هریس شکست خود را پذیرفت اما بر ادامه مبارزه تاکید کرد
کامالا هریس، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، طی نطقی خطاب به مردم آمریکا شکست خود در برابر دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواهان، را پذیرفت.
خانم هریس در این سخنرانی که غروب چهارشنبه در دانشگاه هوارد انجام شد، گفت: «اگرچه من نتایج این انتخابات را میپذیرم، اما از مبارزهای که به این کارزار توان و انرژی بخشید، دست نخواهم کشید.»
معاون رئیس جمهوری ایالات متحده سپس عهد بست که به مبارزه برای حقوق زنان و علیه خشونت با اسلحه و مبارزه برای «منزلت همه انسانهایی که شایسته آن هستند» ادامه خواهد داد.
وی همچنین گفت که با دونالد ترامپ تماسی تلفنی داشته و پیروزیاش را به او تبریک گفته و بر لزوم انتقال مسالمتآمیز قدرت به او تاکید داشته است.
این سخنرانی در فضایی حزنآلود و در میان اشک و اندوه هواداران خانم هریس انجام شد که در تضاد کامل با سخنرانی چند هفته پیش او در دانشگاه هوارد بود، دانشگاهی در واشینگتن که به طور تاریخی دانشگاه سیاهپوستان محسوب میشود.
از جمله حاضران در سخنرانی روز چهارشنبه خانم هریس میتوان به نانسی پلوسی، رئیس سابق مجلس نمایندگان ایالات متحده، و شماری از دستیاران جو بایدن، رئیس جمهوری ایالات متحده، اشاره کرد. تیم والز، یار انتخاباتی او نیز به جمع حاضران در سخنرانی پیوست.
کامالا هریس هواداران خود به ویژه جوانان را تشویق کرد که نگذارند ناامیدی بر آنها غلبه کند.
وی اظهار داشت: «برخی مواقع مبارزه زمانبر میشود. این به معنای آن نیست که ما پیروز نخواهیم شد.»
توافق هریس و ترامپ بر لزوم «اتحاد کشور»
تیم انتخاباتی دونالد ترامپ میگوید او و رقیب انتخاباتیاش کامالا هریس طی تماس تلفنی بر لزوم «اتحاد کشور» توافق کردند.
این توافق قبل از سخنرانی خانم هریس، معاون رئیسجمهور کنونی آمریکا و نامزد دموکراتها در انتخابات ریاستجمهوری، دربارهٔ تأیید رسمی شکستش در رقابتهای انتخاباتی انجام شده است.
یک منبع آگاه در ستاد انتخاباتی ترامپ گفته است خانم هریس روز چهارشنبه طی تماس تلفنی با دونالد ترامپ، پیروزی او در انتخابات را تبریک گفته است.
این تماس رسماً به رقابت سرسختانه میان دو نامزد ریاست جمهوری پایان میدهد.
این منبع در ادامه تصریح کرده است خانم هریس بر اهمیت انتقال مسالمتآمیز قدرت و اینکه ترامپ خود را رئیسجمهور همه آمریکاییها بداند، تأکید کرده است.
انتظار میرود کامالا هریس عصر چهارشنبه به وقت محلی طی سخنرانی در دانشگاه هوارد، جایی که او فارغالتحصیل شده، رسماً شکستش در رقابتهای انتخاباتی ریاستجمهوری را اعلام کند.
جمهوریخواهان اکثریت سنای آمریکا را بهدست آوردند
حزب جمهوریخواه در انتخابات کنگره آمریکا به پیروزی قطعی در مجلس سنا دست یافت.
آخرین نتایج آرا نشان میدهد حزب جمهوریخواه ۵۲ کرسی و دموکراتها ۴۲ کرسی سنا را در دست گرفتهاند. بدین ترتیب حزب جمهوریخواه، شرط کسب دستکم ۵۰ کرسی برای تشکیل اکثریت در سنا را بهدست آورده است.
تا پیش از انتخابات روز سهشنبه، حزب دموکرات در مجلس سنا حائز اکثریتی شکننده بود. نتایج اولیه انتخابات اما خیلی زود، از برگشتن ورق به سود جمهوریخواهان خبر داد.
چشمانداز مناسبات آمریکا و چین در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ
مطلبی تحلیلی از «رید استندیش» از رادیو اروپای آزاد:
پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و بازگشت او به قدرت میتواند بر روابط آمریکا و چین و جهتگیری آینده این دو کشور تأثیر عمیقی بگذارد. سیاست ترامپ در قبال چین، با افزایش تعرفههای گمرکی و رویکردی سختگیرانه، میتواند چالشی جدی برای اقتصاد چین باشد، که در حال حاضر با کاهش رشد اقتصادی روبرو است. از سوی دیگر، اگر ترامپ مانند دوره اول خود اتحادهای بینالمللی آمریکا را تضعیف کند، این امر میتواند فرصتهایی دیپلماتیک برای پکن ایجاد کند.
