لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۰۱

سرنوشت نامعلوم ده‌ها هزار سرباز مفقود روسیه و اوکراین درمیان امیدها به پایان جنگ


عکس آرشیوی از سربازان روسی در یک تمرین نظامی
عکس آرشیوی از سربازان روسی در یک تمرین نظامی

یک مقام وزارت دفاع روسیه تلویحاً اذعان کرد که هزاران سرباز روسیه در جبهه‌های اوکراین مفقود شده‌اند. بنابه بیانیهٔ یک سازمان غیرانتفاعی، در ماه گذشته میلادی شمار درخواست‌ها برای جست‌وجوی پرسنل نظامی روسیه در اوکراین رکورد شکست.

همزمان از گزارش‌ها و برآوردهای اطلاعاتی چنین برمی‌آید که ارتش روسیه در هفته‌های اخیر، بی‌توجه به تلفات، در پی آن است که قلمرو هرچه بیشتری از اوکراین را اشغال کند.

به عقیدهٔ تحلیلگران و مقامات سیاسی، مسکو با این گام درصدد است موضع خود را در مذاکرات احتمالی پیش‌رو با اوکراین تقویت کند. بنا به اظهارات افراد نزدیک به دونالد ترامپ، انتظار می‌رود این مذاکرات فوراً پس از ورود او به کاخ سفید آغاز ‌شود.

ادعای لاوروف: «در اوکراین جنگ ترکیبی در جریان است»

وزیر خارجهٔ روسیه یک ساعت و نیم به سوالات تاکر کارلسون پاسخ داد و مجدداً مدعی شد که روسیه آغازگر جنگ علیه اوکراین نبود «بلکه با عملیات نظامی ویژهٔ خود درصدد است به جنگ دولت اوکراین علیه شهروندان این کشور در دونباس پایان دهد».

در سال ۲۰۱۴، در پی انقلاب مردمی در اوکراین و فرار رئيس‌جمهور مورد حمایت کرملین به مسکو، نظامیان بدون نشان شبه‌جزیرهٔ کریمه که محل پایگاه نظامی روسیه بود را اشغال کردند. همزمان با الحاق این شبه‌جزیرهٔ اوکراینی به روسیه، ماموران اطلاعاتی روسیه به شرق اوکراین اعزام شدند تا با حمایت از جنبش‌های تجزیه‌طلب، جنگ داخلی در شرق اوکراین را تحریک کنند.

شواهد فراوان از ارسال تجهیزات نظامی از روسیه برای «جدایی‌طلبان» در دونباس از جمله سامانهٔ بوک که هواپیمای مسافربری با ۲۹۸ سرنشین را سرنگون کرد به دست آمده است.

در چارچوب «توافق‌های مینسک» مسکو در تلاش بود به وسیله تشکیل «دولت فدرال دونباس» که پنهان نمی‌کردند از کرملین دستور می‌گیرند، حرکت کی‌یف به سوی اتحادیهٔ اروپا و ناتو را مسدود کند.

با گذشت ۱۰ سال از آغاز جنگ ترکیبی روسیه علیه اوکراین و تقریباً سه سال از تهاجم گستردهٔ نظامیان روسیه به این کشور، سرگئی لاوروف خواهان اجرای «توافق‌های مینسک» شد و عضویت اوکراین در ناتو و حضور نظامیان غربی در اوکراین را منتفی دانست.

او با اشاره به این‌که ارتش اوکراین از تسلیحات غربی برای مقابله با نیروهای روسیه استفاده می‌کند اعلام کرد: «رسماً با آمریکا نمی‌جنگیم اما برخی این جنگ را ترکیبی می‌دانند و من با این تعریف همنظر هستم».

