بنا بر گزارش ناظران جنگ سوریه و خبرگزاری دولتی ترکیه، شورشیان سوری، دو روز پیش از آنکه مهلت توافق آنکارا و مسکو به سر برسد، سلاحهای سنگین خود را از منطقه حائل در ادلب خارج کردهاند.
خبرگزاری دولتی ترکیه ۱۶ مهر ماه به نقل از یک مقام دولت آن کشور گفتهاست شورشیان تحت حمایت آنکارا، تمامی سلاحهای سنگین خود را، همانطور که در توافق پوتین و اردوغان تاکید شده بود، از منطقه حائل در ادلب خارج کردهاند.
از سوی دیگر سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه که مقر آن در لندن است نیز گزارش داده است گروه «تحریر حیات شام»، که پیشتر با نامهای دیگر به عنوان شاخهای از القاعده شناخته میشد، اقدام مشابهی را انجام دادهاست.
مناطق شمالی در ادلب، واپسین مناطق سوریه هستند که همچنان بهطور گسترده تحت کنترل شورشیان قرار دارند. در حالیکه دولت بشار اسد و نیروهای حامی آن آماده حمله به ادلب میشدند، و نهادهای بینالمللی از جمله سازمان ملل در مورد پیامدهای چنین حملهای هشدار میدادند، رهبران ترکیه و روسیه، بر سر طرحی برای جلوگیری از نبرد به توافق رسیدند.
بر پایه بخشی از توافق میان رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین، منطقهای عاری از سلاحهای سنگین بین نیروهای اسد و شورشیان در فاصلهای بین ۱۵ تا ۲۰ کیلومتر بین دو طرف تشکیل میشود و ترکیه مراکز نظارتی خود در ادلب را تقویت میکند.
خبرگزاری دولتی ترکیه بدون ارائه جزئیاتی گفته شورشیان به این توافق عمل کردهاند. خبرگزاری اسوشیتدپرس به نقل از ناجی مصطفی، سخنگوی «جبهه آزادیبخش ملی» که ائتلافی از شورشیان مورد حمایت آنکارا است، میگوید مخالفان اسد در ادلب، برای اجرای توافق پوتین-اردوغان به اتفاق نظر رسیدهاند. ناجی مصطفی تاکید کرده شورشیان سلاحهای سبک و نیمهسنگین خود را در منطقه نگه میدارند.
خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از رامی عبدالرحمان، رئیس سازمان دیدبان حقوق بشر سوریه، میگوید تحریر شام و «دیگر گروههای جهادی کمتر شناختهشده جنگافزارهای سنگین خود را از بخشهای گستردهای از منطقه حائل غیرنظامی خارج کردهاند».
دیدبان حقوق بشر سوریه میگوید انتقال ادوات، عملا بیسروصدا، ولی از دو روز پیش آغاز شده بود و این ادوات از شمال حما و شرق ادلب خارج شدهاند.
منطقه ادلب علاوه بر آنکه شامل استان ادلب میشود، بخشی از حما و حلب را نیز در بر میگیرد.
خبرگزاری فرانسه میگوید نیروهای ارتش ترکیه نیز در مراکز نظارتی در بخشهای تحت کنترل شورشیان در ادلب و مناطقی از حلب مستقر شدهاند. یک منبع محلی که به «حیات تحریر شام» نزدیک است به این خبرگزاری گفته بهنظر نمیرسد ترکیه، روسیه و یا ایران قصد داشته باشند توافق پوتین-اردوغان را زیر پا بگذارند: «حضور نیروهای ترکیه و مراکز نظارتی آن، جلوی نبرد را خواهد گرفت».
ترکیه حامی شماری از شورشیان سوریست، ایران و روسیه نیز مهمترین حامیان بشار اسد بهشمار میروند. جنگ هشت ساله داخلی در سوریه جان صدها هزار نفر را گرفته و میلیونها نفر را آواره کردهاست.