لاوروف: روسیه به هر وسیله ممکن با حمله شورشیان سوریه مقابله میکند
وزیر خارجه روسیه میگوید مسکو «به هر وسیله ممکن» با شورشیان سوری گروه «تحریر الشام» مقابله خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز و به نقل از خبرگزاری روسی ریا، سرگئی لاوروف عصر شنبه پس از نشست وزیران خارجه ترکیه، ایران و روسیه در قطر گفت که «حمله شبهنظامیان سوری از مدتها قبل برنامهریزی شده بود و نشاندهنده تلاش برای تغییر وضعیت میدانی در سوریه است».
او اظهار داشت: «ما به هر وسیله ممکن با این امر مقابله خواهیم کرد، از مقامات قانونی سوریه حمایت کرده و البته در عین حال، از سرگیری گفتوگو با مخالفان سوری را تشویق میکنیم».
وزیر خارجه روسیه توضیح نداد که کشورش برای مقابله با شورشیان که به سرعت در حال پیشروی به سوی دمشق، پایتخت سوریه، هستند قرار است چه اقدامات عملی انجام دهد.
گزارشها از ورود شورشیان سوریه به شهر حمص از شمال و شرق
خبرگزاری رویترز عصر شنبه گزارش داد که شورشیان سوریه از شمال و شرق در حال ورود به شهر مهم حمص هستند.
این خبرگزاری گزارش خود را بر اساس اظهارات یکی از ساکنان، منابع ارتش و شورشیان مخابره کرده است.
به اعتقاد تحلیلگران، سقوط شهر حمص میتواند وضعیت حکومت بشار اسد را بهکلی تغییر دهد.
این شهر که در فاصلۀ چهل کیلومتری جنوب حماه قرار دارد، علاوه بر اینکه به نوعی «دروازۀ شمالی دمشق» محسوب میشود، یکی از دو پالایشگاه بزرگ دولتی سوریه را هم در خود جا داده است.
حمص در مسیر دمشق و پایگاه دریایی روسیه در سواحل غربی سوریه قرار گرفته و از اینرو، اهمیت استراتژیک دوچندانی یافته است. سقوط احتمالی این شهر برای حکومت بشار اسد میتواند بسیار گران تمام شود.
آیا جمهوری اسلامی سقوط بشار اسد را پذیرفته است؟
در حالیکه پیشروی نیروهای شورشی در قلب سوریه ادامه دارد، رویکرد مقامهای حکومت جمهوری اسلامی ایران به عنوان اصلیترین متحد بشار اسد از چشمانداز نامطمئن دولت کنونی سوریه خبر میدهد.
در طول جنگ داخلی سوریه که ابتدا با نارضایتیهای داخلی آغاز و در ادامه به میدان نبرد گروههای مختلف ستیزهجو از القاعده و داعش تا ارتش آزاد و بعد تحریر الشام کشیده شد، تهران همراه با مسکو تمام قد پشت اسد ایستادند تا بعد از کشته شدن بیش از ۳۰۰ هزار نفر در آن درگیریها، در نهایت رئيسجمهور سوریه بتواند همچنان در کاخ خود در دمشق سر بر بالین بگذارد.
این حمایتها در طول سالهای پس از آن هم ادامه داشت و نیروهای نظامی جمهوری اسلامی در سوریه حضور پررنگی داشتند تا خط اتصال جریان موسوم به «محور مقاومت» از تهران تا مرز اسرائيل برقرار باقی بماند.
دیدهبان حقوق بشر سوریه: شورشیان به ۱۰ کیلومتری دمشق رسیدهاند
دیدهبان حقوق بشر سوریه که اخبار جنگ این کشور را پیگیری میکند، میگوید شورشیان سوریه اکنون به ۱۰ کیلومتری دمشق، پایتخت، رسیدهاند.
این خبر را رامی عبدالرحمن، رئیس این نهاد، روز شنبه در گفتوگو با خبرگزاری آلمان اعلام کرد.
او در اظهارنظر دیگری گفت که شورشیان اکنون به جرمانا، داریا، الکسوه و عطروز، در حومه دمشق رسیدهاند.
این مناطق در سالهای گذشته هم از کنترل دولت خارج شده بودند، اما بعد از محاصره طولانی ارتش و گروههای شبهنظامی وابسته به ایران، تسلیم شده بودند. گزارشها حاکی است که ساکنان این مناطق بار دیگر سر به شورش برداشتهاند.
آقای عبدالرحمن افزود مخالفان روز شنبه نیز از شرق سوریه به سمت حومه حرستا در دمشق حرکت کردند.
در همین حال، حسن عبدالغنی، یکی از فرماندهان شورشیان، در تلگرام نوشت: نیروهای مخالف با محاصره دمشق، اجرای «مرحله نهایی» حمله خود را آغاز کردهاند.
به گفته او، «شورشیان از جنوب سوریه به سمت دمشق در حرکت هستند».
