لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۴۱

جانسون: تصاویر بوچا فرق چندانی با نسل‌کشی ندارد؛ «کوره‌های متحرک» روسیه در ماریوپل


بوچا، شهری در حومه شمال غرب کی‌یف
بوچا، شهری در حومه شمال غرب کی‌یف

بوریس جانسون، نخست‌وزیر بریتانیا، روز چهارشنبه ۱۷ فروردین به خبرنگاران گفت که تصاویر منتشر شده از بوچا در این هفته «فرق چندانی با نسل‌کشی ندارند».

بوچا شهری در شمال غرب پایتخت اوکراین است که چند هفته در تصرف نیروهای روسیه بود و ارتش این کشور به‌تازگی از آن عقب‌نشینی کرد. اوکراین ارتش روسیه را متهم می‌کند که در بوچا دست به قتل عام و شکنجه ساکنان غیرنظامی زده است.

نخست‌وزیر بریتانیا روز چهارشنبه با اشاره به اتفاقات این شهر و واکنش‌های جهانی به آن گفت: «وقتی به آنچه در بوچا در حال اتفاق است نگاه می‌کنید و به افشای آنچه پوتین در اوکراین انجام داده است، از نظر من فرق چندانی با نسل‌کشی ندارد؛ جای تعجب ندارد که افراد این‌طور به آن واکنش نشان می‌دهند».

مشاهده تصاویر غیرنظامیانی با دستان بسته که در خیابان‌های شهر بوچا به ضرب گلوله کشته شده‌اند، خشم جهانی را برانگیخته و وعده تحریم‌های بیشتر علیه روسیه را به دنبال داشته است.

روسیه ادعا می‌کند که شواهد تصویری مربوط به قتل غیرنظامیان توسط اوکراین صحنه‌سازی شده است، اما تصاویر ماهواره‌ای با کیفیت بالا که در روزهای اخیر توسط شرکت فناوری «مکسار» منتشر شده است نشان می‌دهد که بسیاری از این اجساد چند هفته و در مدتی که روسیه شهر بوچا را در تصرف داشت روی زمین افتاده بودند.

با وجود این، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، روز چهارشنبه گفت که گزارش‌های مربوط به کشتار در بوچا به باور او، «تحریکات ناشیانه و تمسخرآمیز» است و در ادامه مقامات اوکراینی را متهم کرد که در پشت «این تحریک‌ها» قرار دارند.

ولادیمیر پوتین این مطلب را در گفت‌وگو با ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، بیان کرد و به نوشته کرملین در این گفت‌وگو «آقای اوربان را در جریان وضعیت مذاکرات بین نمایندگان روسیه و اوکراین قرار داد».

«کوره‌های متحرک» در ماریوپل

در همین حال، شهردار ماریوپل در جنوب اوکراین روز چهارشنبه روسیه را به «سوزاندن» اجساد برای تلاش برای سرپوش گذاشتن بر کشتار غیرنظامیان متهم کرد.

وادیم بویچنکو، ارتش روسیه را متهم کرد که «با استفاده از کوره‌های متحرک برای سوزاندن اجساد»، کشته شدن احتمالاً «ده‌ها هزار غیرنظامی» در این شهر را پنهان می‌کند.

بنا به نوشته خبرگزاری‌ها، تا یک هفته پیش، برآوردهای محتاطانه، شمار قربانیان در ماریوپل را به ۵۰۰۰ نفر رساند، اما با توجه به وسعت شهر، ویرانی‌های فاجعه‌بار، مدت زمان محاصره و مقاومت شدید، احتمال جان باختن ده‌ها هزار غیرنظامی در ماریوپل وجود دارد.

وادیم بویچنکو با متهم کردن روسیه به تبدیل این شهر به یک «اردوگاه مرگ» گفت: «جهان از زمان اردوگاه‌های کار اجباری نازی‌ها، مقیاس فاجعه ماریوپل را ندیده است».

برخی ناظران بین‌المللی، وضعیت در شهر بندری ماریوپول در کنار دریای سیاه، را «آخرالزمانی» توصیف کرده‌اند.

مقام‌های اوکراینی تقریباً به صورت روزانه در تلاش برای بازکردن مسیرهای بشردوستانه برای خروج ساکنان ماریوپل هستند اما بیشتر این تلاش‌ها شکست خورده است و طرفین درگیری، یکدیگر را به نقض آتش‌بس موقت، متهم می‌کنند.

