فرماندهی شورشیان سوریه تحمیل حجاب به زنان را ممنوع کرد
روزنامه الوطن سوریه بیانیه فرماندهی کل شورشیان مسلط بر این کشور را منتشر کرده است که در آن دستورالعملهایی آمده و از جمله «تحمیل حجاب» به زنان ممنوع اعلام شده است.
در این بیانیه تأکید شده که دخالت در لباس زنان یا تحمیل هرگونه درخواست مربوط به لباس یا ظاهر آنها، از جمله درخواست حجاب، کاملاً ممنوع است.
فرماندهی شورشیان که حکومت بشار اسد را سرنگون کردند، تصریح کردهاند که «آزادی شخصی برای همه تضمین شده است و احترام به حقوق فردی اساس ساخت یک ملت متمدن است».
این فرماندهی همچنین گفته است که «هرگونه تهدید یا تلاش برای تسویه حساب» بین شهروندان با مجازات یک سال حبس مواجه خواهد شد.
بر اساس این بیانیه همچنین دمشق و حومه آن، لاذقیه و طرطوس شامل منع رفت و آمد از ساعت ۵ عصر تا ۵ صبح خواهند بود.
این شورشیان که بخش عمده آن را نیروهای «هیئت تحریرالشام» تشکیل میدهند، طی ۱۱ روز توانستند شهرهای مهم سوریه و در نهایت پایتخت را در اختیار بگیرند. بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، در پی این تحولات همراه با خانواده خود به روسیه گریخت.
در زندانهای «مخوف» بشار اسد چه گذشته است؟
با باز شدن درهای زندانهای سوریه که در دوران حکومت ۵۴ سالهٔ حافظ و بشار اسد احتمال گرفتار شدن در آن هر منتقد و مخالف و مردم عادی را به وحشت میانداخت، هزاران زندانی در روزهای گذشته آزاد شده و در کمال ناباوری پا به جهان خارج گذاشتند.
برخی از این زندانیان چنان در قرنطینه و بیخبری نگه داشته شده بودند که حتی نمیدانستند حافظ اسد دیگر در قدرت نیست و ۲۴ سال حکومت سوریه در دست پسرش، بشار اسد، بوده و او هم دیگر رفته است.
دبیرکل ناتو ایران و روسیه را همدست جرایم اسد علیه مردم سوریه دانست
دبیرکل ناتو میگوید ایران و روسیه در جرایم بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، همدست بودهاند و سقوط او نشان میدهد که این دو کشور «شرکای غیر قابل اعتماد» بودند.
مارک روته روز دوشنبه گفت: «روسیه و ایران حامیان اصلی حکومت اسد بودند و در مسئولیت بابت جرایم علیه مردم سوریه سهم دارند.»
او افزود که این دو کشور وقتی اسد دیگر برای آنها استفادهای نداشت، ثابت کردند که شرکای غیر قابل اعتمادی هستند.
دبیرکل پیمان آتلانیک شمالی همچنین پایان حکومت بشار اسد را «لحظه شادی» نامید و در عین حال گفت که این اتفاق برای مردم سوریه و منطقه بلاتکلیفی به بار میآورد.
آقای روته همچنین خواستار انتقال قدرت به شکل صلحآمیز در سوریه شد.
حماس سقوط بشار اسد را تبریک گفت
گروه افراطی حماس یک روز پس از سرنگونی حکومت بشار اسد، به مردم سوریه تبریک گفت وخواستار اتحاد این کشور شد.
این گروه روز دوشنبه در بیانیهای به دلیل آنچه «موفقیت در تحقق آرمانها برای آزادی و عدالت» خوانده، به «برادران» خود در سوریه تبریک گفته و از ملت سوریه خواسته است که «صفوف خود را متحد کنند».
حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود، همچنین ابراز امیدواری کرده که سوریه پس از اسد، همچنان «نقش تاریخی و محوری خود در حمایت از مردم فلسطین» را ادامه دهد.
این گروه ۱۵ مهر سال گذشته در حملهای ناگهانی به اسرائیل ۱۲۰۰ نفر را کشت و دهها تن را به گروگان گرفت. اسرائیل از یک روز بعد حمله نظامی به نوار غزه را آغاز کرد که تا امروز هم ادامه دارد و تا به حال بیش از ۴۴ هزار کشته به جا گذاشته است.
