اگر میخواستی تناقضهای ایدئولوژیک را میان حکومت مذهبی باجامعه زیر سایه سنگین مذهبِ حکومتی به تصویر بکشی، احتمالا قابی مناسبتر نمییافتی:
محرّم است. زن جوان، با پوششی که «ناپسندش» میدانند و گیسوانی که «ممنوعش» میخوانند، سگ کوچکی را که «نجسش» میپندارند در آغوش دارد و مقابل عَلَم عاشورایی، جلوی لنز دوربین ژست گرفته است. گویا با تمام زنانگیاش میخواهد «ارزش»های تبلیغشده همان مذهب را به چالش بکشد.
در کلیپی ویدیویی دختران کوچک نوجوان را میبینی که مو میافشانند و مناسک زنجیرزنی حسینی را با لطافت رقص پیوند میزنند؛ درست مقابل بیرقهای سبز و سیاهی که تکیهگاه عقیدتی حکومت است برای تحدید همین آزادیها.
چند سالی میشود که در روزهای عزاداری محرم، تصاویر و ویدیوهایی از این جنس در شبکههای اجتماعی دست به دست میشود تا تناقضی عریان را به رخ بکشد؛ حضور جوانانی در مراسم مذهبی شیعی که سبک زندگی و سلیقه پوشش آنها در تضاد آشکار با باورها و برساختههای «قدسی» حکومت است.
جمهوری اسلامی در نهادینهسازی آنچه «ارزشهای اسلامی» مینامد چقدر موفق بوده است؟ آیا اسلامِ حکومتی توانسته است پس از چهار دهه، اقشار بیشتری را در جامعه باخود همراه کند یا این پدیده نشانگر ارزشزدایی از آموزههای شیعی از نسل بعد از انقلاب است؟
در این برنامه به چهره متفاوت عاشورای امسال و سالهای اخیر پرداختهایم.