دیوان بینالمللی دادگستری به اتفاق آرا به اسرائیل که توسط آفریقای جنوبی متهم به نسلکشی در غزه است، دستور داد تا تمام اقدامات لازم و مؤثر را برای اطمینان از تأمین مواد غذایی اولیه برای جمعیت فلسطینی این منطقه و توقف گسترش قحطی انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، این دستور روز پنجشنبه، ۹ فروردین، در حالی صادر شد که در همین روز، نیروهای اسرائیلی و افراد مسلح فلسطینی در نبردی نزدیک در اطراف بیمارستان الشفا غزه درگیر شدند.
سازمان ملل گزارش داده است که صد درصد از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه در سطوح شدید ناامنی غذایی قرار دارند.
به گفته سازمان ملل و گروههای امدادرسان بینالمللی، محدودیتهای نظامی اسرائیل، خصومتهای مداوم و برهم زدن نظم عمومی مانع ارسال کمکها شده است.
در حکم قانونی الزامآور خود، دیوان بینالمللی به اسرائیل گفته است که «تمام تدابیر لازم و مؤثر را اتخاذ کند تا بدون تأخیر و در همکاری کامل با سازمان ملل» خدمات اساسی و کمکهای بشردوستانه مورد نیاز فوری مردم غزه، ازجمله غذا، آب، سوخت و تجهیزات پزشکی به آنها برسد.
این دادگاه جهانی همچنین به اسرائیل دستور داد فوراً اطمینان حاصل کند که «نظامیانش مرتکب اقداماتی نمیشوند که نقض حقوق فلسطینیان در غزه بهعنوان یک گروه حمایتشده تحت کنوانسیون پیشگیری و مجازات جنایت نسلکشی به شمار آید.»
در دستور این دیوان بینالمللی آمده است: «دادگاه مشاهده میکند که فلسطینیان در غزه دیگر با خطر قحطی... مواجه نیستند، بلکه قحطی در حال وقوع است.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، دیوان بینالمللی دادگستری به اسرائیل گفت تا یک ماه دیگر دربارهٔ اجرای این دستورها به این دادگاه گزارش دهد.
این دستور جدید دادگاه توسط آفریقای جنوبی به عنوان بخشی از پرونده جاری این کشور که اسرائیل را به «نسلکشی دولتی در غزه» متهم میکند، درخواست شده بود.
شورای امنیت سازمان ملل روز سهشنبه به درخواست آتشبس فوری از سوی اسرائیل در غزه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگانها اسرائیلی رای داد. ایالات متحده از رای دادن به این قطعنامه خودداری کرد اما آن را وتو نکرد.
وزارت خارجه اسرائیل هنوز در مورد حکم دیوان بینالمللی دادگستری اظهار نظر نکرده است.
اسرائیل گفته است که تلاش میکند تا دسترسی گروههای بشردوستانه به غزه را از راههای زمینی، هوایی و دریایی گسترش دهد.
درگیری شدید در نزدیکی بیمارستان الشفا
شاخههای مسلح گروه افراطی حماس و جهاد اسلامی روز پنجشنبه گفتند که در نزدیکی این بیمارستان سربازان و تانکهای اسرائیلی را با شلیک موشک و خمپاره هدف حمله قرار دادهاند.
گروه حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروهی تروریستی شناخته میشود.
این درگیریها در حالی ادامه مییابد که در همین اثنا، دادستانهای دیوان بینالمللی دادگستری گفتند که فلسطینیان در غزه با شرایط بدتری روبهرو شدهاند و قحطی و گرسنگی در حال گسترش است.
اما همزمان، ارتش اسرائیل پس از حمله بیش از یک هفته پیش خود به بیمارستان الشفا در شهر غزه به عملیات خود ادامه داده است.
در بیانیه ارتش اسرائیل آمده است که از آغاز این عملیات نیروهای اسرائیلی «حدود ۲۰۰ مرد مسلح را کشتهاند و در عین حال از آسیب به غیرنظامیان، بیماران، تیمهای پزشکی و تجهیزات پزشکی جلوگیری کردهاند.»
به نوشته رویترز، وزارت بهداشت غزه خبر میدهد که مجروحان و بیماران در داخل یک ساختمان اداری در مجتمع بیمارستانی الشفا نگهداری میشوند که برای ارائه خدمات بهداشتی به آنها مجهز نیست.
این وزارتخانه تحت کنترل حماس گفت که از زمان آغاز حمله جدید اسرائیل به دلیل کمبود غذا، آب و مراقبتهای پزشکی، پنج بیمار جان خود را از دست دادهاند.
الشفا بزرگترین بیمارستان نوار غزه قبل از جنگ و یکی از معدود مراکز درمانی بود که تا چندی پیش نیز فعال بود.
وزارت بهداشت غزه روز پنجشنبه اعلام کرد که از آغاز حمله نظامی اسرائیل به نوار غزه پس از حمله حماس در روز هفتم اکتبر ۲۰۲۳، دستکم ۳۲ هزار و ۵۵۲ فلسطینی کشته و ۷۴ هزار و ۹۸۰ نفر زخمی شدهاند.
به نوشته خبرگزاریها، گمان میرود هزاران کشته دیگر زیر آوار مدفون شده باشند.
بیش از ۸۰ درصد از جمعیت ۲.۳ میلیون نفری غزه آواره هستند که بسیاری از آنها در گرسنگی به سر میبرند.
این جنگ پس از آن آغاز شد که شبهنظامیان حماس با عبور از مرز به ساکنان جنوب اسرائیل حمله کردند و بر اساس آمار اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و ۲۵۳ نفر را به اسارت بردند.