لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۳

سفیر آمریکا: اسرائیل حق دارد بخش‌هایی از کرانه باختری را به خود منضم کند


دیوید فریدمن (راست) در کنار مایک پومپئو
دیوید فریدمن (راست) در کنار مایک پومپئو

دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، در یک مصاحبه چنین نظر داد که دولت اسرائیل «حق دارد» دست‌کم بخش‌هایی از کرانه باختری را به خاک خود منضم کند.

به نوشته روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز، در شماره شنبه، ۱۸ خردادماه، دیوید فریدمن گفت: «فکر می‌کنم در شرایطی معین اسرائیل کاملا حق دارد بخشی از کرانه باختری را منضم کند، اما نه همه آن را.»

این نخستین بار است که یک مقام رسمی آمریکا آشکارا در این باره اظهار نظر کرده است، امری که ممکن است نشان تمایل دولت آمریکا در به رسمیت شناختن حاکمیت اسرائیل بر شهرک‌های بزرگ یهودی‌نشین کرانه باختری باشد.

آقای فریدمن دو ماه بعد از سخنان بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، درباره سرنوشت بخش‌هایی از کرانه باختری اظهار نظر کرده، اما در مصاحبه‌اش با نیویورک تایمز روشن نکرده که اگر آقای نتانیاهو نیت خود را عملی کند، موضع واشینگتن چه خواهد بود.

با وجود این، نیویورک تایمز نوشته است این اظهارات در را به روی پذیرش حاکمیت اسرائیل می‌گشاید، در حالی که چنین اقدامی می‌تواند به‌شدت جنجالی باشد.

بنیامین نتانیاهو اواسط فروردین‌ماه به حامیان جناح راست‌ در اسرائیل «قول انضمام» شهرک‌های عمده یهودی‌نشین در کرانه باختری را داد.

آقای نتانیاهو هفته گذشته نیز در پنجاه و دومین سالروز جنگ «شش روزه» گفت، کشورش «برای همیشه اراضی آزاد شده را حفظ خواهد کرد».

وی مشخصا از «یهودا و شومرون» یعنی کرانه باختری نیز نام برد.

اظهار نظر سفیر آمریکا یک روز پس از آن منتشر می‌شود که خبر رسید شماری از سناتورها در کنگره آمریکا با ارائه پیش‌نویس قطعنامه‌ای با هدف تاکید بر ادامه تعهد کشورشان به «راهکار دو کشوری»، با هر نوع قصد دولت اسرائیل جهت الحاق کرانه باختری به خاک خود مخالفت کردند.

«راهکار دو کشوری» به معنی برپایی کشور مستقلی برای فلسطینیان در جوار اسرائیل، ظاهرا در طرح صلحی که قرار است آمریکا به زودی به طرفین نزاع اسرائیلی- فلسطینی ارائه کند جایی ندارد.

فلسطینیان می‌خواهند کشور مستقل آنها از جمله شامل کرانه باختری و با پایتختی شرق بیت‌المقدس/ اورشلیم برپا شود؛ قطعنامه‌های بین‌المللی نیز بر این امر تاکید کرده است.

سفیر آمریکا در اورشلیم در مصاحبه با نیویورک تایمز از مخالفت فلسطینیان با کنفرانس اقتصادی پیش‌ رو در بحرین نیز انتقاد کرد.

به گفته آقای فریدمن، رهبران فلسطینی سیاست وارد کردن «فشار حداکثری» را در پیش گرفتند تا فعالان اقتصادی را از رفتن به کنفرانس بحرین بازدارند؛ وی این امر را تلاش برای ضربه زدن به این همایش نامیده است.

وزارت خارجه آمریکا تایید کرده که در جریان کارگاه فرصت‌های اقتصادی بحرین که روزهای چهارم و پنجم تیر در منامه پایتخت بحرین برگزار می‌شود از بخش اقتصادی طرح صلحی که دولت دونالد ترامپ دو سال روی آن کار کرده، موسوم به «معامله قرن»، رونمایی خواهد کرد اما هنوز معلوم نیست بخش سیاسی و اساسی این طرح کی منتشر خواهد شد.

محمود عباس، رئیس حکومت خودگردان فلسطینی، پیشاپیش با رد «معامله قرن» و توصیف آن به عنوان «معامله‌ای بی‌شرمانه» و «به درک» فرستادن آن و کنفرانس بحرین، گفته است که نمی‌خواهد زندگی‌اش به عنوان خائن به پایان برسد.

نظر به موضع سرسختانه فلسطینیان علیه «معامله قرن»، مایک پومپئو وزیر خارجه آمریکا نیز به تازگی بعید ندانست که این طرح «به کشش لازم نرسد» و بی‌نتیجه بماند زیرا بسیاری آن را «یک‌جانبه» و تنها به سود اسرائیل می‌دانند، ولی تاکید کرده که امیدوار است فلسطینیان آن را بلافاصله رد نکنند.

دونالد ترامپ که از آغاز ریاست جمهوری‌اش تکرار کرده که اگر در زمان دولت او صلح اسرائیلی- فلسطینی به دست نیاید، شاید دیگر هرگز صلح میان آنها محقق نشود، هفته گذشته گفت شاید پومپئو حق دارد اما «باید صبر کرد و دید».

XS
SM
MD
LG