مایکل کوریلا، نامزد جو بایدن برای فرماندهی سنتکام، قرارگاه مرکزی نیروهای آمریکا در خاورمیانه، تائید کرد در صورت کاهش تحریمها علیه جمهوری اسلامی «این خطر هست» که ایران پول حاصل از این اقدام را در راه «تروریسم» صرف کند.
ژنرال کوریلا این اظهارات را در پاسخ به پرسش جیم اینهوف، سناتور ارشد جمهوریخواه، بیان کرد و افزود که در این صورت نیروهای آمریکایی حاضر در خاورمیانه، در معرض خطر بیشتری قرار خواهند گرفت.
اشاره وی به گروههای مورد حمایت جمهوری اسلامی در عراق، یمن، بحرین، لبنان و سایر نقاط خاورمیانه است که افزایش تحریمها علیه برنامه هستهای ایران، کمکهای مالی به این گروهها را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
این گروهها علاوه بر جنگهای نیابتی به نفع ایران یا متحدان آن، در سیاست داخلی کشورهایی چون لبنان کاملا تاثیرگذار بوده و صدای سیاستمداران مستقل و مخالف دخالت جمهوری اسلامی را درآورده است.
پیش از این نیز فرانک مکنزی، فرمانده نیروهای آمریکایی در آسیای غربی، در یک سخنرانی با اشاره به کمک ایران به این گروهها و همچنین عدم توانایی فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی هشدار داده بود که این مسئله دیر یا زود به کشته شدن نیروهای آمریکایی در عراق منجر خواهد شد.
مایکل کوریلا که روز سهشنبه در کمیته نیروهای مسلحِ سنای آمریکا حاضر شده بود همچنین ایران را «عامل بیثباتکننده شماره یک» در منطقه تحت پوشش سنتکام نامید و تاکید کرد که از «هر توافق قابل اجرایی» که مانع دستیابی جمهوری اسلامی به سلاح اتمی شود حمایت میکند.
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، پس از کشته شدن قاسم سلیمانی به دست نیروهای آمریکایی در فرودگاه بغداد در سال ۹۸ به فرماندهی این نیرو برگزیده شد، اما به گفته آقای مکنزی کنترلی را که سلیمانی بر نیروهای شبهنظامی داشت «ندارد».
به گفته فرانک مکنزی، تهران «از خطوط قرمز ما در عراق کاملا آگاه است» و تلاش میکند که از هر گونه برخورد با آمریکا اجتناب کند، اما دقیقا به دلیل عدم توانایی در کنترل شبهنظامیها، ایران بالاخره «به چیزی دامن خواهد زد که تلاش میکند از آن اجتناب کند».
آمریکا در عین حال ابراز نگرانی کرده که رژیم ایران و گروههای نیابتی متحد با تهران هنوز بخواهند که کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین نیروی قدس، و ابومهدی المهندس، معاون حشدالشعبی، را که ۱۳ دی ۱۳۹۸ به دستور دونالد ترامپ در فرودگاه بغداد کشته شدند، تلافی کنند.
هنوز ۲۵۰۰ تن از نظامیان آمریکا در عراق حضور دارند. یک هزار تن از نظامیان از سایر کشورهای متحد آمریکا نیز در پایگاههای مختلف ارتش عراق مستقر هستند. حضور نظامیان آمریکایی و غربی در عراق اکنون کاملا مستشاری توصیف شده است.
پایگاه اطلاعرسانی علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، تاکید کرده که «اخراج آمریکا از منطقه، از جمله عراق و سوریه، همچنان سیاست راهبردی» جمهوری اسلامی ایران است.