عادل جبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی، میگوید ریاض بهدنبال جنگ در منطقه نیست، هرچند در صورت وقوع «با تمام قوا و عزم راسخ» به آن واکنش نشان خواهد داد.
اظهارات این مقام ارشد سعودی در حالی بیان شده که تنشها در منطقه بالا گرفتهاست. ایالات متحده برای مقابله با آنچه «تهدیدهای» ایران نامیده، ناو هواپیمابر، چند بمبافکن و سامانه پدافندی پاتریوت خود را در خاورمیانه مستقر کردهاست. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، ابراز امیدواری کرده که جنگی با ایران رخ ندهد.
ریاض، متحد واشینگتن، تهران را متهم کردهاست که پشت حمله ۲۴ اردیبهشت حوثیهای یمن به تاسیسات نفتی و یک خط لوله عربستان است. حوثیها ارتباط ایران با این حمله را رد کردهاند.
جمهوری اسلامی تا کنون مذاکره با ایالات متحده را رد کردهاست. در عین حال ایران، تهدیدها و تحرکاتی که به آن متهم شده را رد کرده و نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل نیز از ایالات متحده خواسته چنانچه اطلاعاتی در این زمینه دارد آشکار کند.
به گزارش رویترز عادل جبیر، ۲۷ اردیبهشت ماه، در جریان یک کنفرانس خبری گفته «پادشاهی عربستان خواستار وقوع جنگ در منطقه نیست و بهدنبال [سوق دادن وقایع به آن سو] هم نیست».
آقای جبیر افزوده است کشورش «هر کاری بتواند انجام میدهد تا جلوی جنگ گرفته شود، و البته همزمان تاکید داریم که اگر طرف دیگر جنگ را انتخاب کند، پادشاهی [سعودی] با تمام قوا و عزم راسخ به آن واکنش نشان خواهد داد، از خود و منافعش دفاع خواهد کرد».
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گروهی متشکل از جان بولتون، مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، و محمد بن زاید، ولیعهد ابوظبی، را متهم کردهاست که میخواهند ترامپ را برخلاف میلش به جنگ با ایران بکشانند.
آقای بولتون گفته واشینگتن بهدنبال جنگ با ایران نیست، اما اقدام نظامی ایران با واکنش «نیرویی کوبنده» روبهرو خواهد شد و اعزام ناو هواپیمابر و بمبافکن به خاورمیانه با این هدف صورت گرفته که دولت او پیامی «روشن و عاری از سوءتفاهم» به تهران داده باشد.
خبرگزاری رویترز از عادل جبیر نقل کرده است که «ما خواستار صلح و ثبات در منطقه هستیم ولی در صورت ادامه حمله ایران، بیتفاوت نخواهیم بود». در گزارش رویترز از اظهارات جبیر، جزئیاتی از آنچه «حمله ایران» توصیف شده، ارائه نشدهاست.
وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی افزوده است «اکنون توپ در زمین ایران است، و این ایران است که در مورد حرکت بعدی تصمیم خواهد گرفت».
جمهوری اسلامی هنوز واکنشی به اظهارات آقای جبیر نشان ندادهاست.
عادل جبیر در عین حال به نفتکش ایرانی که اخیرا و در پی ارسال پیام کمک، بهدلیل مشکل فنی، به عربستان انتقال داده شد، اشاره کرده و گفته شناور همچنان در عربستان است و «توجهات و مراقبتهای لازم» به خدمه آن ارائه شدهاست. به گزارش رویترز ۲۴ تن از خدمه ایرانی و دو نفر نیز اهل بنگلادش هستند.
همزمان با اظهارات جبیر، محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، نیز با مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، گفتوگو کردهاست.
آنطور که وزارت ارتباطات عربستان در حساب کاربری خود در توئیتر، گفته این گفتوگوی تلفنی دربرگیرنده رخدادهای منطقه، از جمله تلاشها برای افزایش ثبات و امنیت در آن، بود.
پادشاه عربستان روز یکشنبه سران کشورهای عربی خلیج فارس و دیگر سران عرب را دعوت کرد در روز ۳۰ مه، کمتر از دو هفته دیگر، در نشستی اضطراری گرد هم آیند. وزارت خارجه امارات متحده عربی، گفته است «رخدادهای بسیار مهم اخیر ایجاب میکند که کشورهای عرب، برای آمادگی در برابر چالشها و خطرات، موضعی یکسان بگیرند».