دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه ۲۴ مهرماه،گفته است که واشینگتن در مناقشه بین دولت مرکزی عراق و اقلیم خودمختار کردستان، ازهیچ یک جانبداری نمی کند.
به گزارش رویترز،دونالد ترامپ در پاسخ به پرسشی در خصوص درگیری بین دولت مرکزی عراق و اقلیم کردستان در اطراف کرکوک گفته است: ما این که آنها با هم درگیر شده اند را اصلا دوست نداریم. ما از هیچ یک جانبداری نمی کنیم.
رییس جمهوری آمریکا تصریح کرده است: ما تاکنون برای سال ها روابط خوبی با کردها داشته ایم و همینطور ما تاکنون از عراق جانبداری کرده ایم، در حالی که اصلا نمی بایست ما (آمریکا) از آغاز وارد عراق می شدیم. ما اصلا نمی بایست وارد عراق می شدیم.
دونالد ترامپ تاکید کرده است: اما در خصوص درگیری (اخیر بین عراق و اقلیم کردستان)، از هیچ کدام جانبداری نمی کنیم.
به دنبال مناقشه دولت مرکزی بغداد و حکومت اقلیم کردستان بر سر همه پرسی استقلال در این منطقه، نیروهای دولتی عراق روز دوشنبه توانستند شهر کرکوک را در یک عملیات سریع تصرف کردند.
به گزارش خبرگزاری رویترز، یک ستون خودروهای زرهی از واحدهای ضد تروریستی عراق که توسط آمریکا آموزش دیدهاند، فقط یک روز بعد از شروع عملیات بعد از ظهر دوشنبه ساختمانهای حکومتی در کرکوک را به تصرف درآوردهاند.
این در حالی است که سناتور جان مک کین، رییس کمیته امور خدمات نیروهای مسلح سنا، روز دوشنبه به دولت مرکزی عراق نسبت به هرگونه استفاده از تسلیحات آمریکایی علیه اقلیم کردستان هشدار داده و گفته است، چنین اقدامی پیامدهای سختی را برای بغداد به دنبال خواهد داشت.
با این حال، سخنگوی وزارت دفاع آمریکا روز دوشنبه هر دو طرف درگیری را به گفت وگو فراخوانده است.
در همین حال، برخی از گزارش ها حاکی است که شماری از ساکنان کرد شهر کرکوک که حدود یک میلیون نفر جمعیت داردبه دلیل هراس از اقدامات تلافیجویانه نیروهای عراقی از شهر گریختهاند. جمعیت ترکمانهای کرکوک که با کنترل کرکوک توسط نیروهای کرد مخالف بودند، جشن گرفتهاند.
حیدر العبادی، نخست وزیر عراق نیز دستور داده که در کرکوک و سایر نقاطی که حکومت مرکزی و اقلیم کردستان بر سر آن اختلاف دارند پرچمهای عراق به اهتزاز درآید.
دولت مرکزی عراق میگوید این عملیات در مجموع بدون هیچ مقاومتی پیش رفته و از پیشمرگهها و نیروهای مسلح کرد خواسته است در حفظ صلح همکاری کنند. در مقابل پیشمرگهها اعلام کردهاند که «بغداد برای جنگ علیه مردم کردستان هزینه سنگینی خواهد پرداخت».
دولت آمریکا از هر دو طرف خواسته آرامش را حفظ کرده و از وقوع یک درگیری تمام عیار بین نیروهای دولتی و نیروهای کرد پرهیز کنند.
عملیات تصرف کرکوک که از شب گذشته آغاز شد، قاطعترین اقدام دولت مرکزی عراق در مقابل تلاش کردها برای استقلال است.
از زمان سقوط صدام حسین در سال ۲۰۰۳ مناطق کردنشین از خودگردانی برخوردارند و توسط حکومت اقلیم کردستان اداره میشوند.
کرکوک که از نظر قومی و مذهبی یکی از پر تنوعترین شهرهای عراق است، در خارج از مناطق رسمی اقلیم کردستان قرار دارد. کردها اما آن را یکی از مراکز اصلی کردستان عراق میدانند و میگویند در دوران حکومت صدام حسین برای کنترل منابع نفت اطراف این شهر اهالی کرد کرکوک به زور اخراج شدهاند.