شورای امنیت سازمان ملل متحد روز سه شنبه ششم اسفند تحریم علیه افراد و نهادهای ناقض صلح، ثبات و امنیت یمن را برای یک سال دیگر تمدید کرد.
در این قطعنامه تحریم تسلیحاتی علیه شبه نظامیان حوثی و نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح، رئیس جمهوری قبلی یمن تا سال ۲۰۲۱ تمدید شد.
به گزارش آسوشیتدپرس٬ در حالی این قطعنامه با ۱۳ رای موافق و دو رای ممتنع چین و روسیه تصویب شد که مذاکرات بر سر نتیجه گزارش کمیته کارشناسی این نهاد در خصوص نقش ایران در جنگ یمن، با اختلاف شدید بین بریتانیا و روسیه همراه بود.
طبق این گزارش، بریتانیا پیش نویس این قطعنامه را ارائه و آمریکا نیز از آن حمایت کرده بود. در پیش نویس اول این قطعنامه به گزارش کمیته کارشناسان سازمان ملل اشاره شده بود. اما روسیه خواهان حذف هرگونه اشاره به نام ایران و شبه نظامیان حوثی در این قطعنامه شد.
کارشناسان سازمان ملل در بهمن ماه سال جاری در گزارشی اعلام کردند، ویژگیهای فنی برخی از سلاحها و قطعات پهپادهایی که به شورشیان حوثی در یمن میرسد، به تسلیحات ساخت ایران شباهت دارد.
در نهایت این قطعنامه اصلاح شد. ولی روسیه چین اعلام کردند که خواستههای آنها محقق نشده و آنان به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
این قطعنامه همچنین مجوز کار کمیته کارشناسان سازمان ملل برای نظارت بر اجرای تحریمهای تسلیحاتی یمن را برای یکسال تمدید کرد.
این قطعنامه همچنین مجوز مسدود کردن داراییها و ممنوعیتهای مسافرتی وضعشده علیه افراد و نهادها در سال ۲۰۱۴ را نیز به مدت یک سال دیگر تمدید کرد.
کارن پیرس، سفیر بریتانیا در سازمان ملل از رویکرد روسیه و چین در خصوص متن پیش نویس این قطعنامه انتقاد کرد. وی با این حال اذعان کرد برای جلب حمایت این دو کشور در متن پیشنهادی این قطعنامه تغییراتی داده شد.
رودنی هانتر، یک مقام دفتر نمایندگی آمریکا در سازمان ملل متحد ضمن استقبال از تصویب این قطعنامه گفت، ایران با نادیده گرفتن تعهداتش در چارچوب قطعنامه های سازمان ملل به قاچاق سلاح به یمن ادامه میدهد.
ارتش آمریکا طی ماههای اخیر اعلام کرده است٬ دو محموله سلاح در «مسیر یمن» در دریای عرب توقیف کرده است.
یک سخنگوی نظامی آمریکا هفته گذشته گفته بود، حکومت ایران «مسئول برنامهریزی، سازماندهی و ساخت» این تسلیحات و ارسال آنها برای شبهنظامیان حوثی یمن است.
ولی ایران پیشتر اتهام ارسال سلاح به حوثیهای یمن را رد کرده و در مقابل، عربستان سعودی و متحدانش را به «جنایت جنگی» در یمن متهم کرده است.
برخی از رسانههای بین المللی از جنگ یمن به عنوان یک جنگ نیابتی بین ایران و عربستان سعودی یاد میکنند.
طبق آمارهای «پروژه جمع آوری اطلاعات مناطق جنگی» که یک نهاد غیرحکومتی است، در جنگ یمن تاکنون بیش از صد هزار نفر کشته شدهاند و میلیونها نفر از جمعیت کشور با قحطی و گرسنگی روبرو هستند.