ایرینا ورشچوک، معاون نخست‌وزیر اوکراین، روز چهارشنبه اعلام کرد که ۱۱ مسیر تازه برای تخلیه غیرنظامیان از نقاط مختلف، از جمله شهر تحت محاصره ماریوپول، در نظر گرفته شده است.

بنا بر گزارش‌ها، وضعیت انسانی در ماریوپل به‌شدت وخیم است و حدود ۱۶۰ هزار تن از ساکنانش بدون برق، وسایل ارتباطی، دارو، آب و وسایل گرمایشی هستند.

ماریوپل مهم‌ترین نقطه اتصال دونِتسک در شرق اوکراین به دریای سیاه و شبه‌جزیره کریمه است. روسیه از آغاز تهاجم خود به اوکراین درصدد اشغال این شهر بوده است.

انفجار منابع سوخت «در سراسر اوکراین»

برخی گزارش‌ها حاکی است که روسیه در حملات تازه خود «ذخیره سوخت» اوکراین را هدف قرار می‌دهد.

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان، مقام‌های اوکراینی می‌گویند یک رشته حملات موشکی روسیه به پایگاه‌های ذخیره و تأمین سوخت در سراسر کشور ازجمله در لویو، دنیپروپتروفسک، وینیتسیا و دیگر مناطق باعث انفجارهای شبانه شده است.

در روزهای اخیر حملات روسیه همچنین باعث قطع خدمات ریلی و آتش‌سوزی در منطقه دنیپروپتروفسک شده است و دفتر دادستان کل اوکراین گفت که تحقیقات جنایی در مورد این حمله آغاز شده است.

در بیانیه این دفتر آمده است: «نیروهای مسلح فدراسیون روسیه، با نادیده گرفتن هنجارهای حقوق بشردوستانه بین‌المللی به مرکز راه‌آهن حمل‌ونقل غیرنظامی و منطقه عمومی شهر پاولوهراد حمله موشکی انجام دادند و با موشک‌های هدایت‌شونده به خطوط راه آهن و واگن‌های باری آسیب رساندند».

درخواست آتش‌بس فوری از سوی اوربان

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، روز چهارشنبه گفت که به تازگی با ولادیمیر پوتین صحبت کرده و از او خواسته است که آتش‌بس فوری در اوکراین اعلام کند.

اوربان که روز یکشنبه هفته جاری برای چهارمین دوره پیاپی در انتخابات پارلمانی مجارستان پیروز شد، یک ملی‌گرای محافظه‌کار و از معدود رهبران اروپایی است که روابط خوبی با پوتین دارد.

نخست‌وزیر مجارستان گفت که از پوتین برای گفت‌وگو در مجارستان دعوت کرده است تا نشستی با روسای جمهوری اوکراین و فرانسه و همچنین صدراعظم آلمان برگزار شود. او گفت که پاسخ پوتین «مثبت» بود اما رهبر روسیه گفته است که این امر، «شرایطی» را به همراه خواهد داشت.

ولادیمیر پوتین به اروپا هشدار داده است که خطر قطع عرضه گاز کشورهای اروپایی را تهدید می‌کند مگر این‌که آنها خریداری گاز را به روبل پرداخت کنند.

کشورهای غربی این درخواست روسیه را رد کرده‌اند اما روز چهارشنبه خبر رسید که مجارستان برای پرداخت بهای گاز روسیه به روبل اعلام آمادگی کرده است.

در مورد «شروط» ولادیمیر پوتین برای دیدار با مقام‌های غربی هنوز گزارشی منتشر نشده است، اما با توجه به مخالفت شدید مسکو با پیوستن اوکراین به ناتو، اوکراین پیشنهاد داده است که کشورهای ثالث به عنوان جایگزینی برای عضویت در ناتو به عنوان ضامن امنیت این کشور عمل کنند.

روز چهارشنبه اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، گفت که برلین در حال گفت‌وگوهای محرمانه با کی‌یف دربارهٔ تضمین‌های امنیتی احتمالی است که می‌تواند به اوکراین ارائه دهد.

با استفاده از گزارشهای خبرگزاری رویترز، آسوشیتدپرس، سی‌ان‌ان و یورونیوز/پ.پ/ک.ر
XS
SM
MD
LG