لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۸ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۹

معاون وزیر خارجه آمریکا برای مسئله بلاروس «به‌زودی به مسکو» سفر می‌کند


یکی از معترضان، تیشرتی با عکس سوتلانا تسیخانوسکایا، چهره اصلی مخالفان را در دست دارد که وی را «رئیس‌جمهوری ما» معرفی می‌کند
یکی از معترضان، تیشرتی با عکس سوتلانا تسیخانوسکایا، چهره اصلی مخالفان را در دست دارد که وی را «رئیس‌جمهوری ما» معرفی می‌کند

خبرگزاری رویترز روز جمعه به نقل از دو منبع آگاه نوشت که معاون وزیر خارجه آمریکا به زودی برای مذاکره درباره بحران بلاروس به روسیه و لیتوانی سفر خواهد کرد.

در این گزارش که روز جمعه، ۳۱ مرداد، منتشر شده، هدف استیون بیگن، معاون وزارت خارجه آمریکا از سفر به این دو کشور کمک به حل و فصل مسالمت‌آمیز ناآرامی‌ها در بلاروس و جلوگیری از مداخله روسیه در این کشور اعلام شده است.

با این حال وزارت خارجه آمریکا هنوز خبری در این زمینه به خصوص درباره زمان انجام این سفر منتشر نکرده است.

اعتراضات اخیر که از دوشنبه هفته قبل و در اعتراض به نتایج انتخابات ریاست جمهوری آغاز شد بزرگ‌ترین چالش برای الکساندر لوکاشنکو در دوران زمامداری ۲۶ ساله اوست.

تضعیف قدرت رئیس جمهور بلاروس هم برای روسیه که مصمم است نفوذش را در وفادارترین همسایه خود حفظ کند و هم برای غرب که از اعتراضات حمایت می‌کند ولی نگران دخالت مسکو است چالش بزرگی است.

رویترز به نقل از یک مقام رسمی پیشین آمریکا که خواسته ناشناس بماند، نوشته آقای بیگن طی روزهای آینده به روسیه و لیتوانی سفر خواهد کرد.

ویلنیوس، پایتخت لیتوانی جایی است که سوتلانا تسیخانوسکایا، چهره اصلی مخالفان پس از آغاز سرکوب‌های خشن هواداران لوکاشنکو، به آنجا پناه برده است.

لیتوانی که از اعضای اتحادیه اروپا است، به‌ دنبال جلب حمایت ایالات متحده بوده و پس از ناآرامی‌های بلاروس، به صراحت خشونت‌ها و سرکوب هزاران نفر از معترضان در این کشور را محکوم کرده است.

منبع آگاه دوم نیز که به هویت وی اشاره‌ای نشده، از پیامی که قرار است بیگن در این سفر منتقل کند، ابراز بی‌اطلاعی کرده، اما گفته حدس می‌زند دولت آمریکا قصد دارد از بروز خشونت‌های بیشتر در بلاروس از طریق تشویق احتمالی لوکاشنکو از سوی مسکو و مداخله روسیه در این کشور جلوگیری کند.

ایالات متحده آمریکا و اتحادیه اروپا، با حمایت از معترضان و انتقاد از سرکوب‌ خشونت‌بار اعتراضات، نتیجه انتخابات ریاست جمهوری بلاروس را رد کرده‌ و اعلام پیروزی مجدد الکساندر لوکاشنکو را به چالش کشیده‌اند.

مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا در بیانیه‌ای از لوکاشنکو خواسته کمک‌های بین‌المللی برای مذاکره با معترضان را بپذیرد و به طور ضمنی از روسیه خواسته که در حوادث بلاروس مداخله نکند.

این در حالی است که لوکاشنکو برای حفط حکومت ۲۶ ساله خود از ولادیمیر پوتین، رئیس‌ جمهوری روسیه کمک خواسته است. دو کشور دارای مناسبات عمیق و گسترده سیاسی، فرهنگی و اقتصادی هستند.

پوتین نیز اعلام کرده که مسکو آماده کمک به بلاروس است، اما در حال حاضر، «نیازی» به کمک وجود ندارد و مداخله خارجی تنها به بحران در این کشور دامن می‌زند.

کارشناسان از تلاش آمریکا برای ایفای نقش پررنگ‌تر در حل و فضل بحران داخلی لوکاشنکو سخن می‌گویند و معتقدند این بحران، کوشش‌های پیشین آمریکا برای عادی‌سازی روابط با مسکو را تحت تاثیر قرار داده است.

جاناتان کاتز، یک مقام رسمی سابق آمریکایی و کارشناس اروپای شرقی می‌گوید از دیدگاه ایالات متحده، بحران فعلی بلاروس، نه تنها مقوله‌ای دموکراتیک و حقوق بشری، بلکه مولفه‌ای امنیتی است. چرا که بلاروس با لهستان و متحدان آمریکا در حوزه دریای بالتیک، دارای مرز مشترک است.

منابع: خبرگزاری رویترز و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG