دبیرکل سازمان ملل روز دوشنبه ۲۷ دی هشدار داد که میلیونها نفر از مردم افغانستان در معرض «خطر مرگ» قرار دارند.
آنتونیو گوترش از جامعه بین المللی خواست که در جمعآوری پنج میلیارد دلار کمک مالی برای فعالیتهای بشردوستانه در افغانستان کمک کنند، ذخایر ارزی مسدود شده افغانستان را آزاد کرده و به راهاندازی فعالیت بانکها در این کشور کمک کنند.
او در یک نشست خبری افزود: «مسدود بودن داراییهای افغانستان و سرمای شدید زمستان برای مردم این کشور شرایط مرگباری ایجاد کرده است. مقررات و شروطی که از ارسال پول به افغانستان برای نجات جان مردم و احیا اقتصاد کشور جلوگیری میکند در این وضعیت اضطراری باید تعلیق شوند».
اقتصاد ضعیف افغانستان که به کمکهای خارجی وابسته است همزمان با تصرف قدرت از سوی طالبان در اواسط ماه اوت دچار فروپاشی شد. جامعه بینالمللی که حکومت طالبان را به رسمیت نشناخته و حاضر نیست با این گروه همکاری کند ذخایر ارز خارجی افغانستان را مسدود کرده و از ارسال هر پولی که به دست حکومت برسد، جلوگیری میکند.
سازمان ملل تخمین میزند که حداقل ۸.۷ میلیون نفر در افغانستان در معرض قحطی و گرسنگی هستند. آقای گوترش تاکید کرد «برای جلوگیری از سقوط کامل اقتصاد و فقر، گرسنگی و مصائب بیشتر مردم افغانستان» هر چه سریعتر باید پول نقد به اقتصاد این کشور تزریق شود.
دبیرکل سازمان ملل افزود: «دولت آمریکا وظیفه مهمی برعهده دارد چون اکثر سامانههای بینالمللی نقلوانتقال پول با دلار کار میکنند و حدود هفت میلیارد دلار ارز خارجی افغانستان که مسدود شده است در آمریکاست».
مارتین گریفیث، هماهنگکننده فعالیتهای بشردوستانه سازمان ملل، و پیتر مائورر، رئیس کمیته بینالمللی صلیب سرخ، قرار است روز جمعه در یک جلسه مجازی با آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، گفتوگو کنند.
آنتونو گوترش گفت: «یکی از دلایل این گفتوگو تلاش برای ایجاد یک مکانیسم موثر برای تزریق پول به اقتصاد افغانستان و در عین حال فراهم کردن شرایطی است که نظام مالی افغانستان بتواند با واحد پول این کشور فعالیت کند».
دبیرکل سازمان ملل افزود: «باید شرایطی فراهم شود که کارمندان بخشهای عمومی مثل کارکنان شبکه بهداشتی، آموزش و پرورش، خدمات شهری و کارکنان نهادهای دولتی بتوانند حقوق ماهیانه خود را دریافت کنند».
به گفته آقای گوترش، بانک جهانی ماه گذشته ۲۸۰ میلیون دلار از منابع مالی مربوط به طرحهای بازسازی افغانستان را که در اختیار این بانک بود به نهادهای سازمان ملل از جمله یونیسف و برنامه جهانی غذا منتقل کرد.
دبیرکل سازمان ملل افزود: «امیدواریم باقیمانده این مبلغ که حدود یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار است در اختیار برنامههای بشردوستانه برای کمک به مردم افغانستان در شرایط سخت زمستان قرار بگیرد».
آقای گوترش همزمان با درخواست کمک از جامعه بینالمللی، از رهبران طالبان نیز خواست «حقوق اساسی و مشروع مردم افغانستان را به رسمیت شناخته، به حقوق زنان و اقلیتهای قومی احترام بگذارند و نهادهای حکومتی را با در نظر گرفتن آرا و تمایل تمامی مردم افغانستان تشکیل دهند».
او افزود: «در سراسر افغانستان زنان و دختران از حق کار و تحصیل محروم شدهاند. هیچ کشوری با نقض حقوق اساسی نیمی از جمعیت خود پیشرفت نخواهد کرد».