چند وزیر خارجه اروپایی که در پنجاهودومین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل در ژنو شرکت کرده بودند، روز دوشنبه هشتم اسفند، ادعاهای حقوق بشری حسین امیرعبداللهیان، همتای ایرانی خود، در این نشست را محکوم کردند.
وزیر خارجه نروژ: ایران از شورای حقوق بشر سوءاستفاده کرده است
آنیکن هویتفلد، وزیر خارجه نروژ، سخنرانی آقای امیرعبداللهیان را تلاشی برای سوءاستفاده از تربیون شورای حقوق بشر برای تکرار تبلیغات حکومت تهران نامید و آن را محکوم کرد.
در حالیکه وزیر خارجه جمهوری اسلامی در سخنرانیاش مدعی شد که شورای حقوق بشر «ابزاری» در دست غرب است، خانم هویتفلد گفت: این شورای حقوق بشر است که از سوی نماینده رژیم ایران مورد سوءاستفاده قرار گرفته است.
وزیر خارجه نروژ رژیم ایران و نهادهای آن را فراخواند که در راستای حمایت واقعی از حقوق بشر مردم ایران، بهویژه حقوق زنان، اقداماتی انجام دهند که تغییرات ملموس و گامی به جلو باشد.
وزیر خارجه بلژیک: کارنامه حقوق بشری رژیم ایران را مملو از تبعیض و غیرقابل قبول است
حاجا لحبیب، وزیر خارجه بلژیک، در حالی که یکی از معدود مقامات اروپایی دیدارکننده با حسین امیرعبداللهیان در حاشیه روز نخست اجلاس جدید شورای حقوق بشر سازمان ملل بود، کارنامه حقوق بشری رژیم ایران را مملو از تبعیض و غیرقابل قبول نامید.
خانم لحبیب از پشت تریبون شورای حقوق بشر سازمان ملل اظهار داشت که زنان ایران به طور سیستماتیک هدف تبعیض بودهاند.
او گفت: دولت بلژیک و شرکای اروپاییاش اعدام معترضین در ایران را محکوم کرده و از تهران میخواهند که این رویه را متوقف کند.
دیدار وزیر خارجه بلژیک با همتای ایرانی او، ظاهرا تلاشی از سوی دولت بلژیک برای آزاد کردن اولیویه فاندهکاستیل، امدادگر بلژیکی است که در جمهوری اسلامی ایران به ۳۸ سال حبس محکوم شده است.
کولونا: مدافعان حقوق بشر صدای مردم ایران را به گوش جهانیان رساندند
کاترین کولونا، وزیر خارجه فرانسه، در نشست روز نخست پنجاهودومین دوره شورای حقوق بشر سازمان ملل، بخش عمده سخنرانی خود را به تجاوز روسیه به اوکراین و نقض حقوق بشری که در نتیجه این جنگ درگرفته، و همچنین به بحران حقوق بشری پنج ماه اخیر ایران در پی مرگ مهسا امینی اختصاص داد.
خانم کولونا گفت در این دوره شاهد شهامت تحسینبرانگیز زنان ایرانی بودیم و همزمان مدافعان حقوق بشر صدای مردم ایران را به گوش جهانیان رساندند.
او افزود: فرانسه و سایر کشورهای اتحادیه اروپا از آغاز دور تازه سرکوبگری حکومت جمهوری اسلامی علیه مردم ایران، پنج بسته تحریمی علیه جمهوری اسلامی برقرار کردهاند.
با توجه به ادامه حبس دستکم شش زندانی فرانسوی در دست جمهوری اسلامی ایران، که فرانسه آنها را گروگانهای حاکمیت تهران مینامد، وزیر خارجه فرانسه در سخنرانیاش گفت: ایران باید این زندانیان را آزاد کند و به شیوه شرمآور گروگانگیری از دوتابعیتیها و خارجیها پایان دهد.
جمهوری اسلامی ایران ماه گذشته فریبا عادلخواه، یکی از زندانیان دوتابعیتی را که شهروند و محقق مرکز مطالعات در فرانسه است، ظاهرا به دلیل کهولت سن «عفو» کرد. اما هنوز معلوم نیست که او بتواند از ایران خارج شود.
وزیر خارجه آلمان به مردم ایران: ما هیچگاه از حمایت از شما دست بر نمیداریم
آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان، هم در سخنرانیاش در نشست افتتاحیه شورای حقوق بشر سازمان ملل، جمهوری اسلامی ایران را فراخواند تا با کمیته حقیقتیاب این شورا همکاری کند.
او گفت: تهران باید از سرکوب معترضین دست بکشد، اعدام معترضین را متوقف کند و به همکاری با گزارشگران حقوق بشر سازمان ملل روی آورد.
وزیر خارجه آلمان اظهار داشت که جمهوری اسلامی به شیوهای بیرحمانه مردم کشور خود را سرکوب کرده اما آلمان به مردم ایران میگوید ما هیچگاه از حمایت از شما دست برنمیداریم و فراموشتان نمیکنیم.
ادعای تشکیل «کمیته ملی تحقیق» در ایران
فراخوان وزیر خارجه آلمان از حکومت ایران برای همکاری با کمیته حقیقتیاب شورای حقوق بشر سازمان ملل در حالی عنوان شد که ساعتی پیش از آن، حسین امیرعبداللهیان مدعی شد که ایران خود یک «کمیته ملی تحقیق» برپا کرده است تا «اغتشاشات» و راههای رفع «ادعاهای اتهامی علیه نیروهای امنیتی» را بررسی کند.
وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران رشته ادعاهایی عنوان کرد تا هیچ مسئولیتی در کشتار معترضین متوجه حاکمیت تهران نشود. او آشکارا نیز به خبرنگاران گفت «کسی کشته نشده است».
انگلیسی سخنرانی کردن حسین امیرعبداللهیان در نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل مانند بسیاری از موارد پیشین از نطقهای او در خارج از کشور، با سختی زیادی همراه بود و با اشتباهات زیاد لفظی و گرامری سعی در بیان سخنرانی خود از روی نوشته داشت. او از نظر ظاهر خود نیز تا حدی آشفته جلوه میکرد.
دهها تن از اعضای هیئتهای سازمانهای غیردولتی حاضر در نشست روز گشایش شورای حقوق بشر، بلافاصله پس از آنکه حسین امیرعبداللهیان پشت تریبون قرار گرفت، جلسه را به نشانه اعتراض ترک کردند تا حکومتی را که او نمایندگی میکند، شرمسار کنند.
صدها ایرانی نیز در بیرون از ساختمان شورا در ژنو شعارهایی در حمایت از جنبش «زن، زندگی، آزادی» سر داده، حکومت تهران را سرکوبگر نامیده و حضور هیئت نمایندگی آن در اجلاس این دوره شورا پس از اعتراضات پنج ماه اخیر را شدیدا محکوم کردند.