امیر قطر پیشنهاد دادهاست برای تقویت پول ملی و اقتصاد ترکیه، ۱۵ میلیارد دلار در آن کشور سرمایهگذاری کند. روابط آنکارا و واشینگتن با تنشهای تازهای روبهرو شده که بر لیر و وضعیت اقتصادی ترکیه تاثیر گذاشته است.
امیر قطر، تمیم بن حمد بن خلیفه آل ثانی، ۲۴ مرداد ماه در آنکارا دیداری با رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری ترکیه، داشت که سه ساعت و نیم به درازا کشید و در پی آن، وعده کمک داد.
سفیر قطر در آنکارا، به خبرگزاری دولتی ترکیه گفته کشورش «در حمایت از برادران ترک، همواره فعال است».
امیر قطر، خود در حساب کاربریاش در توئیتر گفته است «ما همراه ترکیه و برادرانمان در آن کشور هستیم، که در کنار قطر ایستادند».
یک مقام دولت اردوغان نیز به رویترز گفته پول قطر قرار است وارد بانکها و بازارهای مالی ترکیه شود.
شبکه خبری بلومبرگ میگوید در پی اعلام این خبر ارزش لیر ترکیه شـش درصد افزایش پیدا کرد.
برخی خبرگزاریها و شبکههای خبری اعلام آمادگی دوحه برای سرمایهگذاری، در کنار تنشهای تازه در روابط آمریکا و آنکارا، را گام دیگری در تغییرات سیاسی اخیر در منطقه غرب آسیا توصیف میکنند.
زمانی که شماری از کشورهای عربی، در صدر آنها عربستان سعودی، روابط خود را با قطر قطع کردند، آنکارا فورا حمایت خود را از دوحه اعلام کرد؛ تهران نیز، که زمانی منتقد سیاستهای آنکارا و دوحه در غرب آسیا، بهویژه در جریان جنگ سوریه بود، از قطر حمایت کرد.
عربستان در کنار امارات، بحرین و مصر، تابستان گذشته با قطر قطع رابطه کرده و عملا این کشور را در محاصره اقتصادی قرار دادند. این چهار کشور قطر را متهم کردهاند که از گروههای شبهنظامی حمایت میکند و بیش از حد به جمهوری اسلامی نزدیک شده است.
محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در میانه اسفند سال پیش با انتقاد شدید از جمهوری اسلامی و ترکیه، این دو را در کنار گروههای شبهنظامی «مثلث امروزی شر» نامیده بود.
اما اعلام حمایت قطر از ترکیه، در شرایطی صورت میگیرد که روابط آنکارا و واشینگتن، در پی زندانی کردن کشیش اندرو برانسون، کشیش آمریکایی، در ترکیه، دچار تنشهای تازهای شدهاست.
ترکیه این کشیش را متهم به جاسوسی و همکاری در کودتای تیر ماه ۱۳۹۵ کرده، اما او این اتهامها را رد کردهاست.
واشینگتن محاکمه کشیش برانسون را «ناعادلانه» نامیده و عبدالحمید گول٬ وزیر دادگستری و سلیمان سویلو٬ وزیر کشور ترکیه، را به خاطر نقششان در بازداشت آقای برانسون تحریم کرده است. یک مقام کاخ سفید نیز هشدار داده در صورتی که ترکیه کشیش زندانی را آزاد نکند احتمالا با فشارهای بیشتر اقتصادی مواجه خواهد شد.
تنشها اما به تحریمها محدود نشده و آمریکا تعرفه وارداتی برای فولاد و آلومینیوم از آن کشور را نیز اخیرا دو برابر کرده است.
رجب طیب اردوغان اول هفته جاری به دولت دونالد ترامپ هشدار داد «اقدامات یکجانبه علیه ترکیه» به منافع آمریکا لطمه زده و آنکارا را به یافتن متحدان جدید ترغیب خواهد کرد. ترکیه در واکنش به تعرفههای آمریکا، تعرفههای وارداتی برای برخی کالاهای آمریکایی از جمله نوشیدنیهای الکلی٬ خودرو و سیگار را دو برابر کرده است.
ترکیه و آمریکا بر سر خرید پدافند هوایی روسی توسط آنکارا، موضوع سکونت فتحالله گولن، چهره مخالف اردوغان، در آمریکا، و برخی مسائل دیگر نیز اختلافاتی دارند.