لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۰

پیشنهاد دبیرکل سازمان ملل برای کمک به حل بحران ونزوئلا


نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا، از آوریل ۲۰۱۳ به این سو قدرت را در دست دارد اما در این سال‌ها اعتراضات علیه او ادامه داشته است
نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا، از آوریل ۲۰۱۳ به این سو قدرت را در دست دارد اما در این سال‌ها اعتراضات علیه او ادامه داشته است

آنتونیو گوترش، دبیر کل ملل متحد، برای کمک به حل بحران در ونزوئلا، به دولت و مخالفان آن پیشنهاد داده‌است از ظرفیت‌های نهاد تحت رهبری او استفاده کنند.

همزمان مخالفان نیکلاس مادورو گفته‌اند برای آن‌که دولت را مجبور کنند به کمک‌های انسان‌دوستانه خارجی اجازه ورود دهد، دور تازه‌ای از تظاهرات را آغاز می‌کنند.

آقای گوترش روز دوشنبه ۲۲ بهمن در نیویورک با خورخه آره‌زا، وزیر خارجه دولت مادورو، که مشروعیتش به چالش کشیده شده، دیدار کرده‌است. این دیدار به درخواست کاراکاس انجام شده‌است.

سازمان ملل خواستار انجام «مذاکرات سیاسی جدی» بین مادورو و مخالفان او که خوان گوایدو رهبریشان را برعهده دارد، شده‌است. دولت آمریکا و شماری از متحدان اروپایی آن، بسیاری از کشورهای قاره آمریکا و شماری از دیگر کشورها خوان گوایدو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری موقت به رسمیت شناخته، خواستار برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری شده‌اند. مادورو نیز از حمایت چند کشور از جمله روسیه، ایران، چین، کوبا و برخی دیگر برخوردار است.

استفان دویاریچ، سخنگوی آنتونیو گوترش، روز دوشنبه گفت «دبیر کل ملل متحد به دو طرف تاکید کرده‌است که تمامی نهادهای مربوطه برای آن‌که مذاکرات جدی سیاسی صورت گیرد و اقدامات لازم به نفع مردم برای خروج ونزوئلا از بحران فعلی در پیش گرفته شود، آماده همکاری هستند».

این نخستین بار نیست که سازمان ملل خواستار کمک به حل بحران می‌شود. هفتم بهمن ماه نیز رزماری دی‌کارلو، مقام ارشد امور سیاسی ملل متحد، از مادورو و مخالفانش خواسته بود به «گفت‌وگویی فراگیر و قابل اعتماد برای روبه‌رو شدن با بحران طولانی‌مدت ونزوئلا پایبند باشند».

خانم دی‌کارلو گفته بود هدف نهایی «دستیابی به یک راه‌حل سیاسی برای تامین صلح، رفاه و حقوق شهروندان» آن کشور است.

همزمان با دیدار وزیر خارجه دولت مادورو با آقای گوترش، مخالفان گفته‌اند آماده انجام دور تازه‌ای از تظاهرات می‌شوند تا دولت، به عبور محموله‌های کمک‌های خارجی از مرزها، تن بدهد.

خوان گوایدو که هماهنگی برای کمک‌رسانی‌های خارجی در دست او است، گفته «ما به خیابان‌ها باز می‌گردیم… تا خواستار ورود کمک‌ها شویم بلکه زندگی ۳۰۰ هزار نفر از شهروندان نجات یابد؛ کسانی که امروز با خطر مرگ روبه‌رو هستند».

ونزوئلا با بحران گسترده اقتصادی روبه‌رو است، تورم از مرز یک میلیون درصد گذشته و قدرت خرید به‌شدت کاهش یافته‌است. در عین حال بسیاری از مواد اولیه و ضروری نیز کمیاب یا نایاب شده‌اند.

خوان گوایدو چندی پیش گفته بود مخالفان قصد دارند از طریق مرزهای ونزوئلا، اقدام به انتقال کمک‌های اولیه به شهروندان بکنند.

اما ارتش ونزوئلا با ایجاد مانع و بستن مرز اصلی زمینی بین آن کشور و کلمبیا، جلوی انتقال کمک‌های انسان‌دوستانه خارجی به داخل را گرفت.

مادورو گفته است کمک‌رسانی‌ها «نمایشی به رهبری آمریکا» و بهانه‌ای «برای دخالت نظامی» در آن کشور است.

مادورو روز گذشته در کاراکاس خبر از افتتاح یک نهاد تازه برای ترویج «برند ونزوئلا» داد و رسانه‌ها را متهم به دروغگویی در مورد وضع کشور کرد.

مخالفان نیکلاس مادورو او را متهم کرده‌اند کشور را به بحران فراگیر اقتصادی کشانده، در حال نابودی نهادها و سازوکار دمکراتیک ونزوئلا است تا به رهبری ادامه دهد. آن‌ها مشروعیت انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۲۰۱۸ که مادورو پیروز آن معرفی شد را نیز رد کرده‌اند.

نیکلاس مادورو، معاون هوگو چاوز، رئیس‌جمهوری پیشین ونزوئلا، از آوریل ۲۰۱۳ به این سو قدرت را در دست دارد اما در این سال‌ها اعتراضات علیه او ادامه داشته و صدها نفر نیز جان خود را در جریان اعتراضات از دست داده‌اند.

خبرگزاری فرانسه، رویترز، خبرگزاری آلمان|ت
XS
SM
MD
LG