تصاویر دیگری از شادمانی سوریها از سقوط بشار اسد
خیابانهای دمشق و سایر شهرهای سوریه روز یکشنبه شاهد شادمانی از سقوط حکومت بشار اسد بود.
به گزارش سیانان، علاوه بر شورشیان که سوار بر موتور و تانک در خیابانها جولان میدادند، مردم نیز با نشان دادن علامت پیروزی یا نشانهای صلح به ابراز شادمانی پرداختند.
سوریهای مقیم کشورهای دیگر هم در شهرهای مختلف جهان سقوط حکومت بشار اسد را جشن گرفتند.
فایننشال تایمز: اقدامات بشار اسد برای جمهوری اسلامی گران تمام شد
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از یک «منبع خودی» در داخل حکومت ایران گزارش داد که تهران از مدتها پیش اعتماد خود به بشار اسد را از دست داده بود.
این منبع به فایننشال تایمز گفت: «انفعال بشار اسد برای ما گران تمام شد و او خود را با عواملی در منطقه همسو کرد که به او وعده آیندهای دادند که هرگز محقق نشد».
بنابر این گزارش، از بیشتر از یک سال پیش تهران از بشار اسد «ناامید بود» و عدهای او را «یک مانع و یک بار بر دوش» میدیدند و برخی هم او را «خائن» میخواندند.
فایننشال تایمز به نقل از منبع خود نوشته است که بشار اسد در دیدار چند روز پیش خود با عباس عراقچی به او گفته بود عقبنشینی نیروهایش از حلب «تاکتیکی بوده» اما وزیر خارجه ایران به او پاسخ داد که جمهوری اسلامی دیگر در موقعیتی نیست که بتواند برای او نیروی بیشتری بفرستد.
در ۲۴ ساعت گذشته و در پی سقوط حکومت بشار اسد انتقادهای صریحتری از او در رسانههای ایران مطرح شده است.
از جمله شبکه خبر تلویزیون جمهوری اسلامی شامگاه یکشنبه برنامهای پخش کرد که در بخشی از آن یک کارشناس با نام اصغر زارعی به شدت از بشار اسد انتقاد کرد و از «اذیتهای او» در ارتباط با ایران سخن گفت.
بلینکن: دلیل فروپاشی رژیم اسد اتکا به ایران و روسیه و تن ندادن به روند سیاسی بود
وزیر خارجه ایالات متحده تاکید کرد که تن ندادن رژیم بشار اسد به مشارکت سیاسی و اتکای این رژیم به «حمایت وحشیانه» ایران و روسیه لاجرم منجر به فروپاشیاش شد.
آنتونی بلینکن در بیانیه خود که شامگاه یکشنبه منتشر شد تصریح کرد که پس از ۱۴ سال جنگ و درگیری، «سرانجام مردم سوریه دلیلی برای امیدواری پیدا کردهاند».
او افزود که آمریکا از انتقال مسالمتآمیز قدرت به یک دولت پاسخگو از طریق یک فرآیند سیاسی تحت رهبری سوریها حمایت میکند.
وزیر خارجه ایالات متحده با بیان اینکه واشینگتن تحولات را رصد میکند و با شرکای منطقهای در تماس است گفت: ما اظهارات رهبران شورشیان را در روزهای اخیر زیر نظر داشتهایم و در حالی که آنها مسئولیت بیشتری را بر عهده میگیرند، ما «نه فقط حرفهای آنها، بلکه عمل آنها» را ارزیابی خواهیم کرد.
او ضمن تاکید بر حق مردم سوریه برای دسترسی به خدمات نهادهای دولتی در دوره انتقالی، همچنین خواستار حفاظت از غیرنظامیان و رعایت قوانین بینالمللی بشردوستانه شد.
آقای بلینکن همچنین بر حمایت آمریکا از تلاشهای بینالمللی برای پاسخگو کردن رژیم بشار اسد و حامیانش «در قبال جنایات علیه مردم سوریه، از جمله استفاده از سلاحهای شیمیایی و بازداشت ناعادلانه غیرنظامیان» تاکید کرد.
شورشیان سوریه لباس تیم ملی فوتبال را از قرمز به سبز تغییر دادند
به گزارش رویترز، شورشیان سوریه فدراسیون فوتبال این کشور را وادار کردند که رنگ و لوگوی مورد استفاده در لباس تیم ملی را تغییر دهد.
فدراسیون فوتبال سوریه روز یکشنبه با انتشار عکسی از چند بازیکن که پیراهن ورزشی سبز به تن دارند نوشت: «لباس جدید تیم ملی ما».
این فدراسیون در ادامه افزوده است که این «اولین تغییر تاریخی در ورزش سوریه است که بدون دخالتها، حسابگریها و فساد» انجام میشود.
