دبیرکل سازمان ملل میگوید، شیوع ویروس کرونا که تهدیدی برای همگان است، و نیز پیامدهای اقتصادی آن و رکودی که احتمالا بیسابقه خواهد بود «ما را به این باور رسانده که با سختترین بحران از زمان جنگ دوم جهانی روبهرو هستیم».
آنتونیو گوترش ۱۲ فروردین ماه در جمع خبرنگاران هشدار داده است که پیامدهای بحران ناشی از همهگیری ویروس کرونای جدید، میتواند به کشمکش و بیثباتی بیانجامد.
«یک بیماری که خود تهدیدی برای همگان و برای جهان است، و پیامدهای اقتصادی ناشی از آن که میتواند رکودی بیسابقه را در سالهای اخیر همراه بیاورد؛ مجموعه این دو واقعیت و خطرات ناشی از آن در دامن زدن به بیثباتی، دامن زدن به کشمکش، دامن زدن به درگیریها، ما را به این باور رسانده که با سختترین بحران از زمان جنگ دوم جهانی روبهرو هستیم».
دبیرکل سازمان ملل در خطابه اولیه خود در جمع خبرنگاران گفته انتظار میرود رشد اقتصادی جهان در سالهای ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دوران رکود وارد میشود «به بدی سال ۲۰۰۹ یا حتی بدتر از آن».
اشاره آقای گوترش به بحران مالی و اقتصادیست که در سالهای ۲۰۰۷ تا ۲۰۰۹ دامنگیر جهان شد و برخی آن را بدترین بحران مالی از زمان رکود بزرگ دهه ۱۹۳۰ توصیف میکنند.
این اظهارات مکمل پیشبینی اخیر صندوق بینالمللی پول است که گفته که جهان وارد رکود اقتصادی شده و خروج از این وضعیت نیازمند اختصاص بودجه و تدابیر گسترده است.
دبیرکل سازمان ملل خواستار همبستگی جهانی نه تنها برای مقابله با شیوع ویروس که برای رویارویی با «خرابیهای اجتماعی و اقتصادی» آن شده است.
«ما نه تنها باید شاهد همبستگی کشورهای جهان برای پیروزی بر ویروس باشیم، که باید شاهد این همبستگی برای مقابله با پیامدهای عمیق آن باشیم…؛ واکنشی قویتر و موثرتر تنها در صورت همبستگی شدنیست. اگر همه در کنار هم باشیم و اگر بازیهای سیاسی را فراموش کنیم و بفهمیم که در حال حاضر کل بشریت است که با خطر روبهرو شده است».
آقای گوترش در عین حال همچنان از فقدان یک بسته کمکی برای کشورهای در حال توسعه انتقاد کرده و هشدار داده است باید بر کسانی تمرکز کرد که بیشترین آسیب را خواهند دید: «زنان، سالخوردگان، جوانان و کارگرانی کمدرآمد، کسبوکارهای خرد و متوسط، داوطلبان، به خصوص آنها که در بحرانهای انسانی و در میانه نبردها مشغول به فعالیت هستند».
آنتونیو گوترش بر لزوم «افزایش عظیم» تزریق منابع و ایجاد «ابزارهای مالی نوآورانه» در کشورهای در حال توسعه و کشورهایی که به کمک نیاز دارند تاکید کرده است.
او همچنین یادآوری کرده اگر چرخه شیوع ویروس در کشورهای فقیر، متوقف نشود، بار دیگر کشورهای ثروتمند را درگیر خواهد کرد و نتیجه آن جانباختن میلیونها نفر خواهد بود.