وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ایران میگوید ارز ترجیحی دارو از سال آینده حذف خواهد شد.
محمدرضا ظفرقندی روز جمعه نهم آذر ماه با اعلام این خبر گفت که وزارتخانه تحت تصدی او نیز در حال آماده شدن و برنامهریزی برای مدیریت این تغییر است.
این در حالی است که پیشتر در شهریور ماه و در حالی که بانک مرکزی ایران مدعی تامین ۱.۵ میلیارد دلار ارز ترجیحی «دارو و تجهیزات پزشکی» تا ۱۹ شهریور امسال شده بود، آقای ظفرقندی گفته بود که ارز ترجیحی دارو حذف شده است.
پیش از آن، وزیر بهداشت دولت سیزدهم نیز از حدف ارز ترجیحی واردات دارو با اجرای طرحی تحت عنوان «دارویار» از ابتدای سال ۱۴۰۱ خبر داده بود با این وجود مقامات ایران اظهارات ضدونقیضی درباره وضعیت اختصاص ارز «۴۲۰۰ تومانی» به دارو مطرح میکردند.
در آن زمان اعلام شد که از این پس به جای ارز دارو، بودجهای معادل آن به شرکتهای بیمه پرداخت میشود تا چتر بیمه گسترش یافته و مردم نیازی به خرید داروی آزاد نداشته باشند.
اما این طرح در عمل به گرانی شدید بسیاری از اقلام دارویی، بحران شرکتهای دارویی برای واردات مواد اولیه، کمبود بسیاری از داروها و پرداخت هزینه کمرشکن از جیب مردم منجر شد.
در ماههای گذشته و در پی افزایش انتقادها از وضعیت بحرانی دارو، محمدجعفر قائمپناه معاون اجرایی رئیس جمهور و سرپرست نهاد ریاست جمهوری از دستور مسعود پزشکیان به رئیس بانک مرکزی برای رفع مشکل نقدینگی تامین مواد اولیه کارخانجات دارویی و واردات دارو خبر داده بود.
به فاصله یک روز، محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی در جلسه هماهنگی با مسئولان سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت به همراه نمایندگان بخش داروسازی کشور اعلام کرد که بانک مرکزی تسهیلات مالی برای حل مشکل نقدینگی و ارز واردات دارو اختصاص داده است و گزارشی نیز در این باره منتشر شد.
با این حال نمایندگان اتاق بازرگانی و شرکتهای داروسازی طی ماههای گذشته بانک مرکزی و دولت را عدم اختصاص ارز برای واردات کالاهای اساسی، بهویژه دارو به شدت متهم کردهاند.
وضعیت بحرانی کمبود دارو مدتهاست که به مرز هشدار رسیده است، به طوری که محمدعلی بندپی عضو هیأت رئیسه کمیسیون بهداشت و درمان ماهها پیش خبر داد که شمار داروهای کمیاب به بیش از ۲۰۰ قلم رسیده است.
حالا وزیر بهداشت نیز موضوع کمبود دارو را تایید کرده اما گفته که اقلام دارویی به صورت روزانه و مستمر رصد میشود و اگر داروخانهای موجودی دارو نداشته باشد «در صورت امکان به داروخانه دیگری که دارو موجود است، ارجاع داده میشود».
محمدرضا ظفرقندی در عین حال گفته اگر کمبود در سطح کشور باشد، دلیل آن کمبود مواد اولیه یا کاهش تولید در کارخانهها است که بهصورت موردی پیگیری و اصلاح میشود.
او درباره شیوه و راهکار جبران کمبود مواد اولیه و دارو در کل سطح کشور توضیحی نداده است.
تولیدات داخلی دارو در ایران نیز بدلیل عدم تأمین نقدینگی برای تهیه مواد اولیه کارخانجات تولیدی با بحران روبهرو است و به گفته رئیس انجمن داروسازان ایران بیش از ۶۰ درصد تولیدات دارویی داخلی «بیکیفیت» هستند.