نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران با ذکر اینکه دولت ترامپ قصد دارد تحریمها علیه ایران را در هفتههای آخر دولت کنونی آمریکا تشدید کند از جو بایدن، رئیس جمهور منتخب، خواست تا از این اهرم بهوجود آمده علیه جمهوری اسلامی استفاده بهینه کند.
الیوت آبرامز این مطلب را روز چهارشنبه، ۵ آذر، ضمن سخنرانی در یک رویداد مجازی «مؤسسه بیروت» بیان کرد.
او در مورد تشدید تحریمها علیه تهران گفت که «طی هفته آینده و هفته بعدتر و هفته بعد از آن، در ماههای دسامبر و ژانویه» حلقه این تحریمها تنگتر خواهد شد.
آقای آبرامز اضافه کرد که «این تحریمها با مسئله جنگافزار، با سلاحهای کشتار جمعی و با حقوق بشر سر و کار دارند» و اینکه تشدید تحریمها «طی دو ماه دیگر همچنان ادامه خواهد داشت، تا روز آخر» دولت دونالد ترامپ.
او در این راستا خبر داد که آمریکا بهزودی تحریمهای جدیدی را علیه چهار نهاد روسیه و چین، مرتبط با برنامه موشکی ایران اعمال خواهد کرد.
در حالی که دونالد ترامپ، رئیس جمهور کنونی آمریکا، دو سال پیش یکطرفه از برجام خارج شد، جو بایدن که قرار است از ۲۰ ژانویه به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا آغاز به کار کند، گفته است اگر ایران تعهد به این توافق را از سر بگیرد، ایالات متحده به توافق اتمی دوران اوباما، موسوم به برجام، بازمیگردد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، الیوت آبرامز در سخنرانی روز چهارشنبه خود گفت که از دیدگاه او، مذاکرات بازگشت به برجام با ایران ماهها طول خواهد کشید و تصور این که دولت جدید آمریکا میتواند سیاست ایران را «مانند زدن کلید برق» معکوس کند، اشتباه است.
نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران افزود که دولت بایدن به خاطر اهرم فشار این تحریمهای موجود، «فرصتی عالی» در دست دارد تا به توافقی با ایران دست پیدا کند که هم به تهدیدهای موشکی و هم به تهدیدهای منطقهای تهران رسیدگی کند.
او اضافه کرد: «اگر ما از اهرم فشار خود صرفنظر کنیم، واقعاً غمانگیز و احمقانه خواهد بود. اما اگر از آن استفاده کنیم، فرصتی وجود دارد که به توافق سازندهای برسیم که همه این مشکلات را برطرف کند.»
آقای آبرامز همچنین گفت که به باور او دولت بایدن در این زمینه فرصتی هم برای همکاری با فرانسه، آلمان و بریتانیا و همچنین متحدان آمریکا در منطقه خاورمیانه در دست دارد.
در حالی که دولت ترامپ توافق برجام را کافی نمیداند و خواستار تغییر سیاست منطقهای جمهوری اسلامی است، سران جمهوری اسلامی مذاکره دربارهٔ برنامه موشکی خود یا تغییر در سیاستهای منطقهای خود را منتفی میدانند.
آنها در عوض خواستار آن شدهاند که ایالات متحده در سیاست خود تغییر داده و از جمله تحریمها علیه تهران را برچیند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در تازهترین واکنشش در این باره گفته است که «مسیر رفع تحریم را یک بار امتحان و چند سال مذاکره کردیم، اما به نتیجهای نرسید» و اینکه «نمیتوان روی حرف آنها حساب و برنامهریزی کرد.»