رهبران چین معتقدند که ترامپ با رویکرد «اول آمریکا» و سیاستهای داخلیاش که ممکن است به دودستگی داخلی دامن بزند، به بلندپروازیهای چین در عرصه جهانی کمک میکند. اما در عین حال، ترامپ ممکن است با پایان دادن به جنگ در اوکراین و تمرکز بر منطقه هند و اقیانوس آرام، نیروهای بیشتری را برای مقابله با چین اختصاص دهد که این نیز میتواند تهدیدی برای چین باشد.
به طور کلی، بازگشت ترامپ به کاخ سفید در مقطعی حساس رخ میدهد، چرا که شی جین پینگ، رئیسجمهور چین، قصد دارد چین را به مرکز جدید قدرت جهانی تبدیل کند و معتقد است که آمریکا در مسیر زوال قرار دارد.
گفتوگوی نتانیاهو و ترامپ در مورد «تهدید ایران»
دفتر نخستوزیری اسرائیل اعلام کرد که بنیامین نتانیاهو روز چهارشنبه پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا با او تماس تلفنی داشت و دربارهٔ «تهدید ایران» برای امنیت اسرائیل گفتوگو کرد.
در بیانیه دفتر نتانیاهو آمده است: «گفتگو گرم و صمیمانه بود. نخستوزیر پیروزی ترامپ در انتخابات را تبریک گفت و دو طرف توافق کردند که برای امنیت اسرائیل با یکدیگر همکاری کنند. همچنین دربارهٔ تهدید ایران گفتوگو کردند.»
رهبران اسرائیل که کشورشان در ۱۳ ماه اخیر درگیر جنگ با گروههای نیابتی جمهوری اسلامی در بخش بزرگی از منطقه بوده و به سومین حمله مستقیم نظامی قریبالوقوع از سوی ایران نیز تهدید شده، از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا به طور گسترده استقبال کردهاند.
نخستوزیر اسرائیل یکی از اولین رهبران در جهان بود که روز چهارشنبه ۱۶ آبان پیروزی آقای ترامپ را پیش از اعلام رسمی کسب ۲۷۰ رای مجمع گزینندگان (کالج الکترال) مورد نیاز این نامزد جمهوریخواهان برای قطعی شدن پیروزیاش، در پیامی در شبکه ایکس شادباش گفت.
ترامپ در میشیگان هم پیروز شد
دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب ایالات متحده، روز چهارشنبه با اعلام پیروزی در ایالت میشیگان توسط رسانههای آمریکایی، به شمار آرای پیروزی خود در انتخابات افزود. با این حساب، او سه ایالت کلیدی را که به عنوان «دیوار آبی» شناخته میشوند و بهطور سنتی تحت نفوذ دموکراتها بودند، به نفع خود برگرداند.
با دریافت گزارش از بیش از ۹۵ درصد از حوزههای انتخاباتی، شبکههای انبیسی و فاکسنیوز پیروزی ترامپ را در این منطقه شمالی که زمانی مرکز تولیدات صنعتی بود، اعلام کردند و این روند، مجموع آرای الکترال او را به ۲۹۲ رساند، در حالی که رقیب دموکرات شکستخورده او، کامالا هریس، ۲۲۴ رأی کسب کرده است.
رئیس آژانس اتمی اعلام کرد ممکن است به زودی به ایران سفر کند
رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد ممکن است به زودی به ایران سفر کند، همزمان با نزدیک شدن بازگشت ترامپ به قدرت. رافائل گروسی، رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز چهارشنبه گفت ممکن است در روزهای آینده برای گفتوگو دربارهٔ برنامه اتمی مورد مناقشه ایران به ایران سفر کند و انتظار دارد که همکاری سازندهای با دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، داشته باشد.
گروسی پیشتر ابراز امیدواری کرده بود که پیش از انتخابات ۵ نوامبر آمریکا به تهران سفر کند تا برخی از مسائل طولانیمدتی را که روابط بین ایران، آژانس و قدرتهای غربی را تیره کرده است، حلوفصل نماید.
