منابع مطلع روز جمعه هشت اردیبهشت به رویترز گفتند که آمریکا در روزهای گذشته یک نفتکش ایران را توقیف کرده است و اقدام روز پنجشنبه جمهوری اسلامی در توقیف یک نفتکش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان واکنشی این اقدام بوده است.
سه منبع مطلع به رویترز گفتهاند، آمریکا در راستای اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی، این نفتکش حامل نفت ایران به مقصد چین را توقیف کرده است.
این خبرگزاری میگوید، توقیف نفتکشها مرحله تازهای از تشدید تنش بین ایران و آمریکا پس از سالها تحریمهای گسترده واشینگتن علیه تهران بر سر برنامه هستهای جمهور اسلامی است. ایران با نادیده گرفتن تحریمهای آمریکا در حال افزایش صادرات نفت خود است.
شرکت امنیت دریایی بریتانیا، آمبری اینتلیجنس، میگوید توقیف نفتکش ایران توسط آمریکا دست کم پنج روز پیش از توقیف نفتکش با پرچم جزایر مارشال در دریای عمان توسط ایران روی داده است.
این شرکت امنیت دریایی بریتانیایی در پیامی گفت: «ارزیابی آمبری این است که نیروی دریایی ایران با توقیف این نفتکش در پاسخ به اقدام آمریکا٬ دست به اقدام تلافی جویانه زده است».
طبق این گزارش اندازه هر دو نفتکش «سوئز مکس» بوده است.
ایران قبلاً به دنبال توقیف محمولههای نفتی خود دست به اقدام تلافی جویانه زده است.
منابع آگاه که خواستند نامشان فاش نشود به رویترز گفتند که آمریکا به دنبال حکم دادگاه٬ محموله نفتی نفتکش «سوئز راجان» با پرچم جزایر مارشال را توقیف کرد. اطلاعات ردیابی کشتی نشان میدهد که آخرین موقعیت گزارش شده این نفتکش در نزدیکی جنوب آفریقا در ۲۲ آوریل بوده است.
نفتکش «اَدوِنتِج سوییت» با پرچم جزایر مارشال و ۲۸ خدمه که تابعیت هند دارند، از کویت به مقصد تگزاس در حرکت بود که ساعت ۱:۱۵ بعدازظهر پنجشنبه هفتم اردیبهشت در دریای عمان توسط نیروی دریایی ایران توقیف شد.
این نفتکش در آبهای بینالمللی سیگنال خطر صادر کرد و پس از آن، تماس با آن قطع شد.
دادههای سایت کشتیرانی «مرین ترفیک» که رفتوآمد کشتیها در جهان را ردیابی میکند، نشان میدهد که کشتی یاد شده بعد از ظهر پنجشنبه در آبهای شمال مسقط، پایتخت عمان، بود.
ایران بلافاصله توقیف این کشتی را تایید کرد ولی گفت که نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی آن را توقیف کرده است.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، پایگاه اطلاعرسانی ارتش با انتشار بیانیهای، این کشتی را «متخلف» دانسته و مدعی شده که آن «چهارشنبهشب در خلیج فارس پس از تصادم با شناور ایرانی موجب مفقود و مصدوم شدن چند خدمه ایرانی شده بود».
ما این ادعای ایران در حالی است که توقیف نفتکشها از سوی سپاه پاسداران در سالهای اخیر به یک امر متداول تبدیل شده و معمولا از این اقدام برای معامله با دیگر کشورها استفاده میکند.
پیشتر ایران در واکنش به توقیف یک نفتکش خود توسط بریتانیا در جبلالطارق در سال ۱۳۹۸، یک نفتکش بریتانیایی را در تنگه هرمز توقیف کرد و بعد از آزادی نفتکش ایرانی، آن را رها کرد.
همچنین خردادماه پارسال، در پی توقیف یک نفتکش ایرانی در یونان به درخواست آمریکا، سپاه پاسداران دو نفتکش یونانی را توقیف و بعد از آزادسازی نفتکش ایرانی، آنها را رها کرد.