در طول جنگ داخلی سوریه، دولت بشار اسد و مخالفان او از دو پرچم مختلف استفاده میکردند و شورشیان در روزهای اخیر پرچم مورد استفاده خود را در دمشق به اهتزاز درآوردهاند.
در پرچم دولت از بالا به پایین رنگهای قرمز، سفید و سیاه استفاده شده و وسط آن دو ستاره دیده میشود؛ اما در پرچم مخالفان دولت، رنگ سبز جایگزین رنگ قرمز است و در وسط پرچم نیز سه ستاره قرار دارد.
شورشیان تحت رهبری هیئت تحریر الشام پس از ۱۱ روز حملات غافلگیرانه سرانجام بامداد یکشنبه دمشق را تصرف کردند و به حکومت حدود ۵۴ ساله خاندان اسد پایان دادند.
درگیریها در منبج در نزدیکی حلب دستکم ۲۶ کشته برجای گذاشت
نیروهای تحت حمایت ترکیه روز یکشنبه پس از درگیری با نیروهای کُرد، شهر مَنبِج در نزدیکی حلب را به کنترل خود درآوردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در این درگیریها دستکم ۱۷ تن از نیروهای کُرد و ۹ تن از نیروهای تحت حمایت ترکیه کشته شدند.
با این حال نیروهای کُرد، موسوم به «یگانهای مدافع خلق»، گفتهاند درگیریها در منبج ادامه دارد.
شهر منبج از سال ۲۰۱۶ و به دنبال بیرون راندن داعش در کنترل کُردها بوده است.
نیروهای مورد حمایت ترکیه که خود را «ارتش ملی سوریه» میخوانند چند روز پیش نیز نیروهای کُرد را از شهر تل رفعت در همین منطقه بیرون راندند.
منبج و تل رفعت در شمال حلب واقع شده و حدود ۳۰ کیلومتر تا مرز ترکیه فاصله دارند.
نیروهای مورد حمایت ترکیه روز یکشنبه همچنین از تصرف شهر جبلیه در استان لاذقیه و در نزدیکی پایگاه هوایی روسیه خبر دادند.
مقام ارشد آمریکایی: تمرکز فعلی ما موضوع سلاحهای شیمیایی در سوریه است
یک مقام ارشد ایالات متحده میگوید تمرکز فعلی واشینگتن موضوع تسلیحات شیمیایی در سوریه است.
این مقام ارشد آمریکایی که نام او ذکر نشده به خبرنگاران گفت که در طول هفته گذشته مقامهای ایالات متحده «به طور شبانهروزی»تماسها و گفتوگوهایی با شرکای منطقهای داشتند.
به گزارش رویترز، این مقام ارشد افزود که ایالات متحده «تمهیدات بسیار محتاطانه» در این موضوع اتخاذ کرده و «هر کاری بتواند انجام خواهد داد تا مطمئن شود ذخایر تسلیحاتی سوریه در دسترس کسی نیست و از آنها مراقبت میشود».
حکومت بشار اسد در سالهای آغازین جنگ داخلی سوریه به طور بیمحابا اقدام به استفاده گسترده از سلاحهای شیمیایی کرد.
با اینکه تحت فشارهای آمریکا نهایتا حکومت سوریه حاضر به امضای کنوانسیون بینالمللی منع سلاحهای شیمیایی و معدوم کردن برخی از این تسلیحات شد، اما پس از آن نیز استفاده از این سلاحها ادامه یافت.
سنتکام از هدف قرار دادن ۷۵ موضع داعش در سوریه خبر داد
ارتش آمریکا با تاکید بر اینکه اجازه نخواهد که داعش از وضعیت فعلی سوریه سوء استفاده کند، اعلام کرد که بیش از ۷۵ هدف متعلق به این گروه را مورد حمله قرار داده است.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) اعلام کرد که این حملات در روز یکشنبه علیه اردوگاهها و عوامل شناخته شده داعش در مرکز سوریه صورت گرفت.
سنتکام بدون ارائه جزئیات بیشتر تنها گفته است که در این حملات از جمله هواپیماهای نظامی ب-۵۲، اف-۱۵ و اِی-۱۰ شرکت داشتند.
ژنرال مایکل کوریلا، فرمانده سنتکام، با تاکید بر اینکه ایالات متحده اجازه نخواهد داد داعش دوباره بازسازی شود و از وضعیت فعلی در سوریه سوء استفاده کند، به «همه سازمانها در سوریه» هشدار داد که بابت هر نوع همکاری، شراکت یا حمایت آنها از داعش پاسخگو خواهند بود.
اولین سخنرانی عمومی رهبر شورشیان: سوریه به زمین جاهطلبیهای ایران تبدیل شده بود
رهبر شورشیان سوریه در نخستین سخنرانی عمومی خود پس از سقوط حکومت بشار اسد، رویدادهای اخیر را «پیروزی تاریخی» خواند و گفت سوریه به زمین جاهطلبیهای ایران تبدیل شده بود.
