۵۰۰ شهروند ایرانی در فرودگاه لاذقیه سوریه بلاتکلیف ماندهاند
خبرگزاری ایلنا به نقل از انجمن صنفی دفاتر مسافرتی ایران از گیر افتادن ۵۰۰ شهروند ایرانی در فرودگاه لاذقیه سوریه خبر داد.
بر این اساس، این افراد از دو روز قبل در انتظار پرواز برای بازگشت به ایران بودهاند. دربارهٔ هویت این افراد و دلیل حضورشان در سوریه اطلاعات بیشتری منتشر نشده است.
ایلنا همچنین نوشته که ۲۰ شهروند ایرانی دیگر که به نوشته ایلنا «زائر» بوده و با کاروانهای غیرمجاز به لبنان سفر کرده بودند هم پس از بازگشت به سوریه در دمشق گرفتار شدهاند.
بر این اساس، وزارت خارجه جمهوری اسلامی و سازمان هواپیمایی کشوری به دنبال راهی برای بازگرداندن این افراد به ایران هستند.
هفته گذشته برخی رسانههای اسرائیلی نوشته بودند جنگندههای اسرائیلی چند هواپیمای ایرانی را مجبور به بازگشت از آسمان سوریه کرده بودند.
صفکشی پناهندگان سوری مقیم ترکیه برای بازگشت به سوریه:
حمله اسرائیل به انبارهای سلاح شیمیایی ارتش سوریه
گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، دوشنبه گفت کشورش به سایتهایی در سوریه که در آنها سلاح شیمیایی و موشکها و راکتهای دوربرد ارتش سوریه وجود دارد، حمله کرده تا مانع از افتادن آنها به دست «مهرههای متخاصم» و «افراطگرایان» شود. او افزود این اقدام تنها برای امنیت اسرائیل و شهروندان آن انجام میشود.
همزمان، ییسرائل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، به ارتش دستور داده جنگافزار راهبردی ارتش سوریه را که باقی مانده، از بین ببرد.
او ارتش را مجاز کرده با هر گونه احتمال بازسازی مسیرهای قاچاق تسلیحات از ایران به سوریه برای رساندن به دست گروه حزبالله مقابله کرده و بهویژه به نقاط مرزی و گذرگاههای میان سوریه و لبنان در صورت مشاهده تحرکاتی از این دست حمله کند.
مقام ایرانی: ایران با گروههای رهبری جدید سوریه در ارتباط مستقیم است
یک مقام ارشد ایرانی روز دوشنبه به خبرگزاری رویترز گفت که ایران پس از برکناری بشار اسد، متحد خود، یک خط ارتباط مستقیم با شورشیان در رهبری جدید سوریه باز کرده است تا از «مسیر خصمانه» میان دو کشور جلوگیری کند.
رویترز خاطرنشان میکند که سقوط اسد از ریاست جمهوری، سنگری را که ایران و روسیه از آن برای اعمال نفوذ در جهان عرب استفاده میکردند، از میان برداشت.
این مقام ارشد گفت که مقامات جمهوری اسلامی، با از دست دادن یک متحد مهم در دمشق و با توجه به بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید در ژانویه، آماده تعامل با رهبران جدید سوریه هستند.
او افزود: «این تعامل برای تثبیت روابط و جلوگیری از تنشهای بیشتر منطقهای، کلیدی است.»
اهتزاز پرچم شورشیان سوریه بر فراز سفارت سوریه در مسکو
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه از قول شاهدان عینی گزارش داد که پرچم سهستاره گروههای شورشی سوریه بر فراز ساختمان سفارت سوریه در مسکو نصب شده است.
پس از آنکه نیروهای شورشی بدون هیچ مقاومتی وارد دمشق شدند و به نزدیک به شش دهه حکومت خانواده اسد پایان دادند، خبرگزاریهای روسیه روز یکشنبه گزارش دادند که بشار اسد همراه با خانوادهاش در مسکو حضور دارد.
پیشروی زمینی اسرائیل در سوریه و بمباران گسترده مواضع نظامی
نیروی زمینی اسرائیل در شبانهروز گذشته در مناطق اطراف «نوار حائل مرزی» بین سوریه و اسرائیل پیشروی کرده و نقاطی را تحت کنترل خود درآوردهاند. این اقدام پس از فروپاشی حکومت بشار اسد و ترک مواضع توسط نیروهای ارتش سوریه انجام شده است.
اسرائیل همچنین بخش سوری کوه حرمون را تصرف کرده که ارتفاع بیشتری نسبت به بخش اسرائیلی آن دارد. بنیامین نتانیاهو اعلام کرد توافق مرزی ۱۹۷۴ به دلیل خروج نیروهای سوری ملغی شده است و برخی سیاستمداران اسرائیلی نیز اظهار داشتهاند که این مناطق تا تثبیت اوضاع در دست اسرائیل باقی خواهند ماند.
در همین حال، جنگندههای اسرائیلی طی ۲۴ ساعت گذشته حدود ۱۰۰ حمله هوایی به اهداف نظامی ارتش سوریه انجام دادهاند. هدف از این بمبارانها که با استفاده از بمبهای سنگرشکن صورت گرفته، نابودی تسلیحات سنگین و جلوگیری از افتادن آن به دست شبهنظامیان بوده است.
اسرائیل همچنین نگرانی ویژهای نسبت به جنگافزار شیمیایی باقیمانده در سوریه دارد و پیشبینی شده که حملات هوایی در روزهای آینده نیز ادامه یابد.