در بیانیهای جداگانه، زیاد النخاله، رئیس گروه جهاد اسلامی فلسطین که مورد حمایت ایران و از متحدان حماس است، همین مواضع را تکرار کرد.
زیاد النخاله گفت: «جهاد اسلامی امیدوار است که سوریه همانگونه که همیشه بوده همچنان یک پشتیبان واقعی برای مردم فلسطین و آرمان عادلانه آنها باقی بماند»
گروه افراطی حماس از سوی جمهوری اسلامی ایران جزو «محور مقاومت» به شمار میآید که شامل گروههای نیابتی ایران در خاورمیانه است و در ماههای اخیر ضربات سختی به آن وارد شده است.
حزبالله لبنان: تحولات سوریه «چالشی جدی و خطرناک» است
گروه حزبالله لبنان تحولات اخیر در سوریه را «چالشی جدی و خطرناک» ارزیابی کرد.
یک مقام ارشد این گروه تحت حمایت ایران، در نخستین واکنش به سرنگونی حکومت بشار اسد، حوادث سوریه را «جدی، خطرناک و زمینهساز تحولاتی جدید» توصیف کرد.
حسن فضلالله، نماینده حزبالله در پارلمان لبنان، در بیانیهای تأکید کرد که چرایی و چگونگی این تحولات سریع نیازمند ارزیابی و موشکافی دقیق است و این کار صرفاً با سخنرانی و اظهارات عمومی ممکن نیست.
حزبالله لبنان که از سوی آمریکا بهعنوان یک سازمان تروریستی شناخته میشود، در سالهای جنگ داخلی سوریه نقش مهمی در حفظ بشار اسد در قدرت ایفا کرد. اما در طول ۱۴ ماه اخیر، با تشدید درگیریهای این گروه با اسرائیل، بسیاری از نیروهای حزبالله از سوریه به لبنان بازگشتند؛ موضوعی که به تضعیف خطوط دفاعی حکومت اسد انجامید.
تنها یک روز پس از آتشبس اسرائیل و حزبالله، حملات گروههای شبهنظامی سوری، بهویژه هیئت تحریر الشام، علیه حکومت دمشق آغاز شد. این حملات که ظرف ۱۱ روز انجام شد، به سقوط حکومت بشار اسد منجر گردید.
گروههای شبهنظامی سوری به رهبری هیئت تحریرالشام، روز یکشنبه ۱۸ آذر وارد دمشق شدند و با در دست گرفتن کنترل پایتخت، بشار اسد را وادار به فرار به روسیه کردند. سقوط اسد، حزبالله را از یک متحد کلیدی در شرق لبنان محروم کرد.
سوریه تحت حاکمیت بشار اسد مدتها مسیر حیاتی انتقال تسلیحات و مهمات ایران به لبنان بود.
پوتین تصمیم به اعطای پناهندگی به بشار اسد گرفته است
کاخ کرملین اعلام کرد ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، تصمیم به اعطای پناهندگی به بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، گرفته است.
اسد که با یک حمله سریع شورشیان از قدرت کنار گذاشته شد، اکنون همراه با خانوادهاش در مسکو اقامت دارد. سقوط اسد ضربهای جدی به نفوذ ایران و روسیه در خاورمیانه محسوب میشود.
به نوشته خبرگزاری رویترز، کرملین وضعیت سوریه را «بسیار ناپایدار» توصیف و تأکید کرده است که هنوز نمیتوان دربارهٔ آینده پایگاههای روسیه در این کشور اظهار نظر کرد.
کرملین همچنین بر اهمیت گفتوگو با آنکارا و دیگر کشورهای منطقه تأکید کرده است.
نشست اضطراری شورای امنیت سازمان ملل دربارهٔ وضعیت سوریه
شورای امنیت سازمان ملل روز دوشنبه برای بررسی وضعیت سوریه و منطقه نشستی اضطراری برگزار خواهد کرد.
این نشست به درخواست روسیه و در پی فرار بشار اسد رئیسجمهور مخلوع سوریه و سقوط دمشق بهدست شبهنظامیان اسلامگرا به رهبری گروه تحریر الشام برگزار میشود.
