گزارشها از ایران حاکی است موج جدید فشار بر دانشجویان در ارتباط با حجاب اجباری همزمان با شروع سال تحصیلی و سالگرد اعتراضات «زن زندگی آزادی» ادامه دارد و این فشار کمکم در تمام دانشگاهها دیده میشود.
«آرایش»، «تَتو» و «پوشیدن کفش و چکمه با پاشنه و ساق بلند» توسط دانشجویان از جمله مواردی است که در آییننامه انضباطی دانشگاه علامهطباطبائی مربوط به سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۳ ممنوع اعلام شده است.
در این آییننامه همچنین بر لزوم «رعایت موازین شرعی در ارتباط با نامحرم» تأکید و پوشیدن «روسری کوتاه، شال و کلاه بدون روسری یا مقنعه» ممنوع شده است.
در آییننامه انضباطی دانشگاه علامه طباطبائی بدون اشاره به جزئیات و مصادیق، «آرایش تند و زننده صورت و مو» غیر مجاز، و «همراه داشتن، استفاده و تبادل انواع دخانیات» و «استفاده از زیورآلات غیرمعمول در بینی، زبان، لب و ابرو» ممنوع اعلام شده است.
در همین حال گفته شده است که دانشجویان حق پوشیدن «مانتوی کوتاه، تونیک، لباسهای تنگ، چسبان، ساپورت، پاره (زاپ دار) و جلوباز» و «کفش و چکمه با پاشنه و ساق بلند» را ندارند.
در آییننامه انضباطی دانشگاه علامه طباطبائی تأکید شده است که دانشجویان موظف به رعایت موارد ذکرشده در این آییننامه در تمامی محیطهای دانشگاه هستند و هشدار داده شده است با کسانی که این موارد را رعایت نکنند «مطابق با مقررات رفتار خواهد شد.»
در همین حال کانال تلگرامی شوراهای صنفی دانشجویان کشور نیز از اقدام نیروهای حراست دانشگاه خواجه نصیر در«ضرب و شتم» یکی از دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر در ارتباط با حجاب اجباری خبر داده است.
همین منبع به حضور نیروهای زن حراست در ورودیهای پردیس مرکزی دانشگاه تهران اشاره کرده و نوشته است که این نیروها به بیشتر دانشجویان بابت پوشششان تذکر داده و تأکید کردهاند که دختران تنها با مقنعه در دانشگاه اجازه ورود دارند.
به نوشته این کانال تلگرامی، چند تن از دانشجویان دانشگاه الزهرا نیز بدون حکم انضباطی و به دستور حراست از خوابگاه دانشجویی محروم شدهاند، امری که دلیل آن تأخیر در ورود به خوابگاه، نداشتن حجاب، مصرف مشروبات الکلی، استعمال سیگار و روابط نامشروع عنوان شده است.
این فشارها در حالی است که برخی دانشگاهها همچون سالهای گذشته تنها دانشجویان با پوشش چادر را پذیرش میکنند.
در همین زمینه احمد چلداوی، رئیس دانشگاه شاهد، روز چهارشنبه پنجم مهر با تأکید بر این که «دانشگاه پذیرای دانشجویان با حجاب برتر است» اعلام کرد: «ما در این دانشگاه دختران چادری را میپذیریم، بنابراین دختری را مجبور نمیکنیم چادر سر کند.»
دانشگاهها در بحبوحه اعتراضات «زن زندگی آزادی» از جمله کانونهای مهم اعتراضات بود و علاوه بر اعتراض گسترده دانشجویان، شمار زیادی از دانشجویان در ماههای بعد در همراهی با اعتراضات مدنی در جامعه از رعایت حجاب اجباری در محیطهای دانشگاه خودداری کردند.
اعتراضات دانشجویی در بسیاری موارد با حمله نیروهای حکومتی به دانشگاهها، ضرب و شتم و بازداشت دانشجویان معترض روبهرو شد و بر اساس گزارشها بیش از ۷۰۰ دانشجو بازداشت شدند.
علاوه بر اخراج، تعلیق و تبعید شماری از دانشجویان معترض از سوی کمیته انضباطی دانشگاه، برخی از دانشجویان بازداشتشده نیز از سوی دادگاههای انقلاب به حبس، ممنوعالخروجی و حتی شلاق محکوم شدند.