الیوت اِنگِل، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، روز چهارشنبه، ۱۷ بهمنماه، در واکنش به گزارشی مبنی بر کمک تسلیحاتی عربستان و امارات به جنگجویان مرتبط با القاعده و شبهنظامیان تندرو سلفی در یمن، از این گزارش ابراز نگرانی کرد.
آقای انگل همچنین این پرسش را مطرح کرد که شاید بهتر آن باشد که محدودیت بیشتری بر فروش تسلیحات نظامی به عربستان سعودی اعمال شود.
از سوی دیگر وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنشی رسمی اعلام کرد که در حال تحقیق درباره اتهامات مطرح شده در گزارش است.
عصر چهارشنبه به وقت محلی کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا با ۲۵ رای موافق در برابر ۱۷ رای مخالف به قطعنامهای رای مثبت داد که مانع از هرگونه حمایت ارتش آمریکا از ائتلاف به رهبری عربستان سعودی خواهد شد که در یمن علیه شورشیان حوثی مورد حمایت ایران در جنگ است.
شبکه خبری سیانان روز دوشنبه با انتشار یک گزارش تحقیقی اعلام کرد که عربستان و امارات، برخلاف تعهدات خود، سلاحهای آمریکایی را به جنگجویان مرتبط با القاعده، شبهنظامیان تندرو سلفی و دیگران دادهاند.
پس از انتشار آن گزارش تحقیقی، سازمان عفو بینالملل روز چهارشنبه در بیانیهای امارات متحده عربی را متهم کرد که جنگافزارهای پیشرفته غربی را «بیمحابا» به دست گروههای مختلف شبهنظامی در یمن میرساند.
الیوت انگل، رئیس دموکرات کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، این گزارشها را «بسیار نگرانکننده و آزاردهنده» توصیف کرده و گفت: «دولت ترامپ باید درباره این گزارش ها تحقیقات بیشتری انجام داده و برای جلوگیری از تکرار مجدد آن تلاش کند.»
از سوی دیگر وزارت خارجه آمریکا نیز در واکنشی رسمی اعلام کرد که در حال تحقیق درباره اتهامات مطرح شده است. یک مقام وزارت خارجه آمریکا گفت: «ما از این گزارش ها مطلع هستیم و به دنبال اطلاعات بیشتری خواهیم بود. تمام این گزارشها جدی گرفته میشود.»
پیشتر نیز ژنرال جوزف وُتل، رئیس ستاد فرماندهی ارتش آمریکا در خاورمیانه، روز سهشنبه با اشاره به گزارش سیانان، خطاب به کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا خواستار بررسی این مسئله شده بود.
سخنان الیوت اِنگِل و دیگر اعضای مجلس نمایندگان آمریکا، جدیدترین واکنشهای مقام های ارشد واشینگتن علیه ریاض به شمار می رود.
نمایندگان کنگره، از افزایش چشمگیر تلفات غیر نظامیان در یمن خشمگین هستند. موارد گسترده نقض حقوق بشر و همچنین قتل جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی در محل کنسولگری عربستان در استانبول ترکیه، نیز موجب تشدید انتقادات نمایندگان آمریکایی از مقام های ارشد عربستان شده است.
سال گذشته نمایندگان آمریکایی قوانین مختلفی را برای محدود کردن قراردادهای تجاری و نظامی آمریکا با عربستان سعودی معرفی کردند، اما دولت ترامپ با بسیاری از این قوانین مخالفت کرده است.
ترامپ بر این باور است که عربستان سعودی شریک راهبردی واشینگتن در منطقه به شمار می رود و فروش سلاح به این کشور، منبعی برای ایجاد اشتغال و کسب درآمد برای آمریکا به شمار میرود.
در جنگ یمن که سه سال و نیم است ادامه دارد، عربستان و امارات به همراه چند کشور عربی دیگر با حوثیها که از حمایت ایران برخوردارند مقابله میکنند. این درگیری منطقهای وخیمترین بحران انسانی حال حاضر در جهان را به وجود آورده است.