پس از مخالفت علنی روسیه و ایران با حملات ترکیه به شمال سوریه، وزیر امور خارجه این کشور روز پنجشنبه، ۳۰ تیرماه، اعلام کرد که آنکارا برای حمله به «شبهنظامیان» مظنون کرد «به اجازه کسی» نیاز ندارد.
اظهارات مولود چاووش اوغلو، دو روز پس از اجلاس رهبران روسیه و ترکیه و ایران در تهران مطرح میشود که روسیه و ایران با تشکیل کمپین جدید پیشنهادی ترکیه در شمال سوریه علیه کردها مخالفت کردند.
آقای چاووش اوغلو در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «ما [در تهران] تبادل نظر کردیم، اما هرگز درخواست نکردیم و هیچ گاه به دنبال مجوز برای عملیات نظامی خود نیستیم.»
اظهار نظر این مقام ترکیهای میتواند اشاره به موضعگیری رهبر جمهوری اسلامی باشد که در دیدار با رئیس جمهور ترکیه مشخصا به این موضوع پرداخت و در مورد «عواقب» حمله نظامی به شمال سوریه به او هشدار داد.
وزیر خارجه ترکیه از آغاز فشار نظامی جدید ترکیه علیه نیروهای کرد خبر داد و افزود: «ما در مبارزه با تروریسم از کسی اجازه نخواهیم گرفت. این ممکن است یک شب، ناگهانی اتفاق بیفتد.»
روز چهارشنبه با حمله به یک تفریحگاه کوهستانی در استان دهوک عراق، هشت گردشگر کشته و ۲۳ نفر مجروح شدند.
وزارت خارجه ترکیه با رد ادعای مقامهای عراقی مبنی بر «تروریستی» بودن این حمله گفت که آنکارا از شنیدن اخبار مربوط به این حمله و تلفات ناشی از آن متاسف شده و نهایت تلاش خود را کرده تا در عملیات علیه شبهنظامیان حزب منحله کارگران کردستان (پکاکا)، غیرنظامیان و اماکن تاریخی و فرهنگی از آسیب در امان باشند.
اظهارات مولود چاووش اوغلو بازتاب هشدار چندباره رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در مورد آغاز عملیات زمینی جدید این کشور در سوریه است.
آقای اردوغان در نشست سهجانبه سران ترکیه، روسیه و ایران در تهران نیز تاکید کرده بود که آنکارا مصمم است «به زودی» عملیات نظامی خود علیه کردهای شمال سوریه را عملی کند.
اظهارات وی اندکی پس از هشدارهای علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در دیدار با او در مورد حمله ترکیه به شمال سوریه مطرح شد.
علی خامنهای خطاب به اردوغان گفت که حمله نظامی به شمال سوریه «قطعاً هم به ضرر سوریه، هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه است».
پیش از سفر پوتین و اردوغان به تهران، فرمانده بخشی از نیروهای کرد سوریه از ایران و روسیه هم خواسته بود تا از حمله نظامی احتمالی ترکیه به شمال سوریه جلوگیری کنند.
سخنان خامنهای در شرایطی بیان میشود که جمهوری اسلامی از یک سو همانند ترکیه با گروههای کرد مسلح برخورد خشونتآمیز میکند و از سوی دیگر از آنجا که متحد رژیم بشار اسد در سوریه است، از تمامیت ارضی این کشور دفاع میکند.
ترکیه پیش از این اعلام کرده بود دو منطقهای که قصد دارد به آن حمله کند بخشی از یک نوار حائل به عرض ۳۰ کیلومتر است که آنکارا قصد دارد آن را در امتداد مرز ترکیه و سوریه ایجاد کند. سوریه به شدت با ایجاد چنین منطقه حائل مرزی مخالفت کرده است.