لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۰

اوکراین: با وجود حمله موشکی به اودسا، صادرات غلات را از سر می‌گیریم


آتش‌نشانان در حال اطفای حریق ناشی از حمله موشکی روسیه به بندر اودسا در روز شنبه، یکم مرداد (۲۳ ژوئیه)
آتش‌نشانان در حال اطفای حریق ناشی از حمله موشکی روسیه به بندر اودسا در روز شنبه، یکم مرداد (۲۳ ژوئیه)

با وجود حمله موشکی روسیه به بندر اودسا که پایبندی مسکو به توافق اخیر را زیر سؤال برده است، گزارش‌ها حاکی است اوکراین در حال برنامه‌ریزی برای ازسرگیری صادرات غلات از اودسا و سایر بنادر دریای سیاه است.

در این زمینه، اولکساندر کوبراکوف، وزیر زیرساخت اوکراین، روز شنبه در اطلاعیه‌ای فیس‌بوکی اطمینان داد که کشورش به «آماده‌سازی‌های فنی برای راه‌اندازی صادرات محصولات کشاورزی» خود ادامه خواهد داد.

مسکو در توافقی که روز ۳۱ تیر در استانبول امضا شد، تعهد کرد در زمانی که محموله‌های صادراتی در حال انتقال است، از حمله دست بکشد. با این حال، روسیه روز یک‌شنبه اعلام کرد که حمله موشکی ارتش این کشور در روز شنبه یک ناو جنگی اوکراینی و یک انبار تسلیحاتی را در بندر اودسا هدف قرار داده است. موعد شلیک موشکی، زمان کوتاهی پس از نهایی کردن توافق، باعث خشم و شگفتی شده است.

جهان که با کمبود و گرانی شدید غلات، به‌ویژه گندم روبه‌رو شده، امیدوار بود که توافق استانبول بهای نان و بسیاری از غلات را کاهش دهد و حتی شاید امیدواری برای رسیدن اوکراین و روسیه به راهکار پایان جنگ را تقویت کند.

ارتش اوکراین اعلام کرد که حمله موشکی روسیه در روز شنبه آسیب قابل توجهی به اودسا وارد نکرده و محل ذخیره غلات در این بندر از اصابت موشک‌ها در امان مانده است.

مقام‌های اوکراینی در عین حال هشدار دادند که در صورت تکرار حملات روسیه به اودسا، ارسال و تحویل محموله‌های غذایی با تاخیر مواجه خواهد شد؛ آن‌هم در شرایطی که سازمان ملل در مورد بحران کمبود مواد غذایی در دنیا و به خطر افتادن جان میلیون‌ها انسان هشدار داده است.

در همین حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، ضمن محکوم کردن این حمله گفت که مسکو با این حرکت نشان داد که نمی‌تواند به تعهدات خود پایبند بماند.

او در جریان دیدار با قانون‌گذاران آمریکایی، حمله روز شنبه مسکو به شهر بندری اودسا را که انبارهای بزرگ غلات در آن قرار دارد «وحشی‌گری» خواند و تصریح کرد که روسیه تنها یک روز پس از امضای توافق‌نامه با وساطت ترکیه و سازمان ملل متحد ثابت کرد که قابل اعتماد نیست.

مشاور اقتصادی ولودیمیر زلنسکی نیز در اظهاراتی تازه یادآور شد که اوکراین از ظرفیت صادرات ۶۰ میلیون تن غلات ظرف ۹ ماه آینده برخوردار است. با این حال، در صورت ایجاد اخلال در عملکرد بندرهایش ممکن است ارسال محموله‌ها تا ۲۴ ماه به‌طول بیانجامد.

هم‌زمان با آغاز ششمین ماه از تهاجم نظامی روسیه به اوکراین، آقای زلنسکی روز یک‌شنبه دوم مرداد تاکید کرد که کشورش در این جنگ «تسلیم نخواهد شد».

در بیانیه رئیس جمهوری اوکراین که در پیام‌رسان تلگرام انتشار یافته، آمده است که «این جنگ تا امروز اوکراین را از پا در نیاورده و از پا در نخواهد آورد».

رئیس جمهور اوکراین بار دیگر جامعه بین‌الملل را به تامین نیازهای تسلیحاتی اوکراین فراخواند تا ارتش این کشور بتواند در برابر حملات روسیه مقاومت کند و بخش‌هایی از خاک اوکراین را که به اشغال نیروهای روسی درآمده است، باز پس گیرد.

او همچنین تاکید کرد که جنگ پنج ماه گذشته در واقع، ادامه حمله‌ای است که روسیه هشت سال پیش به خاک کشورش انجام داد و شبه جزیره کریمه را ضمیمه قلمرو خود کرد. به‌علاوه، سبب شد تا آتش درگیری با جدایی‌طلبان در نواحی شرقی اوکراین برافروخته شود.

از آغاز تهاجم نظامی روسیه به اوکراین در ۲۴ فوریه (بامداد ۵ اسفند)، هزاران اوکراینی کشته شده و میلیون‌ها نفر آواره شده‌اند. دستگاه تبلیغاتی کرملین از تهاجم خود به کشور همسایه به‌عنوان «عملیات ویژه نظامی» نام می‌برد.

رد ادعای روسیه مبنی‌بر «گسترش» ابعاد جنگ در اوکراین

وزارت دفاع بریتانیا روز یک‌شنبه اعلام کرد که ادعای روسیه مبنی‌بر گسترش ابعاد تهاجم خود به فراتر از منطقه دونباس از جمله مناطق خرسون و زاپروژیا، «به احتمال قریب به یقین صحت ندارد».

بریتانیا تصریح کرد که تسلط بلندمدت بر نواحی یاد شده به احتمال فراوان از اهداف اولیه تهاجم مسکو بوده است اما در این مقطع، روسیه جنگ خود علیه اوکراین را «گسترش» نداده است.

سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، روز ۲۹ تیرماه مدعی شده بود که این کشور ابعاد «عملیات ویژه نظامی» خود را به فراتر از دونباس گسترش داده است. منطقه دونباس جمهوری‌های خودخوانده دونتسک و لوهانسک را شامل می‌شود که تحت کنترل جدایی‌طلبان است.

با استفاده از گزارش‌های سرویس اوکراینی رادیو اروپای آزاد/ رادیو آزادی، رویترز، آسوشیتدپرس و گزارش‌های رادیو فردا/ آ.ت./ پ.پ.
XS
SM
MD
LG