لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۴۸

نخست‌وزیر بریتانیا خواستار همکاری بیشتر برای حل مشکلات اروپا و کمک به اوکراین شد


کی‌یر استارمر (راست) نخست‌وزیر بریتانیا و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین
کی‌یر استارمر (راست) نخست‌وزیر بریتانیا و ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین

نخست‌وزیر جدید بریتانیا خواستار همکاری بیشتر برای مقابله با مشکلات جدی اروپا، از جمله مهاجرت غیرقانونی، تغییرات اقلیمی و امنیت انرژی، و حمایت بیشتر از اوکراین شد.

کی‌یر استارمر روز پنجشنبه ۲۸ تیرماه در سخنرانی افتتاحیه «جامعه سیاسی اروپا» که بیش از ۴۰ کشور اروپایی در آن عضویت دارند، همچنین دیدگاه‌های دولت جدید بریتانیا در مورد بازبینی مناسبات این کشور با اتحادیه اروپا پس از برگزیت را تشریح کرد.

نخست‌وزیر بریتانیا اعلام کرد که دولت او به دادگاه حقوق بشر اروپایی که یکی از قدیمی‌ترین توافق‌های کشورهای اروپایی است پایبند خواهد ماند و سرآغاز جدیدی در مناسبات با اتحادیه اروپا را وعده داد.

دولت محافظه‌کار پیشین بریتانیا بارها تهدید کرده بود که ممکن است از این نهاد خارج شود.

آقای استارمر در بخشی از سخنانش با اشاره به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا گفت: «بریتانیا، تحت رهبری من به عنوان یک دوست و شریک، آماده همکاری با شما است. نه به عنوان عضوی از اتحادیه اروپا بلکه به عنوان بخشی از اروپا».

او در ادامه سخنرانی خود در اجلاس«جامعه سیاسی اروپا» افزود: «ما در عزم خود برای دفاع از ارزش‌های مشترک و آنچه که می‌توانیم در اتحاد با یکدیگر به آن دست یابیم متحد هستیم».

«جامعه سیاسی اروپا» با اتحادیه اروپا متفاوت است و اجلاسی است که پس از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین تشکیل شده است.

این جلسه یک روزه فرصت جدیدی برای نخست‌وزیر جدید بریتانیا برای تاکید بر تقویت همکاری‌های دفاعی بین کشورهای اروپایی است.

احتمال بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و انتخاب سناتور جی‌دی ونس به عنوان معاون او این نگرانی را تشدید کرده که واشینگتن ممکن است حمایت از امنیت اروپا را کاهش دهد.

آقای استارمر حدود دو هفته پس از پیروزی انتخاباتی بزرگ حزب کارگر و نخستین سفر بین‌المللی که همانا حضور او در اجلاس سران ناتو در واشینگتن بود، در سخنرانی روز پنجشنبه بر ضرورت افزایش حمایت اروپا از اوکراین تاکید کرد.

او افزود: «نخستین وظیفه ما امروز در این اجلاس تاکید بر حمایت قاطع از اوکراین است».

درخواست زلنسکی برای هدف قرار دادن خاک روسیه با سلاح‌های دوربرد

ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در این اجلاس بار دیگر از حامیان غربی این کشور خواست اجازه دهند که ارتش اوکراین با سلاح‌های دوربرد به خاک روسیه و به‌طور مشخص پایگاه‌های هوایی این کشور حمله کند.

او روز پنجشنبه در نشست «جامعه سیاسی اروپا» با نام بردن از ایالات متحده، بریتانیا، فرانسه، آلمان و لهستان گفت که این گام‌ها باید برداشته شود و برای سرنگونی موشک‌های روسی نیز همانند پهپادها و موشک‌های ایرانی اراده جمعی وجود داشته باشد.

آقای زلنسکی افزود: موشک‌ها و پهپادها حامل حاکمیت دولت نیستند و شجاعت شما می‌تواند برای صلح تعیین کننده باشد.

رئیس‌جمهور اوکراین در ادامه سخنان خود به نقش و اهمیت سلاح‌های غربی در توقف پیشروی روسیه در منطقه خارکیف اشاره کرد و گفت: «هرچه پدافند هوایی اوکراین مؤثرتر باشد، پوتین درمانده‌تر خواهد شد. هرچه محدودیت‌های کمتری برای استفاده از سلاح‌های مؤثر داشته باشیم، روسیه بیشتر به‌دنبال صلح خواهد بود».

با وجود حمایت قابل توجه غرب، اوکراین همچنان فاقد موشک‌هایی با برد بالا برای رسیدن به پایگاه‌های هوایی کلیدی روسیه است.

کشورهای عضو ناتو در مورد نحوه استفادهٔ اوکراین از تسلیحات ارسالی این کشورها سیاست‌ متفاوتی دارند.

با این حال ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو، گفت: «برای ایجاد هماهنگی بیشتر در حمایت نظامی از اوکراین، یک مرکز فرماندهی از ماه سپتامبر در آلمان عملیاتی خواهد شد.

ویکتور اوربان، نخست‌وزیر مجارستان، که دیدار اخیرش با ولادیمیر پوتین از سوی مقامات اتحادیه اروپا و رهبران اوکراین مورد انتقاد قرار گرفت، دیدگاه دیگری را بیان کرد و به خبرنگاران گفت راه‌حل جنگ اوکراین در مذاکره، و نه میدان جنگ به دست می‌آید.

نخست‌وزیر جدید بریتانیا در گذشته نیز اعلام کرده بود پیوستن مجدد این کشور به اتحادیه گمرکی و بازار مشترک اروپا را بعید می‌داند ولی خواهان بهبود مناسبات لندن با بروکسل پس از سال‌ها تنش بر سر برگزیت است.

بسیاری از رهبران اروپایی از پیشنهاد نخست‌وزیر بریتانیا برای گسترش همکاری‌های دفاعی کشورهای اروپایی استقبال کردند و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، نیز آن را فرصتی عالی برای احیای همکاری‌ها دانست.

مقامات می‌گویند توافق امنیتی - دفاعی بین کشورهای اروپایی عرصه‌های گوناگونی مانند انرژی، زنجیره انتقال کالا، مقابله با همه‌گیری، بیماری‌ها و مهاجرت را دربر می‌گیرد و به نتایج مذاکرات دقیق‌تر بستگی دارد.

اتحادیه اروپا تأکید کرده است کشورهایی که تمایل دارند در چنین توافقی سهیم شوند نمی‌توانند فقط بخش‌هایی از آن را بپذیرند.

یکی از مهم‌ترین جنبه‌های این اجلاس برای نخست‌وزیر جدید بریتانیا فرصت آشنایی و برقرار کردن رابطه شخصی با رهبران اروپایی است.

او روز چهارشنبه در دیداری جداگانه با نخست‌وزیر ایرلند گفت‌وگو کرد و قرار است پنجشنبه شب شام را با امانوئل مکرون صرف کند.

بر اساس گزارش خبرگزاری رویترز و آلمان/ش.ر/ک.ر
XS
SM
MD
LG