لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۷

دولت آمریکا در مورد تلاش‌های کنگره برای توقف حمایت از عربستان در یمن هشدار داد


جنگ یمن هزاران کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته و این کشور را در آستانه سقوط به همه‌گیری بیماری‌های مرگبار، قحطی و گرسنگی مطلق قرار داده‌است
جنگ یمن هزاران کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته و این کشور را در آستانه سقوط به همه‌گیری بیماری‌های مرگبار، قحطی و گرسنگی مطلق قرار داده‌است

دولت دونالد ترامپ هشدار داده‌است چنانچه کنگره دست به تصویب قوانینی برای پایان دادن به حمایت نظامی از ائتلاف ریاض در جنگ یمن بزند، آن را وتو خواهد کرد.

قانون‌گذاران هر دو حزب دمکرات و جمهوری‌خواه، دو هفته پیش مجددا قعطنامه‌ای را ارائه‌کرده‌ بودند که بیان‌گر نگرانی‌های آن‌ها در مورد وضعیت انسانی ناشی از ورود عربستان به جنگ یمن، و نیز ماجرای قتل جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، بود.

روز جمعه ۱۹ بهمن، مهلت ۱۲۰ روزه دولت آمریکا برای ارائه گزارش و ارزیابی از ماجرای قتل خاشقجی و مقام‌های درگیر در این قتل نیز به پایان رسید. اما دولت آمریکا گزارشی به کنگره نداد؛ هرچند مایک پومپئو، وزیر خارجه، در کنگره حاضر شد و توضیحاتی را ارائه کرد.

به گزارش رویترز دولت ترامپ می‌گوید قطعنامه مطرح‌شده در کنگره «نامناسب» است چراکه ارتش آمریکا کمک‌هایی مانند سوخت‌رسانی به نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان ارائه کرده و نه نیروی نظامی برای ورود به درگیری‌ها.

کاخ سفید همچنین تلاش‌های کنگره را به ضرر روابط دوطرفه بین واشینگتن و ریاض می‌داند و می‌گوید در روند مقابله آمریکا با افراطیون، مانع ایجاد می‌کند.

گزارش‌ها حاکی‌ست بسیاری از قانون‌گذاران کنگره، از جمله شماری از جمهوری‌خواهان هم‌حزبی آقای ترامپ، از ارائه‌نشدن گزارش مربوط به قتل خاشقجی از سوی دولت ناراضی هستند.

اد پرلماتر، نماینده دمکرات در مجلس نمایندگان آمریکا، روز ۲۲ بهمن در جریان ارائه قطعنامه در کنگره، گفته است «خیلی سخت است به حکومتی که دست به چنین کارهایی می‌زند احساس عاطفه کرد یا به آن نوعی تعهد داشت».

از سوی دیگر مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، تاکید کرده دولت آن کشور «در حال پنهان‌کاری در جریان قتل [جمال خاشقجی] نیست».

خبرگزاری اسوشیتدپرس می‌گوید پومپئو در نامه‌ای نوشته در جریان دیدارهای مختلف با مقام‌های سعودی «بر اهمیت انجام تحقیقات کامل، شفاف و سر وقت» برای معرفی مسببان و مسئولان قتل خاشقجی تاکید کرده‌است.

سنای آمریکا که کنترل آن در دست جمهوری‌خواهان است، هفتم آذرماه -پس از شنیدن اظهارات وزیر خارجه و وزیر دفاع وقت درباره جنگ یمن و قتل جمال خاشقجی- با ۶۳ رای موافق در مقابل ۳۷ رای مخالف به بررسی قطعنامه توقف حمایت از ائتلاف سعودی در جنگ یمن رای داده بود.

اما جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان که در آن زمان اکثریت داشتند مانع از رای‌گیری برای قطعنامه شده بودند. در حال حاضر اکثریت در مجلس نمایندگان با دمکرات‌ها است.

در هر صورت به‌ نظر می‌رسد تصویب این قطعنامه با دو سوم آرا، برای آن‌که دولت نتواند آن را وتو کند، کار آسانی نخواهد بود چراکه جمهوری‌خواهان هنوز کرسی‌های بسیاری را در اختیار دارند.

در جریان جنگ یمن، ایالات متحده که از عربستان حمایت می‌کند، بارها از حضور و حمایت ایران از شبه‌نظامیان حوثی انتقاد کرده‌است.

مایک پومپئو گفته است «حمایت ایران از حوثی‌ها در یمن نه تنها این امکان را برایشان فراهم می‌آورد که به عربستان سعودی و امارات متحده عربی حمله کنند، بلکه شرایط انسانی را که هم‌اکنون به شدت بحرانی است، بحرانی‌تر می‌کند.»

جمهوری اسلامی حمایت نظامی از حوثی‌ها را رد کرده‌است.

جنگ یمن هزاران کشته و میلیون‌ها آواره برجای گذاشته و این کشور را در آستانه سقوط به همه‌گیری بیماری‌های مرگبار، قحطی و گرسنگی مطلق قرار داده‌است.

رویترز، اسوشیتدپرس، رادیو فردا|ت|خ
XS
SM
MD
LG