ایالات متحده از پیوستن خود به گروه ۶۰ کشوری خبر داد که قصد دارند انتشار گازهای گلخانهای ناشی از وسایل خنککننده و سرمایشی را تا سال ۲۰۵۰ میلادی کاهش دهند.
به نوشته خبرگزاری رویترز، این خبر را مقامهای وزارت خارجه آمریکا روز سهشنبه ۱۴ آذر، در نشست تغییرات اقلیمی سازمان ملل در دبی اعلام کردند.
متن این پیمان از کشورها میخواهد تا سال ۲۰۵۰ میزان انتشار گازهای گلخانهای مرتبط با وسایل و سیستمهای سرمایشی را در مقایسه با سال ۲۰۲۲ حداقل ۶۸ درصد کاهش دهند.
این نخستین بار است که تمرکز جمعیِ بخشی از کشورهای جهان متوجه محدود کردن انتشار گازها در بخش سیستمهای خنککننده میشود. این درحالی است که با گرمتر شدن هرساله کره زمین، انتظار میرود تولیدات بخش صنایع برودتی نیز رشد چشمگیری پیدا کند.
بر اساس گزارشی که روز سهشنبه از سوی «برنامه محیط زیست سازمان ملل» منتشر شد، انتظار میرود که ظرفیت نصبشده خنککنندهها در جهان تا سال ۲۰۵۰ سه برابر شود که با این روند، انتشار دیاکسید کربن از وسایل سرمایشی نیز تا آن سال بین ۴.۴ میلیارد تا ۶.۱ میلیارد تن افزایش خواهد یافت.
این گزارش میگوید که این برابر با یکدهم انتشار جهانی گازهای گلخانهای مورد انتظار تا ۲۰۵۰ است و شبکههای برق را نیز تحت فشار قرار خواهد داد.
یکی از مقامهای آمریکایی که نخواسته نامش ذکر شود به رویترز گفت که ایالات متحده مایل است روی راههایی برای افزایش کارایی فناوریهای ابزار خنککننده و کاهش استفاده از هیدروفلوئوروکربن که یک گاز گلخانهای قوی است در وسایل تهویه و یخچالها، کار کند.
کنیا اولین کشوری بود که به این پیمان، موسوم به «تعهد جهانی سرمایشی»، پیوست و دانمارک، هلند، پاناما، بریتانیا و ایالات متحده از اعضای فعال در تهیه متن این پیمان بودهاند.
آمریکا بعد از چین بزرگترین منتشرکننده دیاکسید کربن است و سهمی ۱۱ درصدی در کل انتشار گازهای گلخانهای جهان دارد.
ایران با انتشار سالانه ۹۰۰ میلیون تن گاز گلخانهای، ششمین جایگاه را بعد از آمریکا، چین، هند، روسیه و ژاپن در جهان دارد. انتشار گازهای گلخانهای در ایران طی دو دهه گذشته حدود دو برابر شده است.