لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۰۷

دو مقام آمریکایی برای کمک به حل مناقشه قطر راهی خلیج فارس شده‌اند


با گذشت دو ماه از بحران دیپلماتیک در روابط قطر و چند کشور عربی، دو مقام آمریکایی راهی خاورمیانه شده‌اند تا با دیدار با مقام‌های این کشورها به تلاش‌ها برای حل این بحران کمک کنند.

عربستان سعودی، امارات متحده عربی، بحرین، و مصر بیش از دو ماه پیش با متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم روابط خود را با این کشور قطع کردند، و چند کشور عربی دیگر نیز در تبعیت از این چهار کشور نشبت به قطع با کاهش روابط خود با قطر اقدام کردند.

هر چهار کشور طرف مناقشه با قطر، فهرستی سیزده‌گانه از خواسته‌های خود را به عنوان پیش‌شرط بهبود روابط با قطر مطرح کردند و همچنین از این کشور خواسته خود را با اصول شش‌گانه این کشورها در مورد مقابله با افراط‌گرایی و تروریسم تطبیق دهد.

از آن زمان تلاش‌هایی برای حل این بحران در سطح منطقه و فراتر از منطقه صورت گرفته و از جمله کویت برای میانجی‌گری میان قطر و این کشورها اقدام کرده است.

اکنون آن طور که رویترز به نقل از یک مقام وزارت خارجه آمریکا نوشته، تیموتی لندرکینگ معاون دستیار وزیر خارجه در امور خلیج فارس، و ژنرال بازنشسته نیروی دریایی آنتونی زینی، این هفته به منطقه خلیج فارس سفر کرده‌اند تا به تلاش‌هایی که حول ابتکار کویت برای میانجی‌گری میان قطر و چهار کشور عربی شکل گرفته بپیوندند.

مأموریت این دو مقام آمریکایی هفته گذشته از سوی رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به خبرنگاران اعلام شده بود، جایی که وزیر خارجه آمریکا بار دیگر با تأکید بر حل اختلاف‌ها و متحد کردن منطقه، این موضوع را در دراز مدت برای شکست تروریسم در منطقه واجد اهمیت خوانده بود.

آقای تیلرسون از جمله حضور ژنرال زینی در دیدارهای مرتبط با حل بحران قطر را مهم توصیف کرده بود، از این رو که این ژنرال نیروی دریایی آمریکا، سابقه فرماندهی در قرارگاه مرکزی ایالات متحده در خاورمیانه را دارد که بر عملیات نظامی آمریکا در منطقه نظارت می‌کند.

رویترز نوشته است که این ژنرال بازنشسته پیشتر در زمان ریاست جمهوری جرج بوش پسر، به عنوان فرستاده ویژه آمریکا به اسرائیل و تشکیلات فلسطینی نیز خدمت کرده است.

تلاش‌ها برای حل بحران قطر در حالی است که وزیران خارجه چهار کشور طرف مناقشه قطر هفته گذشته پس از دیدار در منامه پایتخت بحرین اعلام کردند که آماده گفت‌وگو بر مقام‌های قطری هستند مشروط بر اینکه قطر مایل به پذیرش خواسته‌هاشان باشد.

بسته خواسته‌های سیزده‌گانه چهار کشور عربی از قطر، از جمله شامل تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره، کاهش روابط با ایران و بستن امکان مرتبط با ایران در این کشور، تعطیلی فوری پایگاه نظامی ترکیه در قطر، و نیز قطع رابطه و توقف تأمین مالی گروه‌های تروریستی و گروه‌های غیرقانونی در دیگر کشورها، و همچنین تحویل برخی از «چهره‌های تروریستی» است.

علاوه بر این خواسته‌ها، چهار کشور عربی همچنین از قطر خواسته‌اند که خود را با اصول شش‌گانه مد نظر آنها در مقابله با تروریسم نیز تطابق دهد.

تعهد به مبارزه با تروریسم و افراط‌گرایی در همه اشکال آن، تعلیق همه فعالیت‌های تحریک‌آمیز، انطباق کامل با موافقت‌نامه ۲۰۱۳ ریاض و متمم آن در سال ۲۰۱۴، تبعیت از دستاوردهای نشست کشورهای عربی-اسلامی و دونالد ترامپ در ریاض در بهار امسال، خودداری از دخالت در امور داخلی دیگر کشورها، و مواجهه با همه اشکال تروریسم و افراط‌گرایی به عنوان تهدیدی برای صلح و امنیت جهانی، این اصول شش‌گانه را تشکیل می‌دهند.

قطر پیشتر اتهام‌های چهار کشور عربی در مورد حمایت و تأمین مالی گروه‌های تروریستی را رد کرده و گفته است که خواسته‌های این کشورها برای قطر قابل پذیرش نیست.

از زمان قطع رابطه چهار کشور عربی با قطر، عربستان سعودی با عنوان تنها کشوری که با قطر مرز زمینی دارد، مرزهای خود را به روی این کشور بسته است و هر چهار کشور ارتباط هوایی و دریایی خود با قطر را قطع کرده‌اند.

این کشورها همچنین اخیراً ۱۸ شخص حقیقی و حقوقی مرتبط با قطر را به فهرست گروه‌های تروریستی خود افزوده‌اند.

XS
SM
MD
LG