وزیر خارجه ایالات متحده میگوید اگر قرار است آمریکا همچنان به توافق اتمی میان ایران و شش قدرت جهانی پایبند بماند، باید در آن تغییراتی داده شود.
رکس تیلرسون ۲۸ شهریور ماه در گفتوگویی با شبکه «فاکس» در مورد بخشهایی از توافق اتمی موسوم به «غروب» ابراز نگرانی کردهاست.
اشاره وزیر خارجه ایالات متحده آن قسمت از توافق میان ایران، آمریکا و پنج قدرت جهانی دیگر است که بر پایه آن بخشی از محدودیتهای فعلی در برابر تهران، به مرور برچیده میشوند.
تیلرسون میگوید «اگر قرار است ما به توافق [اتمی با] ایران پایبند بمانیم، باید در آن تغییراتی داده شود. بهطور ساده الزامات مربوط به 'غروب'، راه معقولی رو به جلو نیست».
به گفته وزیر خارجه آمریکا این بخشها، مسئولیتها را بر گردن آیندگان میاندازد تا با آن روبهرو شوند.
سخنان آقای تیلرسون در مصاحبه با شبکه فاکس در حالیست که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری ایالات متحده، در جریان نخستین سخنرانی خود در سازمان ملل متحد، از حکومت ایران، به عنوان حکومتی «یاغی» نام برده و بار دیگر تاکید کردهاست که توافق اتمی صورت گرفته در دولت پیشین کشورش با تهران، «بدترین توافق» یک طرفهای است که آمریکا تاکنون امضاء کرده است. ترامپ گفته این توافق یک شرمساری برای ایالات متحده است.
↲بیشتر بخوانید
دیگر منتقد سرسخت این توافق، نخستوزیر اسرائیل، نیز در سخنرانی خود در سازمان ملل، از جامعه جهانی خواست این توافق را کنار بگذارد یا در آن تغییراتی کلی ایجاد کند.
↲بیشتر بخوانید
از سوی دیگر اما، امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، که او نیز برای نخستین بار در صحن همگانی ملل متحد سخنرانی میکرد، از توافق با ایران دفاع کرده و گفته است لغو برجام بدون جایگزینی مناسب، اشتباهی خطرناک خواهد بود.
↲بیشتر بخوانید
فرانسه، یکی از طرفهای گفتوگو با تهران، کشوریست که خواستار تقویت توافق پس از سال ۲۰۲۵ شدهاست. دو روز پیش ژان ایو لو دریان، وزیر خارجه این کشور، در جمع خبرنگاران گفته بود «بسیار حیاتی است که این توافق را برای جلوگیری از اشاعه هستهای حفظ کنیم. در دورهای که ما با خطر کره شمالی روبهرو هستیم، باید این مسیر را حفظ کنیم».
به گفته ژان ایو لو دریان کشورش تلاش میکند تا این موضوع را در گفتوگوها با رئیسجمهوری آمریکا مطرح کرده و در صورت نیاز راهی برای افزودن متممی به توافق پس از سال ۲۰۲۵ بیابد.
ایران میگوید به توافق هستهای پایبند است و مقامهای تهران نیز تاکید کردهاند قصد ندارند نخستین کشوری باشند که آن را ترک میکند. در ۲۷ شهریور ماه حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، که در نیویورک به سر میبرد در گفتوگویی با شبکه سیانان، اظهار داشت «برجام یک تعهد چندجانبه بینالمللی و مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل است. خروج از این تعهد هزینه بسیار سنگینی برای آمریکا خواهد داشت.»
↲بیشتر بخوانید
توافق اتمی و «برنامه جامع اقدام مشترک»، تیر ماه دو سال پیش در پی مذاکرات میان ایران، آمریکا، فرانسه، روسیه، آلمان، بریتانیا و چین بهدست آمد. این توافق بخشهای عمدهای از برنامه هستهای ایران را متوقف کرده و در مقابل به تحریمهای هستهای خاتمه دادهاست.