسیده‌است تصادف کرد و پس از یک هفته آتش‌سوزی در نهایت به‌طور کامل غرق شد و به گفته مقامات، تمام خدمه آن شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی کشته شدند.

حال، در روزهای اخیر تماس‌های مکرر مشکوک تلفنی با اغلب خانواده‌های خدمه این نفت‌کش که گفته می‌شود از «منطقه‌ای خاص در آسیای جنوب شرقی» با پیش‌شماره‌های شبیه یا نزدیک به هم انجام شده، این خانواده‌ها را نسبت به مرگ عزیزانشان مردد کرده‌است.

این تردید تا به آنجاست که خانواده ۱۳ خدمه سانچی در روزهای اخیر اقدام به تجمعات اعتراضی در مقابل سفارت چین، وزارت امور خارجه ایران و نهاد ریاست‌جمهوری کرده‌اند.

آنها در این تجمعات و در مصاحبه‌هایی که با رسانه‌ها داشته‌اند از بی‌اعتمادی کامل خود به حرف مسئولان سخن گفته‌اند.

روزنامه شرق در شماره‌ای تازه، مصاحبه‌هایی با این خانواده‌ها داشته و نوشته‌است که «همین تماس‌های مکرر و گاه و بی‌گاه آنها را مصر کرده تا مسئولان را برای پیگیری زندگی عزیزانشان به حرکت وادارند.»

جام جم نیوز و روزنامه شهروند نیز گزارش‌هایی در این باره نوشته و می‌گویند که خانواده‌ها فرضیه «به گروگان گرفته‌شدن خدمه از سوی گروهی ناشناس» را مطرح می‌کنند.

بی‌اعتمادی کامل به حرف مسئولان

بی‌اعتمادی خانواده‌ها به مسئولان در حدی است که عبدالله عبداللهی، از خانواده‌های خدمه سانچی به «شرق» گفته است: «همان موقع هم اعلام کردیم که تحقیقات شرکت ملی نفت‌کش و سازمان بنادر و دریانوردی را قبول نداریم. این حادثه سه ذی‌نفع داشت، کشتی، سوخت و خدمه. دو ضلع آن در تحقیقات حضور داشتند، اما حاضر نشدند نماینده‌ای از ضلع سوم را در تحقیقات وارد کنند. با اینکه بارها برای حضور در تحقیقات اصرار کردیم، گفتند حق ندارید در جلسات شرکت کنید.»

مرضیه حسینی، مادر سجاد، نیز به‌شدت از مسئولان گله دارد. او می‌گوید: «حتی اگر پیکر به من تحویل بدهند هم باور نمی‌کنم پیکر پسرم است. دی‌ان‌ای هم خود آنها می‌گیرند، هیچ اعتمادی به آنها ندارم».

نوشین نجفی‌فر، خواهر علیرضا نجفی‌فر، در گفت‌وگو با «شرق» می‌گوید: «امروز تمام تماس‌های خارجی‌ای را که داشتیم، به نماینده نهاد ریاست‌جمهوری دادیم تا پیگیری کنند… آنها زنده‌اند. صبح، ظهر، حتی نصفه‌شب هم تماس داشتیم. آخرین باری که تماس داشتم همین سه روز پیش بود. تماس‌ها قطع که می‌شد، دوباره تماس می‌گرفتیم، اما آنچه حداقل برای من، در پاسخ می‌شنیدیم، بیشتر به زبان عربی بود. من حدود ۲۰ تماس مختلف با شماره‌های مختلف داشتم که به نهاد ریاست‌جمهوری دادم که آنها را بررسی کنند. فقط، تمام خواسته‌مان این است که صدایمان را بشنوند و موضوع را پیگیری کنند.»

مادر یکی از خدمه سانچی که نگران بود برای فرزندش مشکلی ایجاد شود و نخواست نامش فاش شود، نیز به روزنامه شرق می‌گوید: «۵۰ بار با شماره تلفن عروسم تماس گرفته شده‌است. حدس می‌زنم به این دلیل که پسرم با خود فکر کرده اگر یک شانس دارد، با او که همیشه آنلاین است، صحبت کند. یک ماه فقط میس‌کال از کشورهای مختلف داشتیم، تک‌زنگ می‌خورد و قطع می‌شد اما یک بار پس از تماسی که نتوانسته بودیم صحبت کنیم، فوراً شماره را گرفتیم و ارتباط برقرار شد. خانمی جواب داد.»

او ادامه می‌دهد که «با زبان انگلیسی حرف زدیم. البته بین کلامش کلمات فارسی هم به کار می‌برد. مثل یک خارجی که با ایرانی‌ها در ارتباط بوده و چند کلمه فارسی یادگرفته است… گفت یک نفر اینجا هست که می‌خواهد با خانواده‌اش در ایران تماس بگیرد. این جمله را گفت و تماس قطع شد و ما نتوانستیم دوباره تماس بگیریم.»

طاهره میرنصیری، همسر امید ضیایی که در بین تجمع‌کنندگان اعتراضی سانچی است نیز می‌گوید: «ما معتقدیم که عزیزانمان زنده هستند و می‌خواهیم آنها به کشور بازگردند. جالب آن که با آنها صحبت کردیم، اصلاً نسبت به اعتراض خانواده‌ها به مرگ آنها اطلاعی نداشتند… ما فقط مدرک می‌خواهیم. وقتی می‌گوییم آنها زنده‌اند می‌گویند، با چه مدرکی می‌گویید زنده‌اند؟ فرضاً که مدرکی نداریم، شما با چه مدرکی می‌گویید مرده‌اند؟»

او ادامه می‌دهد: «آن اوایل آن‌قدر برای ما مراسم گرفتند که باور کرده بودیم مرده‌اند اما بعد که آرام شدیم، پازل‌ها را کنار هم گذاشتیم، دیدیم شواهد با حرف‌هایی که می‌زنند، نمی‌خواند و مردد شدیم. با این همه تماس که خانواده‌ها داشتند، برای ما سؤال است که چرا شرکت ملی نفتکش، این همه اصرار دارد که بگوید خدمه سانچی، مرده‌اند؟»

روز دوشنبه، هشتم بهمن، محمد مهدی برومندی، رئیس کمیته پیگیری سانحه نفتکش ایرانی در مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایسنا «هر گونه تماس مشکوک از طرف سرنشینان نفتکش سانچی را رد کرد و شایعه دانست.»

او گفت: «ادعاهای مطرح شده دربارهٔ تماس تلفنی از سوی سرنشینان نفتکش سانچی صحت ندارد و شایعه‌ای بیش نیست.»

محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، نیز روز پنج‌شنبه، ۱۱ بهمن، در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم، با اشاره به ادعاهای مطرح شده دربارهٔ زنده بودن خدمه کشتی سانچی، گروگان گرفتن آنها و تماس با خانواده‌ها گفت: «بنده از مسئولان امنیتی درخواست کردم به این مسئله ورود کند و با افرادی که خاطره خانواده‌های شهدای سانچی را مشوش می‌کنند، برخورد کند.»

او ادامه داد: «اطلاعات جعبه سیاه کشتی سانچی بررسی شده و در این بررسی‌ها، هیچ نشانه‌ای از خروج خدمه سانچی از کشتی وجود ندارد.»

با استفاده از شرق، توئیتر، جام جم، شهروند و ایسنا
XS
SM
MD
LG