بشار اسد، رئیسجمهوری سوریه، همزمان با تشدید بحران اقتصادی و نارضایتی عمومی در مناطق تحت کنترل دولت روز پنجشنبه ۲۲ خرداد و یک ماه قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی، عماد خمیس را از مقام نخستوزیری برکنار کرد.
آقای خمیس از سال ۲۰۱۶ نخستوزیر سوریه بود.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بشار اسد در حکمی حسین عرنوس، وزیر مسکن را به عنوان نخستوزیر موقت تا زمان برگزاری انتخابات پارلمانی و تشکیل دولت جدید در ماه ژوئیه تعیین کرد.
این تصمیم همزمان با ناتوانی دولت در مهار بحران اقتصادی شدید و نارضایتی مردم اتخاذ میشود که در روزهای اخیر به تظاهرات ضد دولتی بیسابقهای انجامیده است. برگزاری تظاهرات ضد دولتی از آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ در مناطق تحت کنترل دولت سابقه نداشته است.
بهای مواد غذایی به شدت افزایش یافته، برخی از کالاها نایاب شده و کاسبان و مردم عادی نمیتوانند افزایش قیمتها را تحمل کنند.
در روزهای اخير ارزش هر دلار آمریکا از ۲۳۰۰ پوند سوریه به حدود سه هزار پوند افزایش یافته و به چهار برابر نرخ دولتی که ۷۰۰ پوند است، رسیده. هر دلار آمریکا تا قبل از آغاز جنگ داخلی سوریه معادل ۴۷ پوند سوریه بود.
تشدید بحران اقتصادی و کاهش ارزش پول سوریه در شرایطی اتفاق میافتد که تحریمهای آمریکا در مورد هر کشور یا شرکتی که با حکومت سوریه معامله کند به زودی به اجرا در میآیند.
این تحریمها که حدود یک هفته دیگر اجرا خواهند شد از هماکنون اقتصاد ضعیف سوریه را به لرزه درآورده و به احتمال فراوان وضع معشیت مردم را وخیمتر خواهد کرد. تخمین زده میشود که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد از مردم سوریه زیر خط فقر هستند.
این مشکلات اقتصادی در عین حال عامل اصلی تظاهرات ضد دولتی بیسابقه در مناطق تحت کنترل دولت است. طی چهار روز گذشته صدها نفر از ساکنان شهر دروزینشین سویدا واقع در جنوب سوریه دست به تظاهرات زدهاند.
آنها علاوه بر اعتراض به شرایط بد اقتصادی علیه بشار اسد شعار میدادند که یادآور اعتراضات ضد دولتی اوایل سال ۲۰۱۱ و قبل از وقوع جنگ داخلی است.
سرکوب بیرحمانه تظاهرات مردمی در سال ۲۰۱۱ توسط نیروهای دولتی شعله جنگ داخلی سوریه را افروخت که این کشور را به ویرانی کشانده است. در طول جنگ داخلی حدود ۴۰۰ هزار نفر جان خود را از دست داده، میلیونها نفر آواره و مجبور به مهاجرت شدند و هنوز هم بخش قابل توجهی از خاک کشور خارج از کنترل دولت سوریه است.
انتخابات پارلمانی که قرار بود در ماه آوریل برگزار شود به دلیل قرنطینه و محدودیتهای مربوط به شیوع ویروس کرونا به ماه ژوئیه موکول شده است.
آمار دقیق و قابل اتکایی در مورد شمار مبتلایان و مرگومیر بر اثر ویروس کرونا وجود ندارد. امکانات شبکه بهداشت عمومی سوریه به خصوص در زمینه تست و پیشگیری بسیار ضعیف، و وضعیت در مناطق تحت کنترل شورشیان و اردوگاههای آوارگان نیز نگرانکننده است.
دولت سوریه اعلام کرده که تاکنون در مناطق تحت کنترل دولت حدود ۱۵۰ مورد ابتلا شناسایی شده و شش نفر جان خود را از دست دادهاند.