لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۳

برج گنبد قابوس، بلندترین برج آجری جهان، ترک برداشت


برج گنبد قابوس بنایی تاریخی هزارساله و برجای‌مانده از دوران زیاریان است که با ۵۲ متر ارتفاع بلندترین برج تمام آجری جهان محسوب می‌شود
برج گنبد قابوس بنایی تاریخی هزارساله و برجای‌مانده از دوران زیاریان است که با ۵۲ متر ارتفاع بلندترین برج تمام آجری جهان محسوب می‌شود

مدیر پایگاه میراث جهانی گنبد قابوس می‌گوید بلندترین برج آجری جهان ترک‌های عمودی برداشته است.

عبدالمجید نورتقانی یک‌شنبه ۲۵ آذر با بیان این‌که تحقیقات برای مرمت این اثر تاریخیِ ثبت‌شده در میراث جهانی یونسکو در حال انجام است، به خبرگزاری ایلنا گفت: «باید مشخص شود آیا این ترک‌ها به دلیل فرونشست اتفاق افتاده و ترک‌های فعال هستند یا خیر؟»

آقای نورتقانی همچنین به احتمال تأثیر سیلاب سال ۹۸ استان گلستان بر این برج اشاره کرد و گفت که سیلاب، اطراف برج را تبدیل به «دریاچه» کرد و پس از آن نیز گیاهان زیادی بر بنای گنبد قابوس رشد کردند که با نصب داربست، «بوته‌ها» از پیکرهٔ بنا کنده شدند.

مدیر پایگاه جهانی گنبد قابوس در حالی از ادامهٔ تحقیقات برای شروع مرمت در این زمینه خبر داده که او چهار سال پیش هم از مرمت برج قابوس خبر داده و گفته بود این اقدامات در دو سال پایان یافته و داربست‌ اطراف آن که از سال ۹۸ برپا شده، برچیده خواهد شد.

عبدالمجید نورتقانی در آن زمان تنها «رشد بوته‌ها و درختچه‌ها بر روی گنبدِ برج قابوس» را به عنوان آسیب‌های وارده مطرح کرده و گفته بود در بندکشی و تعویض آجرها «از فناوری جدید مانند نانو» استفاده خواهد شد.

برج گنبد قابوس بنایی تاریخی هزارساله و برجای‌مانده از دوران «زیاریان» است که با ۵۲ متر ارتفاع بلندترین برج تمام آجری جهان محسوب می‌شود؛ این برج از سال ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی و از سال ۱۳۹۱ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان گلستان آبان سال گذشته با اشاره به تأثیر منفی روزافزون آلودگی‌های محیط بر این برج، اعلام کرد «شهرداران وقت گنبد کاووس» با صدور مجوزهای خلاف قانون برای ساخت‌وساز در حاشیهٔ برج قابوس و عدم رعایت حریم آن،‌ زمینه‌ساز تخریب این برج شده‌اند.

در سال‌های اخیر اخبار زیادی مبنی بر تخریب گستردهٔ آثار تاریخی و فرهنگی در سراسر ایران بر اثر عدم رسیدگی یا آنچه که مسئولان «مرمت» نامیده‌اند، منتشر شده است.

مرمت آثار تاریخی اصفهان؛ بی‌توجهی یا اشتباه دوباره
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:00 0:00

تخریب تدریجی میراث جهانی تخت جمشید بر اثر عواملی چون رشد گل‌سنگ بر سطح بناهای آن و تخریب کوه مهر (کوه رحمت) در محوطه تخت جمشید به عنوان یکی از بخش‌های اصلی این میراث جهانی،‌ یکی از موارد متعدد خبرساز در این زمینه است.

پیشتر مدیر پایگاه تخت جمشید هم اعلام کرده بود تخت جمشید بودجه ندارد و ردیف اعتباری آن از دو سال پیش قطع شده است اما استاندار فارس این موضوع را رد کرد.

با این حال وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ایران در واکنش به انتقادها نسبت به تخریب پی‌درپی آثار تاریخی در شیراز، خواستار خودداری از «قضاوت» شد.

رضا صالحی امیری در واکنش به اعتراضات و متهم‌کردن مدیران این سازمان به «انفعال» مقابل این تخریب‌ها، گفته: «اینکه گفته می‌شود وزارت میراث فرهنگی در برابر این اتفاقات منفعل عمل کرده است، یک قضاوت است.»

XS
SM
MD
LG