او در یک نشست خبری در رم پس از یک رویداد مربوط به انرژی هستهای گفت: «ما در حال صحبت با همکارانمان در ایران برای تعیین زمان سفر من هستیم که شاید در چند روز آینده باشد. هنوز باید زمان دقیق آن را تأیید کنیم، اما این کار انجام خواهد شد.»
مقامات ایرانی بدون تأیید رسمی این خبر، از سفر گروسی استقبال کردهاند و اعلام کردهاند که تهران آماده همکاری با آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای حل مسائل موجود است، اما جزئیات بیشتری ارائه نکردهاند.
مسائل مورد اختلاف شامل جلوگیری ایران از حضور کارشناسان غنیسازی اورانیوم در تیمهای بازرسی آژانس در کشور و عدم توضیح دربارهٔ ردپای اورانیوم در سایتهای اعلامنشده در طول چندین سال است.
رضا پهلوی خواهان کمک ترامپ برای پایان دادن به «تهدید» جمهوری اسلامی شد
شاهزاده رضا پهلوی، از چهرههای مخالف جمهوری اسلامی، در پیامی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده را تبریک گفت و خواستار کمک او برای پایان دادن به «تهدید» جمهوری اسلامی شد.
رضا پهلوی پیشتر نیز خواهان فشار بیشتر غرب بر جمهوری اسلامی ایران و همچنین افزوده شدن کلیت سپاه پاسداران به فهرست تروریستی کشورهای مختلف شده بود.
موضوع تحریم نفتی ایران
خبرگزاری رویترز در گزارشی تحلیلی نوشت:
«بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید میتواند به معنای اجرای سختگیرانهتر تحریمهای نفتی آمریکا علیه ایران باشد که ممکن است عرضه جهانی نفت را کاهش دهد، اما دولت او ممکن است برای جلب همکاری چین، بزرگترین مشتری نفت ایران، با مشکل مواجه شود.
تحلیلگران میگویند که اعمال فشار بیشتر بر ایران میتواند قیمت جهانی نفت را بالا ببرد، اما سیاستهای دیگر ترامپ مانند افزایش حفاریهای داخلی، اِعمال تعرفه بیشتر بر چین که میتواند فعالیت اقتصادی را کاهش دهد، یا بهبود روابط با روسیه که میتواند صادرات نفت روسیه را آزاد کند، ممکن است تأثیر آن را کاهش دهد.
ترامپ در مبارزات انتخاباتیاش گفته است که سیاستهای جو بایدن برای اجرای ضعیف تحریمهای نفتی باعث تضعیف واشینگتن و تقویت ایران شده است. بازگشت به کارزار «فشار حداکثری» میتواند صادرات نفت ایران را تا یک میلیون بشکه در روز کاهش دهد. اما اعمال فشار بر ایران همچنین به معنای مقابله با چین است که تحریمهای آمریکا را به رسمیت نمیشناسد و بزرگترین مشتری نفت ایران است.
تحلیلگران معتقدند که سختگیری در قبال ایران میتواند باعث افزایش قیمت نفت شود، اما جنگ تجاری و تعرفههای سنگین بر واردات آمریکا از چین، ممکن است به کاهش تقاضا و افت قیمت نفت منجر شود.»
پیامی از طالبان افغانستان
پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاستجمهوری ایالات متحده، طالبان ابراز امیدواری کرد که دولت او سیاستهای «واقعبینانهتری» نسبت به افغانستان اتخاذ کند.
در بیانیهای از وزارت امور خارجه تحت کنترل طالبان، سخنگوی این وزارتخانه، عبدالقهار بلخی، ابراز امیدواری کرد که روابط بین دو کشور بهبود یابد و خواستار گشایش فصل جدیدی از «تعامل متقابل» بین آمریکا و افغانستان شد.
این بیانیه که چند ساعت پس از پیروزی ترامپ بر کامالا هریس، نامزد دموکراتها، در شبکههای اجتماعی منتشر شد، نشاندهنده امیدهای محتاطانه طالبان برای پیشرفت دیپلماتیک با واشینگتن است.
ترامپ از خروج دولت بایدن از افغانستان، بهویژه از دست دادن پایگاه هوایی بگرام که آن را برای منافع آمریکا حیاتی میدانست، و همچنین رها شدن میلیاردها دلار تجهیزات نظامی انتقاد کرده بود.
بلخی در پیام تازهٔ خود بهطور خاص به توافق ۲۰۲۰ دوحه که در دوره قبلی ترامپ امضا شد، اشاره کرد و آن را بهعنوان مبنایی برای همکاریهای آتی ذکر کرده و بر تمایل طالبان به «گفتوگوی سازنده» تأکید کرد.