به گفتهٔ دیمیتری پولیانسکی، معاون نمایندهٔ دائم فدراسیون روسیه در سازمان ملل، این نشست پشت درهای بسته برگزار خواهد شد.
در پی پیشروی شورشیان به سمت شهر بندری طرطوس، محل پایگاههای نیروی دریایی روسیه در سوریه، مسکو تهدید به پاسخ سخت کرده است.
تحلیل خبرگزاری روسی «تاس» از شرایط سوریه
خبرگزاری روسی «تاس» روز دوشنبه در تحلیلی مربوط به اوضاع سوریه نوشته که فرار بشار اسد، رئیسجمهور مخلوع سوریه، در شرایط کنونی به نفع اسرائیل، ایالات متحده و ترکیه است.
این خبرگزاری مدعی شده که با از دست رفتن کریدور زمینی تهران-دمشق-بیروت که به تقویت نفوذ ایران در منطقه میانجامید، اسرائیل اکنون قادر خواهد بود بر روی شکست کامل حماس تمرکز کند.
به نوشته تاس، برای ایالات متحده سقوط رژیم اسد به معنای کاهش نفوذ روسیه در منطقه و بازگشت فضای بیشتری برای بازسازی نفوذ سیاسی آمریکاست. در نهایت، ترکیه با سقوط اسد فرصت بیشتری برای اعمال نفوذ در سوریه پیدا کرده و میتواند طرح خود برای بازگرداندن ۳.۵ میلیون پناهجوی سوری به کشورشان را پیش ببرد.
روسیه و جمهوری اسلامی ایران در سالهای اخیر از پشتیبانان اصلی بشار اسد برای ماندن او در قدرت بودند.
چهرههای معروف سوری که پس از سقوط اسد سریع تغییر موضع دادند
سوریه به دنبال سقوط حکومت بشار اسد شاهد تحول سریع مواضع شمار زیادی از شخصیتهای سیاسی، هنری و ورزشی بود که پیشتر یا از نظام او دفاع میکردند، یا دستکم در برابر اوضاع ساکت بودند.
شورشیان مسلح سوریه روز یکشنبه ۱۸ آذر با ورود به دمشق، پایتخت، و فرار بشار اسد از کشور، به ۵۳ سال حکومت خاندان اسد بر این کشور پایان دادند.
شمار زیادی از مقامهای حکومت بشار اسد نیز به دنبال فرار او تغییر موضع دادند.
اکونومیست: دستیابی به آیندهای صلحآمیز در سوریه دشوار به نظر میرسد
هفتهنامه اکونومیست روز دوشنبه در تحلیلی نوشت: پس از سقوط رژیم بشار اسد در سوریه، نگرانیها دربارهٔ آینده کشور افزایش یافته است. مخالفان رژیم که به سرعت وارد دمشق شدند به دنبال تشکیل دولت جدید هستند اما اختلافات بین گروههای مخالف ممکن است منجر به جنگ داخلی جدید شود.
به نوشته این هفتهنامه، پس از سقوط رژیم بشار اسد گروههای مخالف که شامل شورشیان سنی تحت حمایت ترکیه و کردها هستند، برای کنترل کشور و منابع اقتصادی آن وارد رقابت شدهاند.
به نوشته اکونومیست، این گروهها که هر کدام ارتش و تسلیحات خود را دارند به دنبال سهم خود از بازسازی کشور هستند که نیازمند حدود ۲۰۰ میلیارد دلار است. اکنون نیز آتشبس شکننده میان این گروهها به سرعت شکسته شد و درگیریها در منبج شدت گرفته است.
ابو محمد الجولانی، رئیس گروه تحریر الشام، به عنوان یکی از رقبای اصلی برای رهبری کشور مطرح است، اما گذشته تروریستی او و روابط پیچیدهاش با ترکیه و قطر وی را با چالشهایی مواجه کرده است.
این هفتهنامه میافزاید: در عین حال، کردها و فرقه علویان باید تصمیماتی مهم در رابطه با حکومت آینده سوریه بگیرند. با توجه به تفرقهٔ داخلی و دخالت نیروهای خارجی، دستیابی به توافقی صلحآمیز در سوریه دشوار به نظر میرسد.