ابومحمد الجولانی، رهبر تحریر الشام، نیز با صدور بیانیهای از افراد تحت امر خود خواست تا گلولهها را «جز برای دشمن» هدر ندهند.
او خطاب به شورشیان گفت: «دمشق منتظر شماست».
آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه یا «هیئت تحریر الشام» را به عنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد؛ اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار دادهاند.
معاون سابق نیروی قدس: ترکیه و برخی کشورهای عربی در مورد سوریه ما را فریب دادند
یک معاون سابق نیروی قدس سپاه پاسداران میگوید: ترکیه و برخی کشورهای عربی «ما را فریب دادند. اینها دو ماه پیش تضمین دادند که هیچ اتفاقی در سوریه نمیافتد».
محمدرضا غلامرضا در یک گفتوگوی زنده تلویزیونی گفت از دو ماه پیش با توجه به «اخباری که وجود داشت و برآوردهایی که ما و عراقیها و سوریها داشتیم، ...آنها (مقامهای دمشق) موظف شدند مذاکراتی با ترکها انجام بدهند».
به گفته این معاون سابق نیروی قدس، «مقامهای ترک گفته بودند که در حال حاضر حواسها به غزه و لبنان است و تضمین داده بودند که برای سوریه اتفاقی نمیافتد».
این اظهارات در حالی است که رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، روز ۱۶ آذر از شورشیان سوری حمایت کرد و گفت: «ادلب، (حلب)، حماه، حمص و هدف، البته دمشق است و پیشروی مخالفان همچنان ادامه دارد و امیدواریم این حرکت در سوریه بدون حادثه و به سلامت ادامه یابد».
او افزوده بود: «ما به (بشار) اسد فراخوان داده بودیم که بیایید آیندهٔ سوریه را با هم تعیین کنیم؛ متاسفانه در این مورد پاسخ مثبتی دریافت نکردیم».
درگیریها و عقبنشینی ارتش سوریه ادامه دارد
نیروهای حکومت سوریه از مواضع خود در استان جنوبی قنیطره، که در مجاورت بلندیهای جولان اشغالی توسط اسرائیل قرار دارد، عقبنشینی کردند.
رئیس دیدهبان حقوق بشر سوریه، اعلام کرد: «نیروهای رژیم مواضع نظامی و امنیتی را تخلیه کردند، همزمان کارکنان دولتی پستهای خود را ترک کردند و استان قنیطره برای اولین بار از ارتش سوریه خالی شد.»
خبرگزاری رویترز هم از عقبنشینی ارتش سوریه از بیشتر مناطق استان دروزینشین سویدا در جنوب کشور خبر داده است؛ جایی که یکی از پایگاههای هوایی اصلی سوریه در آن قرار دارد.
درگیریهای زمینی و حملات هوایی در نزدیکی حمص نیز جریان دارد. خبرگزاری فرانسه میگوید حداقل هفت غیرنظامی روز شنبه در حملات هوایی روسیه و ارتش سوریه در نزدیکی حمص کشته شدند. همزمان، شورشیان اسلامگرا در مسیر خود به سوی این شهر که سومین شهر بزرگ سوریه است، با ارتش درگیر شدهاند.
فرمانده ارشد شورشیها میگوید فرقهگرایی نخواهند کرد
یکی از فرماندهان ارشد شورشیان اسلامگرای سوریه موسوم به «تحریر الشام»، برای اطمینان بخشیدن به اقلیتهای مذهبی مناطقی که به تصرف این گروه درآمده، گفت «دوران فرقهگرایی و استبداد برای همیشه پایان یافته است».
حسن عبدالغنی روز شنبه با انتشار بیانیهای در شبکهٔ اجتماعی تلگرام همچنین ادعا کرد «برای همه روشن شده که نیروهای ما تحت هدایت و دستورات رهبریمان نظم خود را در میدان جنگ ثابت کردهاند.»
آمریکا در سال ۲۰۱۸ رسماً گروه یا «هیئت تحریر الشام» را بهعنوان سازمانی تروریستی معرفی کرد؛ اتحادیه اروپا، بریتانیا، ترکیه و شمار دیگری از کشورها نیز این گروه را در فهرست تروریستی خود قرار دادهاند.
در حال حاضر هشت شهر مرکزی از ۱۳ استان سوریه به تصرف شورشیان درآمده و رهبر این گروه دیروز گفت هدفشان سرنگونی رژیم بشار اسد و دمشق است.
تازهترین گزارشهای هنوز تأییدنشده بهنقل از خود شورشیها نیز از پیشروی آنها تا ۲۰ کیلومتری دمشق، پایتخت سوریه، حکایت دارد.
همزمان، امروز صبح سخنگوی وزارت خارجهٔ ایران اخبار مبنی بر تخلیهٔ سفارت جمهوری اسلامی ایران در دمشق را تکذیب کرد.
اسماعیل بقائی در پاسخ به سؤال خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، گفت: «سفارت ایران کماکان فعال است و به فعالیتهای معمول خود ادامه میدهد.»
