معاون اول رئیس جمهور ایران روز سهشنبه با اذعان به این که تحریمهای آمریکا تاکنون تاثیر «بسیار زیادی داشته» است، گفت که شرایط کشور «دشوار و خطیر» است، اما «بنبست نیست».
به گزارش خبرگزاری ایسنا، اسحاق جهانگیری روز سهشنبه، ۲۰ شهریور، در یک سخنرانی گفت که «معنای شرایط خطیر این نیست که همه عوامل تهدید هستند. شرایط دشوار است، ولی بنبست نیست».
وی اضافه کرد: «تحریمها تاثیر بسیار زیادی داشته و آمریکا اعلام کرده است که علیه ما یک جنگ اقتصادی به راه انداخته است. علاوه بر این آنها جنگ رسانهای و سیاسی ایجاد کردهاند تا بر افکار عمومی ملت ما تاثیر بگذارند.»
سخنان آقای جهانگیری در حالی بیان شده که پیش از این برخی از مقامات جمهوری اسلامی تاثیر تحریمهای آمریکا را رد کردهاند.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، ششم شهریورماه در پاسخ به سوالات نمایندگان مجلس گفته بود که «پشت تریبونها نگویید دچار بحران شدهایم. ما در مرحله آسیب هستیم، گاهی مواقع در لبه آسیب هستیم، اما نه بحران».
نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی نیز دلیل مشکلات اقتصادی ایران را نه تحریمهای آمریکا، بلکه عملکرد «ضعیف» دولت و همچنین به گفته آنان «سوء استفاده افراد سودجو» میدانند.
انتشار گزارشها درباره احتمال خروج آمریکا از برجام قیمت دلار را افزایش داد و، به گفته خبرگزاری آسوشیتدپرس، از زمان خروج آمریکا از برجام در روز ۱۸ اردیبهشت نیز ارزش پول ملی ایران بیش از ۱۴۰ درصد کاهش یافته است.
افزایش قیمت دلار بر دیگر شاخصهای اقتصادی در ایران اثر گذاشته و بر اساس اعلام بانک مرکزی، نرخ تورم ماهانه مردادماه ۵.۵ درصد بوده، رقمی کمسابقه که در ۲۰ سال گذشته تکرار نشده بود.
همچنین مرکز پژوهشهای مجلس ایران پیشبینی کرد که نرخ رشد اقتصادی در امسال به منفی نیم و منفی ۲.۸ درصد کاهش خواهد یافت. این رقم در سال گذشته مثبت ۳.۷ درصد بود.
در هفتههای گذشته همچنین گزارشهایی نیز درباره انبار کردن کالا از سوی برخی از مردم منتشر شده است.
بازگشت تحریمهای آمریکا از روز ۱۵ مرداد آغاز شد و این کشور اعلام کرده است در مرحله بعدی تحریمها که روز ۱۳ آبان آغاز میشود، صنعت نفت ایران را هدف قرار خواهد داد.
از دیدگاه برخی تحلیلگران تحریم فروش نفت و تحریمهای بانکی مهمترین تحریمها علیه ایران خواهد بود، موضوعی که برخی از مقامات جمهوری اسلامی نیز به آن اذعان کردهاند.
آقای جهانگیری روز سهشنبه همچنین گفت که اقدامات همه دستگاهها و قوا باید به گونهای باشد که در این شرایط «حداقل فشار» بر مردم وارد شود.
وی اضافه کرد: «ما ضعفها و اشکالات خود را باید صادقانه با مردم در میان گذاشته و آنها را اصلاح کنیم…. مدیران کمانگیزه، بیانگیزه و کسانی که اهل نق زدن یا دنبال بهرهبرداری سیاسی از شرایط به نفع خود هستند، افراد این دوره خطیر نیستند.»
معاون اول رئیس جمهور تاکید کرد که دولت در این شرایط به مدیرانی نیاز دارد که «از توان و حیثیت خود برای کشور هزینه کنند».
دولت حسن روحانی در ماههای گذشته بارها سعی کرد تا با ارائه سیاستهای جدید ارزی، بازار را کنترل کند اما هیچ یک از این سیاستها تاکنون موفق نبوده است.
در مقابل دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا با تاکید بر این که وضع اقتصادی ایران سریعاً رو به وخامت است، پیشبینی کرده که مقامهای جمهوری اسلامی ایران به زودی با دولت آمریکا وارد مذاکره خواهند شد.
مقامات جمهوری اسلامی موضوع مذاکره با آمریکا را رد کردهاند، اما در عین حال حسن روحانی روز شنبه، ۱۷ شهریور، بدون اشاره به جزئیات مدعی شد که مقامات آمریکا «هر روز از طرق مختلف» برای مقامهای جمهوری اسلامی «پیغام میفرستند» و درخواست مذاکره میکنند.