دو پزشک و یک پرستار سوری به خبرگزاری فرانسه گفتهاند که حکومت بشار اسد آنها را وادار کرد که پس از حمله شیمیایی مرگبار سال ۲۰۱۸ به شهر محاصرهشدهٔ دوما، به بازرسان بینالمللی شهادت غلط بدهند.
این سه نفر که مجروحان حمله شیمیایی را در یک بیمارستان صحرایی در دوما، شهر تحت کنترل شورشیان، درمان میکردند، روز دوشنبه سوم دی مدعی شدند که حکومت اسد آنها را به مقر مرکزی امنیت ملی در دمشق احضار کرد.
یکی از پزشکان گفت: «مأموران به من گفتند میدانیم خانواده تو در دمشق زندگی میکنند.»
پزشک دوم گفت: «وقتی برای مصاحبه وارد اتاق شدم، اسلحه کمری مأمور امنیتی روی میز و لولهاش به سمت من قرار داشت. من بلافاصله متوجه شدم که آنها از ما میخواهند که در شهادت خود بگوییم حمله شیمیایی روی نداده است.»
در حمله شیمیایی آوریل ۲۰۱۸ (فروردین ۱۳۹۷) یک ساختمان در نزدیکی بیمارستان صحرایی در شهر دوما هدف قرار گرفت.
به فاصله کوتاهی ویدئوهایی از محل حمله و درمان مجروحان توسط کادر درمانی در شبکههای اجتماعی پخش شد.
رژیم بشار اسد حمله شیمیایی را تکذیب کرد و سازمانهای امنیتی همه افرادی را که در این ویدئوها دیده میشدند، از جمله سه کادر درمانی را که در روزهای اخیر با خبرگزاری فرانسه مصاحبه کردهاند، تحت بازجویی قرار داد.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی در پایان تحقیقاتش در ژانویه ۲۰۲۳ رژیم بشار اسد را مسئول این حمله معرفی کرد که ۴۳ نفر در آن کشته شدند.
بازرسان این سازمان در گزارش خود نوشتند «شواهد قابل اتکایی» وجود دارد که اثبات میکند دستکم یک هلیکوپتر ارتش سوریه دو کپسول حاوی گازهای سمی روی این نقطه انداخته است.
رژیم بشار اسد و روسیه، حامی آن، ادعا کردند که واحدهای امدادرسان به درخواست واشینگتن این حمله را صحنه سازی کردهاند.
آمریکا، بریتانیا و فرانسه در واکنش به این حمله شیمیایی مواضع ارتش سوریه را موشک باران کردند.
سه عضو کادر درمان در ادامه مصاحبه با خبرگزاری فرانسه گفتند که به فاصله کوتاهی پس از بحثبرانگیز شدن حمله شیمیایی در سطح بینالمللی از سوی اداره امنیت رژیم سابق سوریه که آنها را در ویدئو شناسایی کرده بود، احضار شدند.
آنها افزودند که در طول بازجویی تلاش کردند به سوالهای بازجویان پاسخ مبهم بدهند، چون احساس خطر میکردند.
یکی از آنها گفت بازجویان به ما گفتند که هیچ حمله شیمیایی روی نداده و میخواهند به این ماجرا پایان دهند و شهر دوما نیز باید آن را فراموش کند.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی در گزارش خود میافزاید که حمله شیمیایی زمانی روی داد که یک واحد نخبه از ارتش سوریه موسوم به «نیروی ببر» شهر دوما را محاصره کرده بود و شورشیان اسلامگرا که این شهر را در کنترل داشتند یک روز بعد از حمله با عقبنشینی از دوما موافقت کردند.
قبل از مصاحبه بازرسان سازمان منع سلاحهای شیمیایی با ۱۱ کارد درمانی بیمارستان صحرایی دوما، از جمله سه نفری که اخیراً با خبرگزاری فرانسه مصاحبه کردهاند، مأموران رژیم بشار اسد در جیب لباس تکتک آنها یک ضبط صوت قرار دادند.
این افراد فکر میکردند که مصاحبه با بازرسان بینالمللی خصوصی خواهد بود و میتوانند واقعیت را بگویند. ولی جلسه به صورت علنی و با حضور نمایندگان اعضای این سازمان، از جمله نمایندگان روسیه و رژیم سوریه، برگزار و امید آنها برای افشای حقیقت نقش برآب شد.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی در گزارش جامع خود در مورد جنگ داخلی سوریه میگوید که در ۲۰ مورد سلاحهای شیمیایی یا به احتمال فراوان سلاحهای شیمیایی به کار برده شده است.