روزنامهٔ نیویورک تایمز صبح جمعه به نقل از سه مقام ایرانی و چند مقام منطقه گزارش داده بود دستور تخلیه اعضای سفارت ایران در دمشق و نیروهای موجود در پایگاه های سپاه پاسداران صادر شده و دستکم شماری از کارکنان سفارت تاکنون از سوریه خارج شدهاند.
در همین حال حمید رسایی، نمایندهٔ مجلس شورای اسلامی، روز شنبه در جلسهٔ علنی مجلس گفت: «اتفاقاتی در سوریه در حال افتادن است که دربارهٔ آن توجیه نیستیم.»
آقای رسایی در ادامه با انتقاد از عدم اطلاعرسانی به نمایندگان مجلس در این زمینه گفت: «لازم است درباره این موضوع مسئولین مربوطه را دعوت کنیم و از آنان توضیح بخواهیم.»
در ادامهٔ اظهار نظرهای شخصیتهای سیاسی خاورمیانه در مورد تحولات سوریه، نخستوزیر قطر نیز روز شنبه گفت بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، از فرصت برای «تعامل و احیای روابط خود با مردمش استفاده نکرد».
شیخ محمد بن عبدالرحمن که در «فروم دوحه» سخن میگفت، با بیان اینکه جهان از سرعت پیشروی سریع اخیر شورشیان تحت رهبری اسلامگرایان در سوریه «متعجب» شده، در زمینهٔ ورود سوریه به سطح شدیدتر جنگ داخلی هشدار داد.
امروز قرار است وزیران خارجه ترکیه، ایران و روسیه نیز در دوحه نشست مشترک در همین باره برگزار کنند؛ نشستی که برخی تحلیلگران پیشبینی کردهاند ممکن است در آن به پایان قدرت بشار اسد هم اشاره شود.
بشار اسد کنترل هشت شهر مرکزی از ۱۳ استان سوریه را از دست داده است
مدیر برنامهٔ سوریه در مؤسسهٔ خاورمیانه در واشینگتن میگوید پس از ۱۰ روز از آغاز عملیات شورشیان در سوریه، بشار اسد عملاً کنترل هشت مرکز استان از مجموع ۱۳ استان این کشور را از دست داده و اکنون تنها پنج مرکز استان باقی مانده است.
شهرهای مرکزی ادلب، حلب، حماه، درعا، دیرالزور، حسکه، رقه و سویدا هشت مرکز استانی هستند که کمتر از ۱۰ روز به تصرف شورشیان مخالف رژیم بشار اسد درآمدهاند.
در حال حاضر، دولت سوریه از میان مراکز استانهای خود تنها بر پنج شهر دمشق (پایتخت)، لاذقیه، طرطوس، قنیطره و حمص تسلط دارد؛ هرچند گزارشها از نزدیک شدن شورشیان به چند کیلومتری حمص حکایت دارد.
ارتش اسرائیل نیروهای بیشتری به نزدیکی مرز سوریه میفرستد
ارتش اسرائیل اعلام کرد که برای «تقویت توان دفاعی در منطقه و آمادگی نیروها برای سناریوهای مختلف» نیروهای اضافی به بلندیهای اشغالی جولان در نزدیکی مرز سوریه اعزام میکند.
در همین حال، لبنان هم اعلام کرده که تمامی گذرگاههای مرزی زمینی خود با سوریه را بهجز یک گذرگاه اصلی که بیروت را به پایتخت سوریه، دمشق، متصل میکند، میبندد.
این تصمیم روز جمعه و چند ساعت پس از آن گرفته شد که یک حمله هوایی اسرائیل به یک گذرگاه مرزی در شمال لبنان، که تنها چند روز پیش بازگشایی شده بود، آسیب رساند.
اردن نیز بهدلیل وضعیت امنیتی در طرف سوری، یک گذرگاه مرزی خود با سوریه را بست.
شورشیان سوریه وارد دو شهر دیگر در شمال حمص شدهاند و حالا به خود حمص، سومین شهر بزرگ سوریه، نزدیکتر شدهاند.
ارتش سوریه: در حال بازآرایی نیروهایمان در دو استان جنوبی هستیم
ارتش سوریه میگوید در حال بازآرایی نیروهای خود در دو استان جنوبی درعا و سویدا است.
این بیانیهٔ ارتش پس از گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه منتشر شده که از کنترل بخش عمدهٔ استان درعا بهدست گروههای مسلح محلی خبر داده بود.
دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید پس از درگیریهای شدید بین ارتش سوریه با این گروهها، در نهایت ارتش صبح جمعه پذیرفت که نیروهایش این شهر را ترک کند.
درعا خاستگاه اعتراضات ۱۳ پیش در سوریه است که نهایتاً به جنگ داخلی چندین ساله در این کشور منجر شد.
فرماندهی کل ارتش و نیروهای مسلح سوریه در بیانیهاش گفته است: «نیروهای ما که در درعا و سویدا فعالیت میکنند، در حال بازآرایی و استقرار مجدد هستند و یک کمربند امنیتی ایجاد میکنند.»