وزارت خارجه آمریکا فهرستی از کمکهای این کشور در حوزه بهداشت و درمان از جمله مبارزه با شیوع ویروس کرونا را منتشر کرده که بر اساس آن کشورهای همسایه ایران مانند عراق، افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ارمنستان و ترکیه در مجموع حدود ۶۵ میلیون دلار کمک دریافت میکنند.
بخش اعظم این کمکها یعنی ۲۵ میلیون دلار به دولت عراق پرداخت شده است. افغانستان و پاکستان با دریافت ۱۸ و ۹.۴ میلیون دلار در رتبههای دوم و سوم قرار دارند.
دولت آمریکا پیش از این به حکومت جمهوری اسلامی نیز پیشنهاد ارسال کمک داده بود که با مخالفت آنها مواجه شد.
آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز سوم فروردین در واکنش به دریافت کمک از آمریکا گفت: «این جزو حرفهای عجیب است... اگر چیزی دارید و دستتان باز است صرف خودتان بکنید.»
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم روز ۱۹ فروردین گفت ما کشور ثروتمندی هستیم و «خواستار دریافت صدقه از دولت ترامپ» نیستیم.
بر اساس گزارش وزارت خارجه آمریکا، کمکهای این کشور در مسیر مبارزه با کرونا شامل اجرای طرحهای اضطراری مبارزه با کرونا، توسعه زیرساختهای بهداشت و مقابله با بیماریهای واگیردار در کشورهای هدف پرداخت و هزینه میشود.
وزارت خارجه آمریکا همچنین اعلام کرده است که در مجموع بیش از ۵۰۸ میلیون دلار به ۱۰۰ کشور جهان در مسیر مقابله با کرونا کمک میکند.
در فهرست منتشره وزارت خارجه آمریکا همچنین نام لبنان با دریافت ۳.۳ میلیون دلار و سوریه با ۱۸ میلیون دلار به چشم میخورد. یمن و غزه نیز به ترتیب ۵۰۰ هزار دلار و ۵ میلیون دلار کمک دریافت کردهاند.
بخش عمدهای از کمکهای ارسال شده به سوریه از طریق نهادهای وابسته به بانک جهانی در این کشور هزینه خواهد شد.
در بخش پایانی این گزارش آمده است که علاوه بر کمکهای مستقیم دولت آمریکا، نهادهای عمومی و خیریه متعددی در زمینه جمعآوری کمک برای مقابله با کرونا فعال بودهاند و مردم آمریکا در مجموع ۳ میلیارد دلار در این زمینه کمک کردهاند.