وزارت خزانهداری آمریکا شامگاه چهارشنبه ۱۵ تیرماه اعلام کرد که نام دو شناور، دو تبعه ایرانی و همچنین ۱۳ شرکت مستقر در ایران، امارات متحده عربی و هنگکنگ را به فهرست تحریمهای خود اضافه کرده است.
این اشخاص و شرکتها به همکاری با شبکه فروش فرآوردههای نفتی و پتروشیمی ایران متهم شدهاند. ارزش این معاملات صدها میلیون دلار برآورد شده است.
در بیانیه وزارت خزانهداری ایالات متحده آمده است که شبکه ارتباطی یاد شده برای تسهیل انتقال و فروش فرآوردههای نفتی ایران به شرق آسیا، به مجموعهای تو در تو از شرکتهای صوری مستقر در خلیج فارس متوسل شده است.
برایان نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در بیانیه روز چهارشنبه خود تصریح کرد: «با آنکه ایالات متحده متعهد به دستیابی به توافقی با ایران برای بازگشت دوجانبه به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است، ما از همه اختیارات خود برای اعمال تحریمهای مربوط به فروش نفت و محصولات پتروشیمی ایران استفاده خواهیم کرد».
دو تبعه ایرانی شامل مرتضی رجبی اسلامی و مهدیه سانچولی که به فهرست تحریمهای آمریکا اضافه شدهاند به ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران متهم هستند. «شرکت پتروشیمی جم» نیز یکی از شرکتهایی است که تحت تحریم وزارت خزانهداری آمریکا قرار گرفته است.
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر خارجه دولت جو بایدن، نیز با صدور بیانیهای گفت: این ایران بوده است که تا امروز، در نشان دادن تعهد خود برای بازگشت متقابل به برجام کوتاهی کرده و تا زمانیکه در رویکرد تهران تغییری ایجاد نشود، واشینگتن «به استفاده از اختیارات تحریمی خود» برای هدف قرار دادن نفت، فرآوردههای نفتی و پتروشیمی ایران ادامه خواهد داد.
نام ۱۳ شرکتی که در فهرست تحریمهای واشینگتن اعلام شدهاند از این قرار است:
۱. شرکت پتروشیمی جم؛ مستقر در ایران؛ به اتهام ارتباط با شرکت بازرگانی پتروشیمی ایران،
۲. شرکت راشین اقیانوس شرق؛ مستقر در ایران؛ بر اساس فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶،
۳. شرکت نفت ستاره خلیج فارس؛ مستقر در ایران؛ طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶،
۴. شرکت زاگرس ترابران آریا؛ مستقر در ایران؛ طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶،
۵. شرکت علی المطوع لتجاره البترول؛ مستقر در امارات؛ به اتهام ارتباط با شرکت پتروشیمی تریلیانس،
۶. شرکت ایدجار کومیرشال سولیوشنز؛ مستقر در امارات؛ به اتهام ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس،
۷. شرکت امیرالد؛ مستقر در امارات؛ به اتهام ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران،
۸. شرکت پتروگات؛ مستقر در امارات؛ به اتهام ارتباط با شرکت بازرگانی نفت ایران،
۹. شرکت پتروکیک؛ مستقر در امارات؛ به اتهام ارتباط با نفت بهران،
۱۰. شرکت اوروین؛ مستقر در سنگاپور؛ بر اساس فرمان اجرایی شماره ۱۳۸۶۴،
۱۱. شرکت صنعتی لاسترو؛ مستقر در هنگکنگ؛ به اتهام ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس،
۱۲. شرکت اولیجی اینترنشنال؛ مستقر در هنگکنگ؛ به اتهام ارتباط با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس،
۱۳.شرکت بازرگانی حملونقل ترونگ فات لوت؛ مستقر در ویتنام؛ طبق فرمان اجرایی ۱۳۸۴۶.
دو نفتکش «بیاس براوو» و نفتکش «سامِر ۵» نیز به اتهام ارتباط با شرکت ترونگ فات لوک به فهرست تحریمهای وزارت خزانهداری آمریکا افزوده شدند.
تحریمهای جدید واشینگتن در شرایطی اعمال میشود که دور تازه مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا برای احیای برجام هفته گذشته در دوحه، پایتخت قطر، «بینتیجه» پایان یافت.
در حالیکه مقامهای آمریکایی، با ابراز بدبینی در مورد چشمانداز احیای برجام اظهارنظر میکنند، مقامهای ایرانی از جمله وزیر خارجه جمهوری اسلامی بر «مصمم بودن» تهران برای دستیابی به توافق نهایی با قدرتهای جهانی و «مثبت» بودن فضای مذاکرات دوحه اصرار دارند.