لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۸:۴۳

مقام آمریکایی: برنامه موشکی ایران مهم‌ترین عامل بی ثباتی منطقه؛ واکنش ایران


یلیم پوبلته، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل سلاح (سخنرانی ۱۴ اوت ۲۰۱۸)
یلیم پوبلته، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل سلاح (سخنرانی ۱۴ اوت ۲۰۱۸)

یک مقام ارشد آمریکایی امور خلع سلاح برنامه موشکی ایران و ارسال راکت‌های ایران برای هم‌پیمانان منطقه‌ای تهران در لبنان و یمن را «تهدید» و عاملی برای افزایش مسابقه تسلیحاتی در منطقه نامید و از کشورهای مسئول خواست با توقف ارسال فن‌آوری موشکی به ایران، راه تهران را در تداوم برنامه موشکی‌اش سد کنند.

ایران در واکنش، موضع آمریکا و اظهارات مقام ارشد این کشور را «سخیف» و عاملی برای افزایش خشونت در منطقه توصیف کرد.

به گزارش رویترز، یلیم پوبلته، دستیار وزیر خارجه آمریکا در امور کنترل سلاح، سه شنبه اسفند در نشست خلع سلاح سازمان ملل در ژنو در سوئیس، برنامه موشکی ایران را یکی از مهم‌ترین دلایل برای بی‌ثبات شدن خاورمیانه و عامل کلیدی در تشدید خشونت نامید.

خانم پوبلته همچنین با گفتن این‌که ایران ممکن است از کلاهک هسته‌ای و سلاح‌های بیولوژیک و شیمیایی برای سر موشک‌های خود استفاده کند، «توقف فوری» برنامه موشکی تهران را درخواست کرد.

این دیپلمات آمریکایی کشورهای دیگر را نیز به توقف ارسال فن‌آوری موشکی به ایران و رعایت قطعنامه‌های شورای امنیت که انتقال این دانش به ایران را محدود کرده، فرا خواند.

به گفته خانم پوبلته، ایران موشک‌ و پهپاد در اختیار حوثی‌های یمن قرار داده که با آن به خاک عربستان و امارات متحده عربی حمله کرده‌اند.

این دستیار مایک پمپئو در امور کنترل سلاح در سخنانش در نشست ژنو تاکید کرد که آمریکا در قصد خود برای مقابله با گسترش موشک‌های بالیستیک در منطقه کاملا جدی است و با قاطعیت با فعالیت‌های گسترش سلاح از سوی ایران اقدام خواهد کرد.

رویترز به نقل از یک دیپلمات ایرانی حاضر در مقر اروپایی سازمان ملل اظهارات خانم پوبلته را «سخیف، بی اساس، اشتباه، غیر مرتبط و موهوم» نامید.

دیپلمات ایرانی که نامش برده نشد، افزود سخنان مقام آمریکایی اجلاس خلع سلاح سازمان ملل را مختل کرد و ایران پیش‌تر نیز گفته است که رفتار و «سخنان به دور از منطق» نمایندگان آمریکا خطر خشونت را افزایش می‌دهد.

دو هفته پیش نیز اسماعیل بقایی، سفیر و نماینده دایم ایران در دفتر سازمان ملل متحد در ژنو با رابرت وود، سفیر آمریکا در کنفرانس خلع سلاح، درگیری لفظی شدیدی پیدا کرد.

ایران تاکید دارد که به دلیل تحریم‌های دیرینه، به جنگنده‌های پیشرفته برای دفاع از خود دسترسی ندارد و توانمندی موشکی‌اش، مهم‌ترین ابزار دفاعی این کشور است.

پس از آن‌که ایران با نوشتن شعار نابودی اسرائیل بر بدنه موشک‌هایش اقدام به شلیک آنها، مدت زمان کوتاهی پس از دستیابی آمریکا و قدرت‌های جهانی با ایران به توافق هسته‌ای کرد، آمریکا و برخی از قدرت‌های اروپایی حساسیت بیش‌تری به برنامه موشکی ایران نشان می‌دهند.

اتحادیه اروپا ماه گذشته با بیان «نگرانی» از فعالیت‌های موشکی ایران، به‌ویژه موشک‌های برد بلند، توقف این فعالیت‌ها را درخواست کرد.

آمریکا بهار امسال از برجام خارج شد و در شرط‌های ۱۲ گانه برای مذاکرات جدید بر سر توافقی تازه، تاکید کرد که ایران باید از برنامه موشکی‌اش دست بکشد زیرا با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت نیز در تضاد است.

ایران اما می‌گوید که قطعنامه ۲۲۳۱ این کشور را از توانمندی موشکی برحذر نکرده و نه تنها بر سر برنامه موشکی، بلکه بر سر توافق جدید هسته‌ای، حاضر به گفت‌وگوی بیشتری با آمریکا و غرب نیست.

حزب‌الله تایید می‌کند که موشک‌های این سازمان شیعی لبنانی هم‌پیمان با ایران از جمهوری اسلامی ایران تامین می‌شود.

نیکی هیلی، سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل، بارها قطعاتی از موشک‌های ایران را به عنوان اثبات گفته آمریکا در انتقال موشک ایرانی به حوثی‌های یمن نشان داد.

اما حوثی‌ها و ایران ضمن این‌که یمن در حصر کامل است و چگونه موشک ایرانی می‌تواند در شرایطحصر به دست یمنی‌ها برسد، می‌گویند که موشک‌ها و پهپادهایی مورد استفاده جنگجویان انصارالله در نبرد یمن، موشک‌های بهینه شده ارتش این کشور در دوران ریاست جمهوری علی عبدالله صالح است.

تا پیش از کشته شدن علی عبدالله صالح در ۱۵ ماه پیش، نیروهای حامی او و جنگجویان انصارالله در یک صف واحد علیه نیروهای ائتلاف سعودی در یمن می‌جنگیدند.

ایران ماه گذشته در آیین‌های چهلمین سالروز انقلاب، شماری از موشک‌های خود، از جمله از نوع «قیام»، «قدر» و «ذوالفقار» را در طول مسیر راه‌پیمایی‌ها در معرض دید گذاشت که رسانه‌های جهانی به آن توجه زیادی کردند.

با استفاده از گزارش رویترز؛ ف.ر/خ
XS
SM
MD
LG