پس از اینکه بازرسان سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی روز دوشنبه ۲۷ فروردین اعلام کردند به مناطقی که در آن حمله شیمیایی انجام شده دسترسی ندارند، وزارت دفاع روسیه اعلام کرد بازرسان میتوانند روز چهارشنبه به دوما رفته و از مناطق مورد نظر بازدید کنند.
نمایندگی بریتانیا در سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی روز دوشنبه ۲۷ فروردین گفت روسیه و حاکمیت فعلی سوریه اجازه بازرسی از مناطقی که در آن حمله شیمیایی صورت گرفته است نمیدهند. ساعاتی بعد، وزارت دفاع روسیه گفت روز چهارشنبه این اجازه داده میشود.
بازرسان شیمیایی روز شنبه این هفته وارد سوریه شدند ولی هنوز اجازه دسترسی به مناطق مورد حمله را ندارند. سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی هم این خبر را تایید کرده است.
احمد اوزومچو، دبیرکل سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی گفته است: «به رغم دیدارهای مقدماتی در دمشق با نمایندگان رسمی سوریه و روسیه، گفته شده که به دلایل امنیتی هنوز امکان اعزام بازرسان به منطقه امکانپذیر نیست».
او افزود در حال حاضر مقامات دولتی سوریه اجازه دادهاند با ۲۲ شاهد عینی در دمشق مصاحبه شود.
یک دیپلمات در سفارت روسیه در لاهه گفت روز سهشنبه نیروهای امنیتی سازمان ملل برای اطمینان از امنیت منطقه راهی دوما میشوند و پس از آن و یک روز بعد، بازرسان اجازه بازرسی خواهند داشت.
سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، روز دوشنبه این اتهام که «روسیه در عملیات بازرسی بینالمللی اخلال ایجاد میکند» را رد کرد.
آقای ریابکوف گفت: «دلیل تاخیر در فعالیت بازرسان، عملیات نظامی غیرقانونی بریتانیا و چند کشور دیگر است».
آمریکا و دو همپیمان اصلیاش در غرب یعنی بریتانیا و فرانسه، در نخستین ساعات بامداد شنبه در واکنش به حمله شیمیایی به غیرنظامیان در شهر دوما، در غوطه شرقی، به اهدافی در سوریه حملات هوایی کردند.
فیصل المقداد، معاون وزیر خارجه سوریه دیدار رسمی مقامات دولتی با بازرسان و کارشناسان سازمان منع گسترش سلاحهای شیمیایی را تایید کرده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی سانا، معاون وزیرخارجه سوریه گفت: «کارشناسان سه روز پیش و به درخواست دولت سوریه وارد کشور شدهاند و تاکنون چند جلسه با آنها برگزار شده و مراحل همکاری بررسی شده است».
ادوارد فیلیپه، نخستوزیر فرانسه، روز دوشنبه در پارلمان گفت پاریس به دنبال دور جدیدی از گفتوگوها برای رسیدن به راه حلی سیاسی در سوریه است.
وی گفت: «ما باید اجماع جهانی برای رسیدن به راهحلی سیاسی و با مشارکت سیاسی را دنبال کنیم. طرفهای درگیر در بریتانیا، فرانسه، اردن، عربستان سعودی و آمریکا باید مذاکراتی باز با ترکیه، روسیه و ایران داشته باشند».
پس از گزارش حمله شیمیایی در دوما، سفیر روسیه در سازمان ملل گفته بود هیچ نشانی از حمله شیمیایی در منطقه دیده نمیشود. فرانسه در پاسخ اعلام کرد شواهدی در دست دارد که نشان میدهد نه تنها حمله شیمیایی انجام شده، که دستور انجام آن هم از سوی دولت مرکزی بوده است.