وزیر خارجهٔ روسیه دربارهٔ شرایط پایان جنگ علیه اوکراین همچنین گفت:

  • کی‌یف باید از سیاست ضدروسی انصراف دهد و تمام قوانینی که حقوق شهروندان روس‌زبان و کلیسای تحت کنترل مسکو را محدود می‌کنند، لغو کند.
  • چهار استان اوکراین «مطابق قانون اساسی روسیه» باید به روسیه واگذار شود.
  • روسیه آماده است ضامن امنیت اوکراین باشد.

به گفتهٔ وزیر خارجهٔ روسیه، مسکو با پرتاب موشک بالستیک میان‌برد «اورشنیک» به شهر دنیپر در اوکراین به غرب نشان داد که «حاضر است برای دفاع از منافع خود از تمام ابزارهای موجود استفاده ‌کند». به گفتهٔ او، اگر کسی فکر می‌کند روسیه از خطوط قرمز خود عقب‌نشینی می‌کند، «دچار توهم و اشتباه شده‌اند».

وزیر خارجهٔ روسیه تأکید کرد که مسکو می‌خواهد از جنگ هسته‌ای بپرهیزد و آمادهٔ همکاری با آمریکاست. او تکرار کرد که «توپ در زمین واشینگتن است».

سرگئی لاوروف با تعریف از رئيس‌جمهور منتخب آمریکا که به گفتهٔ او، «سیاستمداری قدرتمند و خواهان نتیجه است که دوست ندارد کار را به عقب بیندازد» همزمان یادآور شد که طی دورهٔ پیشین دونالد ترامپ، تحریم‌های متعدد علیه روسیه وضع شد.

او ادعا کرد که روسیه انتظار ندارد تحریم‌ها لغو شود چراکه «هرچه بیشتر تحت تحریم هستیم، بهتر می‌فهمیم که باید خودکفا باشیم و همکاری با کشورهای دوست را که اقتصاد و سیاست را مخلوط نمی‌کنند گسترش دهیم». به گفتهٔ او، «تحریم‌ها ما را نمی‌کشد بلکه ما را قوی‌تر می‌کند».

«سایهٔ ترامپ» بر تحولات جنگ روسیه علیه اوکراین

به گزارش خبرگزاری رویترز به نقل از منابع خود، سه سناریوی پایان جنگ روسیه علیه اوکراین از سوی مشاوران دونالد ترامپ آماده شده است.

مطابق این گزارش، طرح کیت کلاگ که به‌عنوان فرستادهٔ ویژه در رابطه با جنگ اوکراین منصوب شد، خواهان «متوقف شدن» درگیری‌ها در امتداد خطوط مقدم است و برای اعمال فشار بر کی‌یف برای آغاز مذاکره، تهدید قطع کمک‌های نظامی آمریکا و در مقابل، تهدید افزایش کمک‌های نظامی به اوکراین برای ترغیب مسکو به مذاکرات سازنده را در نظر دارد.

طرح دوم که گویا توسط جی‌ دی ونس معاون آتی رئیس‌جمهور آمریکا مطرح شده شامل ایجاد منطقهٔ حائل و تحکیم مرزهای اوکراین در طول خطوط کنونی جبهه است.

طرح ریچارد گرنل گزینهٔ احتمالی برای مشاور امنیت ملی دولت دونالد ترامپ، ایجاد «استان‌های خودمختار» در شرق اوکراین را پیشنهاد می‌کند.

در روزهای اخیر آندره یرماک، رئیس دفتر ریاست‌جمهوری اوکراین، در سفر به واشینگتن با مشاوران دونالد ترامپ که درگیر تدوین سناریوهای احتمالی پایان جنگ هستند، دیدار کرد.

همزمان روسیه در تلاش است خطوط مقدم را به گونه‌ای تغییر دهد تا قلمرو هرچه بیشتری از اوکراین تحت اشغالش درآید.

ادامهٔ درگیری‌ها به رغم تلفات زیاد

در ماه‌های اخیر ارتش روسیه دست‌کم در سه محور در حال پیشروی بودند: در سواتووو به سوی شهر خارکیف و در پوکروفسک و ووهلدار با هدف اشغال کل قلمرو استان دونباس و تهدید استان‌های مجاور در شرق و جنوب.