نخستوزیر موقت سوریه: اوضاع باثباتتر شده و وزیران سر کار هستند
محمد غازی الجلالی، نخستوزیر منصوب شده از سوی بشار اسد که به درخواست احمد الشرع، رهبر «هئیت تحریر الشام» در این مقام باقی مانده، روز دوشنبه گفت اوضاع در دمشق از نظر امنیتی «باثباتتر» است و اکثر وزیران سر کار خود در وزارتخانهها حضور دارند.
آقای جلالی در گفتوگو با شبکه اسکاینیوز عربی افزود که میخواهد این دوران گذار، سریع و روان پیش برود.
او گفت با فرماندهان اپوزیسیون دیدار کرده و این ملاقاتهای هماهنگی ادامه خواهد یافت و «هیچ مخالفتی با دیدار با ابومحمد الجولانی (احمد الشرع) وجود ندارد».
آقای جلالی گفت ماهیت حکومتِ فروپاشیده به گونهای بود که امکان تماس مستقیم با بشار اسد را فراهم نمیکرد.
به گفته او، امور در بنبست قرار گرفته بود و خودش در آخرین تماس با اسد به او گفت وضعیت دیگر قابل تحمل نیست.
نخستوزیر موقت سوریه افزود هدف اولش در این دوره تقویت امنیت است و مردم سوریه «خسته شدهاند».
او گفت: اسد تنها تصمیمگیرنده در سیاست خارجی بود و نخستوزیر دخالت داده نمیشد در حالی که طبق قانون اساسی کشور سیاست خارجی میبایست توسط حزبی که قدرت را به دست آورده، هدایت شود.
آقای جلالی اظهار داشت بشار اسد سناریویی برای رها کردن کشور در هرج و مرج داشت.
او گفت در مورد سرنوشت ارتش سوریه پاسخی ندارد و این امر بستگی به رهبری است که روی کار میآید.
محمد غازی الجلالی ۵۵ ساله، زاده دمشق و مهندس عمران، تنها دو ماه و نیم پیش از سوی بشار اسد به جای وائل الحلقی به پست نخستوزیری منصوب شده بود.
«کنترل کامل» شورشیان مسلح بر استان لاذقیه و شهرهای طرطوس و جبله
مخالفان مسلح سوریه کنترل کامل استان لاذقیه، که میزبان پایگاههای نظامی روسیه است، را در دست گرفتهاند.
به گزارش خبرگزاری روسی تاس، یک منبع محلی اعلام کرد که نیروهای مسلح مخالف پس از اعلام سقوط بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، وارد شهرهای طرطوس و جبله شدهاند.
با این حال، وی تأکید کرد که این نیروها به پایگاههای نظامی روسیه در طرطوس و حمیمیم نفوذ نکرده و برنامهای نیز برای این کار ندارند.
این منبع افزود: «مخالفان روز یکشنبه کنترل کامل استان لاذقیه، از جمله شهرهای طرطوس و جبله، را به دست گرفتند. نیروهای مسلح مخالف به پایگاههای نظامی روسیه نفوذ نکرده و پایگاهها همچنان به فعالیت عادی خود ادامه میدهند.»
شاهدان عینی به تاس گفتند که شورشیان مسلح روز یکشنبه وارد جبله شدهاند. بر اساس گزارشها، شبهنظامیان با ورود به مرکز شهر اقدام به تیراندازی هوایی کردند اما تهدیدی متوجه نیروهای روسی نشده است.
پیدا شدن جنازه مدیر دفتر برادر بشار اسد
دیدهبان حقوق بشر سوریه اعلام کرد جنازه سرلشکر علی محمود، مدیر دفتر ماهر اسد، برادر بشار اسد و فرمانده لشکر چهارم ارتش سوریه، در دفترش در حومه دمشق پیدا شد.
بنا بر این گزارش، سرلشکر علی محمود در شرایط نامشخصی کشته شده است.
علی محمود از نزدیکان بشار اسد رئیسجمهور سابق سوریه و یکی از فرماندهان نظامی بلندپایه او بهشمار میآید.
ضربه به اعتبار مسکو
بر اساس گزارش «مؤسسه مطالعات جنگ» (ISW)، سقوط بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، اعتبار ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، را نزد متحدانش تضعیف کرده است. این مؤسسه در تازهترین گزارش خود اعلام کرد که پایان حکومت دو دههای اسد، شکست سیاسی راهبردی بزرگی برای مسکو بهشمار میآید و کرملین را در تلاش برای حفظ پایگاههای نظامی خود در سوریه با بحران مواجه کرده است.
این تحلیل تأکید کرده است که ناتوانی یا تصمیم روسیه برای عدم تقویت رژیم اسد در برابر پیشروی سریع مخالفان، اعتبار این کشور را بهعنوان یک شریک امنیتی قابل اعتماد در سطح جهان خدشهدار میکند و توانایی پوتین را برای جلب حمایت بینالمللی در راستای نظم چندقطبی مورد نظرش تضعیف خواهد کرد.
«مؤسسه مطالعات جنگ» همچنین به شواهد قوی اشاره کرده که نشان میدهد روسیه در حال آمادهسازی شرایط برای تخلیه نیروها و داراییهای نظامی خود از سوریه بوده و پایگاههای نظامی این کشور امنیت کافی نداشتهاند. حتی اگر روسیه بتواند بخشی از پایگاههای خود را در سوریه حفظ کند، این وضعیت یک شکست ژئوپلیتیکی بزرگ برای مسکو خواهد بود، زیرا ادامه حضور روسیه در سوریه وابسته به گروههای مخالفی خواهد بود که پیشتر از سوی کرملین تروریست خوانده میشدند.
روسیه از سال ۲۰۱۵ حمایت نظامی حیاتی از رژیم اسد ارائه کرده بود.