ابومحمد الجولانی که رسانههای وابسته به شورشیان اکنون او را با نام واقعیاش، احمد شرع، میخوانند روز یکشنبه به مسجد تاریخی دمشق، «مسجد جامع اُموی»، رفت و در آنجا سخنرانی کرد.
الجولانی تا سال ۲۰۱۶ عضو ارشد القاعده بود و آمریکا او را از سال ۲۰۱۳ در فهرست تروریستی قرار داده است.
او در سخنان روز یکشنبه خود گفت: «این پیروزی برای کل منطقه و برای کل امت اسلامی تاریخی است».
رهبر شورشیان افزود که در زمان بشار اسد، سوریه به «زمین جاه طلبیهای ایرانیان، جایی که فرقهگرایی در آن موج میزد» تبدیل شده بود.
حملات غافلگیرانه اخیر در سوریه که سرانجام به سقوط حکومت بشار اسد منجر شد توسط شورشیان به رهبری گروه هیئت تحریر الشام انجام گرفت.
آمریکا در سال ۲۰۱۸ این گروه را به عنوان سازمان تروریستی معرفی کرد و بیشتر کشورهای دنیا نیز هیئت تحریر الشام را تروریستی میدانند.
سناتور لیندزی گراهام: فروپاشی رژیم بشار اسد زیان بزرگی برای ایران و روسیه است
سناتور لیندزی گراهام میگوید با فروپاشی رژیم بشار اسد «بازی به طرز چشمگیری تغییر میکند» و ایران و روسیه زیان بزرگی دیدند.
این عضو جمهوریخواه سنای آمریکا در یادداشت خود در شبکه اجتماعی ایکس به جنبههای «خوب» و «مشکلآفرین» اوضاع فعلی سوریه اشاره کرد و از جمله نوشت: «این یک زیان بزرگ برای روسیه و ایران است؛ که خوب است».
او در عین حال گفت جهادیهایی که جایگزین بشار اسد شدهاند مشکلات بزرگی برای اسرائیل، اردن، عربستان و عراق ایجاد میکنند.
لیندزی گراهام همچنین با اشاره به «بیش از ۵۰ هزار» نیروی داعش که در سوریه زندانیاند، هشدار داد که فرار یا رهایی احتمالی آنها «یک تهدید بزرگ برای ایالات متحده و دوستان ما است».
هزاران تن از مظنونان داعش و خانوادههای آنها در چند زندان و اردوگاه در شهر حسکه در شمال شرقی سوریه زندانی هستند و کنترل این زندانها با کُردهای «نیروهای سوریه دموکراتیک» است.
اظهار نگرانیها در روسیه درباره «اوضاع متشنج در اطراف پایگاههای این کشور در سوریه»
رسانههای روسیه از قول یک منبع در کرملین میگویند با شورشیان سوریه توافقی برای تضمین امنیت پایگاههای نظامی روسیه صورت گرفته است.
این منبع کرملین که نام او ذکر نشده گفته است رهبران شورشیان سوری با تضمین امنیت پایگاههای نظامی و نهادهای دیپلماتیک روسیه در سوریه موافقت کردهاند.
رویترز گزارش داده که به رغم این اظهارات، نظامینویسان روسی میگویند که اوضاع در اطراف پایگاهها بسیار متشنج است.
«ریبار»، کانال تلگرامی نزدیک به وزارت دفاع روسیه که بیش از ۱.۳ میلیون دنبالکننده دارد نوشت: «حضور نظامی روسیه در منطقه خاورمیانه به مویی بند است».
به نوشته این کانال، کشتیهای جنگی روسیه به دلایل امنیتی از بندر طرطوس فاصله گرفتهاند، پایگاه هوایی حمیمیم عملا پس از ورود شورشیان به شهر مجاور آن جدا افتاده، و نیروهای کُرد هم شروع به مسدود کردن تاسیسات روسیه در آن سوی فرات کردهاند.
خبرگزاری رویترز یادآور شده است که نمیتواند این خبرها را به طور مستقل تایید کند.
روسیه از سال ۲۰۱۵ به بعد متحد اصلی حکومت بشار اسد بود و دو پایگاه نظامی در سوریه احداث کرد: پایگاه هوایی حمیمیم در استان لاذقیه و پایگاه دریایی در بندر طرطوس.
به نوشته رویترز، تحلیلگران نظامی غربی میگویند از دست دادن طرطوس ضربهای جدی به توانایی روسیه برای قدرتنمایی در خاورمیانه، مدیترانه و آفریقا خواهد بود.
پایگاه دریایی طرطوس تنها مرکز تعمیر و بازسازی روسیه در مدیترانه است و مسکو از سوریه به عنوان ایستگاهی برای پرواز پیمانکاران نظامی خود به آفریقا استفاده میکرد.