کارشناسان نظامی برآورد می‌کنند که در چهار- پنج هفتهٔ گذشته نظامیان روسیه روزانه به طور متوسط حدود ۲۰ کیلومتر مربع از خاک اوکراین را تحت کنترل خود درمی‌آورند.

گزارش‌ها حاکی‌ است این پیشروی با تلفات سنگین همراه است. آمار رسمی در این زمینه منتشر نمی‌شود، اما برخی از شواهد به‌طور تلویحی این گزارش‌ها را تأیید می‌کند.

آنا تزیویلوا، معاون وزیر دفاع روسیه، طی نشستی در دوما اعلام کرد که این نهاد تا پایان نوامبر، ۴۸ هزار درخواست از سوی بستگان برای ردیابی و شناسایی نظامیان مفقود شده‌ روسیه از طریق نمونه‌های دی‌ان‌ای دریافت کرده است.

فوراً پس از این اظهارات، آندره کارتاپولوف سرپرست کمیتهٔ دفاع در دوما این مقام وزارت دفاع را سرزنش کرد که «اطلاعات حساس را علنی نکند». خانم تزیویلوا در واکنش گفته است که «رقم اعلام شده بیانگر شمار درخواست‌هاست و نه شمار سربازان مفقود شده».

ویدئوی این نشست منتشر شده بود اما اکنون هم از پایگاه اینترنتی دوما و هم از پایگاه وزارت دفاع روسیه حذف شده.

گفته می‌شود آنا تزیولوا دختر پسر خالهٔ ولادیمیر پوتین است و انتصاب او به سمت معاون وزارت دفاع یک گام دیگر برای تقویت کنترل کرملین بر نظامیان ارشد روسیه است.

پنجشنبه ۵ دسامبر سازمان غیرانتفاعی با نام «می‌خواهم پیدا کنم» که در ابتدای سال جاری میلادی با هدف جمع‌آوری درخواست‌های بستگان نظامیان مفقود روسیه راه‌اندازی شد، اعلام کرد که در ماه گذشته، شش هزار و ۸۷۶ درخواست دریافت کرد که این یک رکورد است.

مجموعاً بیش از ۴۵ هزار درخواست در این پایگاه ثبت شده که هزار و ۵۴۰ نفر پیدا شده‌اند که در میان آن‌ها هزار و ۱۱۰ نفر به اسارت ارتش اوکراین درآمده‌اند و جنازه‌های ۸۰ نفر هم شناسایی شده است.

به گزارش بخش روسی رادیو آزادی/رادیو اروپای آزاد، بسیاری از سربازان مفقود روسیه پس از مدتی کشته اعلام می‌شوند و بستگان‌شان اغلب با تابوت خالی مراسم خاکسپاری برگزار می‌کنند.

مطابق فهرست مشترک نشریهٔ «مدیازونا» و بخش روسی بی‌بی‌سی از کشته‌شدگان در جنگ علیه اوکراین، نام ۸۰ هزار و ۹۷۳ نفر دیده می‌شود. شمار قابل‌توجهی از این افراد دو تا چهار هفته پس از اعزام به جبهه کشته شده‌اند.

وزارت دفاع اوکراین اعلام کرده که ارتش روسیه تنها در ماه نوامبر بیش از ۴۵ هزار کشته و زخمی داشت.

همزمان یوری بوتوسوف، خبرنگار سرشناس اوکراینی، به‌نقل از داده‌های محرمانهٔ ستادکل مسلح اوکراین اعلام کرد که ۷۰ هزار نظامی اوکراینی در جنگ کشته و ۳۵ هزار نفر مفقود شده‌اند.

در شرایط جنگ، تأیید یا تکذیب آمار تلفات طرفین به‌طور مستقل غیرممکن است.

XS
SM
MD
LG